Jeśli nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, nie potrzebna Ci satysfakcja z wykonania bardziej skomplikowanych ciast, (spróbuj truskawkową chmurkę , lub tartę z pianką i bitą smietaną ) i nadal masz ochotę na wypieki z truskawkami, to te babeczki są dla Ciebie! Bardzo proste i szybkie, pulchne i mięciutkie, idealne na podróż, chwilę relaksu i zapomnienia(...)książką w ręku, lub - co najbardziej lubią moje dzieciaki - piknik, taki zwykły w parku, na trawie. Po prostu są pyszne! SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 50 g. masła zimnego WYKONANIE: wszystkie składniki łączę w misce ucierając je palcami, aż konsystencja będzie przypominała piasek włączam piekarnik na 180 stopni C. i zabieram się
Upiecz sobie babeczkęgalaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem(...)masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni
Ratunku obiadMamy dzisiaj World Baking Day 2015 czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dodatkowo to wydarzenie zbiegło się z innym nie mniej ważnym dla mnie czyli wspólne pieczenie z dziewczynami w wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ] Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu(...)będę biegać hi hi. Polecam drożdżówki tym bardziej że w środku jest mój ukochany rabarbar. A Wy co upiekliście na World Baking Day ? Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięTo kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej Wiewiórybest! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka mleka migdałowego skórka z otartej cytryny mus jagodowy słoiczek (do nabycia(...)mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki sody pół szklanki cukru na kruszonkę: pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam
AZgotuj!Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją(...)ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI (4 porcje) kruszonka 80 g masła 150 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki brązowego cukru owocowe nadzienie 16 dużych śliwek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru ( zależy od słodkości śliwek) 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wraz z cukrem i zimnym masłem
DefinicjaSmakuKiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach... Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka(...)łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce
Kuchnia ŁukaszaPlacki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To bardzo fajny pomysł na szybki deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego albo gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki: 3 średniej wielkości jabłka 80g cukru 80
Lena Gotujeprostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki), a powstałe spiralki ułożyłam na dużej blasze w odstępach ok. 3 cm 10. Wstawiłam do uchylonego piekarnika(...)posmarowałam drożdżówki. Zamknęłam piekarnik i nastawiłam na 180 st. C. Drożdżówki wyjęłam po około 35 min kiedy się zarumieniły. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* jednej drożdżówki vs. tradycyjna drożdżówka z kruszonką : 241 kcal +130 kcal 6,5 g białka +1 g 7,2 g tłuszczów (w tym 4,1 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifeKolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię. Porcja
Niezły Młynekświetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym budyniem i rabarbarowo-imbirowym dżemem (nie rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się
moj przepis nawykonane:) 5.0 from 1 reviews Kokosowy jagielnik z jagodami Drukuj Prep time 40 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 30 min kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego(...)mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną przesypać do garnka
Cooking for Emilyszybko zrobione..do mufinek można dać dowolne owoce, można też posypać kruszonką przed upieczeniem...można też polukrować lub polać roztopioną czekoladą itp.U mnie bez kruszonki i posypane tylko cukrem pudrem. 150 g mąki 75 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu 50 g oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie jabłko(...)jednej misce, a mokre w drugiej.Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać.Dodać jabłko i rabarbar i ponownie wymieszać.Ciasto wykładać do foremek na mufinki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieminiszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g), - 1/4 kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania(...)garnku z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny przez ok. 5 min. 3. Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka kruszonką. 7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min. W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila
Z Kuchni Do Kuchni