ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:266/324)

Jabłecznik z kruszonką 156

powstał ten pyszny jabłecznik. Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy. Ciasta są przecudne i przepyszne bo jakże by inaczej, jesienią jemy dużo jabłkowych deserów bo wtedy jabłka są najpyszniejsze. Zachęcam do zaglądania na blogi moich kolegów i koleżanek którzy piekli razem ze mną. Lista na dole strony. Jabłecznik z kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Moje Jagodzianki. 132

miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi. A następnie w rękach formuje okrągłą lub podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na brytfanke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie robię kruszonkę. Składniki; 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki 2 łyzki masła jajko

Radość kipiąca uśmiechem.
Jagodzianki z kruszonką 107

Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką. Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony. Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie tak smakuje lato :) zaczyn 15 g drożdży 50 ml mleka 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego ) 1 łyżka mąki ciasto : 400 g mąki

Polska Zupa
Scones na śniadanie 177

pieczenia i masło- do momentu aż powstanie coś przypominającego lekką kruszonkę. W drugiej misce widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Odsączamy rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto

les mirabelles
Tort bezowy z musem malinowym 364

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwcowe gotowanie czyli... 172

zasięgi poumierały!!!). Miłego niedzielnego wieczoru!!! Fińskie bajgle i kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry.  A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki cynamonowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 145

przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej

Food Square
Tarta jabłkowa. 116

Pamiętacie P. Helenę, tą od "Gruszek z kruszonką"?Kto ich próbował - wie, że były przepyszne! Dziś "Tarta jabłkowa" jej przepisu. SKŁADNIKI: 2 szk. mąki krupczatki(schłodzonej w lodówce) 200g, masła 2 małe żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce. 400g. musu jabłkowego  1/2 łyżeczki cynamonu

Kuchnia Beaty
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 151

mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej  1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie)   KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru (może być brązowy) Całość rozcieramy w palcach tak aby powstały grudki. WYKONANIE(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.      Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko

WYSPA SZCZĘSLIWA
CRUMBLE Z JABŁKAMI ALBO JABŁKA POD KRUSZONKĄ 1100

Crumble to najprostszy, najszybszy do wykonania  i najpyszniejszy deser świata 😊  Jest to deser brytyjskiego pochodzenia, a w tłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod

Walijskie Pichcenie
BATONIKI ORZECHOWO- MIODOWE 151

wylepiamy nią blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Kruszonkę wyrównujemy i lekko ugniatamy. SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ: 2 szklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym

WYSPA SZCZĘSLIWA
Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie 104

grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku. I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie . Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na brownie. Tradycyjne(...)upieczeniu wyciągnąć i pozostawić do odparowania około 30min. Po tym czasie ciasto można wyciągnąć z foremki. Brownie można udekorować posiekanymi migdałami. Podawać można samo ciasto, lecz świetnie sprawdza się z lodami, gdy jeszcze jest ciepłe (lub podgrzane w mikrofalówce) – na wzór podawanej z lodami szarlotki. Uwagi: Ciasto można kroić gdy jeszcze jest ciepłe, ale może rozpływać się. Lepiej więc

ProstePesto.pl
Tarta z musem truskawkowym i kruszonką 166

największych łakomczuchów. Składniki: Spód i kruszonka: 1 jajo 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 kostka masła  1/2 szklanki cukru trzcinowego  Mus: 500g truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Francuska szarlotka 316

kroimy w cienkie plasterki.  Na nasze ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut. Kasia upiekła  Szarlotkę Dorota upiekła  Jabłecznik z kruszonką Iziona upiekła  Szarlotkę sypaną Joanna upiekła

cookpl