ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:266/324)

Pieczone warzywa z sosem curry 250

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec z jabłkami 213

wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku 7 płaskich łyżek kaszki manny 6 jajek Opcjonalnie olejek migdałowy lub rumowy Kruszonka 0,5 kostki

W garach u Gosi
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 185

gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę twarogową przełożyć na pierwszej masie, piec 20 min w 180 C truskawki oczyścić i pokroić na kawałki,z wiórków,3 łyżek mąki,2 łyżek cukru i 3 łyżek masła zrobić kruszonkę na podpieczony placek wyłożyć

Swojskie jedzonko
Chałka na zakwasie 178

lodówki podzielić ciasto na trzy części i z każdej uformować dość gruby wałeczek, pozwolić im odpocząć przez 20 minut pod ściereczką. Po czym skleić z jednego końca i zapleść warkocz. Przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie nałożyć glazurę z rozkłóconego jajka. Można też jeśli ktoś lubi posypać makiem albo kruszonką. Piec w nagrzanym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mieszaniec owocowy na kefirze 153

Cos lekkiego i gotowego w 5 minut;))) Dla leniwych:) Składniki; 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier

Anioły w kuchni
Wyjątkowy sernik na kakaowym spodzie i z kruszonką 190

spód i kruszonka:  300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić

MarciochaKucharzy
Tort truskawkowy 152

wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy

Delicious Titbits
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? 157

wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła z lodówki - 240 g mąki krupczatki - 4 łyżki brązowego cukru - 6 łyżeczek wiórków kokosowych Mąkę, masło i cukier pomieszaj ze sobą tak jak na kruszonkę. Wypełnij kruszonką

SMYKWKUCHNI
Sernik gotowany 179

szklanka cukru  60 dag maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki.Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 194

bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko

Smaczna Pyza
Dyniowe crumble z imbirem i goździkami 215

ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny.  Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (4 porcje)  280-300g dyni (po obraniu) 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka starego imbiru 3 goździki Kruszonka

Di gotuje
Drożdżówki z malinami i cukrem pudrem! 151

kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 zółtko - 2 czubate łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto energicznie wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
Chałka bajka 143

Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej długości wałki. Następnie trzy wałki umieszczamy obok siebie i pleciemy(...)wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp.185 stopni, wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy nasze chałki na drugiej półce od dołu przez około 40 minut. Gorące chałki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Chałkę po około 20 minutach pieczenia dobrze jest przykryć folią aluminiową, wówczas nie będzie ona od góry za bardzo spieczona. Chałkę można zrobić też z kruszonką. Przepis

KulinarneImpresje.pl
Zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia. 209

drobnej kruszonki). W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny. Do garnuszka z margaryną przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co ułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy

Słodkie okruszki
Jabłka zapiekane pod kruszonką 137

  Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam. Dla kogo

Mania Wypiekania