Sama się sobie dziwię i nie mogę zrozumieć tego, że kiedyś nie lubiłam rabarbaru. Może po prostu musiałam do niego dojrzeć. Dziś smak rabarbaru jest jednym
DefinicjaSmakucukrem,solą i waniliowym ekstraktem. dodaj schłodzone masło i połącz składniki. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj na gładką masę. Do formy muffinkowej włóż 10 papierowych papilotek. Napełnij papilotki ciastem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Upieczone muffinki powinny być niedopieczone w środku. Podczas studzenia”dojdą”. Muffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można(...)zmiksuj do połączenia składników. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj muffinki. Przekruj na pół orzechowe pralinki i wciśnij lekko w krem. Upraż orzechy i drobno pokrój. Posyp muffinki orzechową kruszonką. ze względu na czekoladowy krem muffinki należy przechowywać w lodówce. Na pół godziny przed podaniem wyjmij z lodówki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te pierwsze są znacznie bardziej soczyste. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Proporcje na 8 jagodzianek 500 gram mąki 1/5 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 25 gram drożdży 50 gram masła 2 jajka 50 gram cukru(...)sekund. Ściągnąć z ognia i dodać masło. W misce wymieszać mąkę z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i maślankę, zarobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno być lekkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta odrywać
Czerwony GupikCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi
Niezły Młynekodmiennym wydaniu. Polecam na śniadanie lub kolację. Do tego szklanka mleka lub gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba. Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki. Może i wy się skusicie na kawałek buły. Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek(...)drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól, mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Wlać do mąki wyrośnięte drożdże i dokładnie ciasto wyrobić aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto podzielić na dwie równe części . Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto dokładnie do połączenia się składników.Utworzyć
O kuchni z uczuciemprzygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania(...)frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. W oddzielnej miseczce połączyć ciasteczka z masłem do konsystencji mokrej kruszonki. Dno malej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zatrzasnąć obręcz tak, by papier wystawał dołem po zaciśnięciu. Przełożyć na to masę ciasteczkowo-maślaną i dokładnie wylepić nią dno formy - można
Grunt to przepis!Jako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek(...)obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma z mąką Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec
Proste PotrawyJabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10
Bonapetit2xMmleko – 125 g * woda – 125 g * masło – 100 g * sól – 1 szczypta * cukier – 5 g * mąka pszenna – 150 g * jajko – 200 g KRUSZONKA NA PROFITEROLE: masło + cukier + mąka w proporcji 1/1/1 np. 100g masła + 100 g cukru + 100 g mąki KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: * cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara DIAMANT(...)Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty
Ostra na Słodkokawałki, ksylitolu i żółtek zagniotłam kruche ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyłam spód tortownicy (wcześniej przesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu(...)jajko oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszałam. Wyłożyłam na schłodzony spód. Na masie serowej rozłożyłam mrożone owoce. Całość przykryłam ubitymi na sztywno białkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Posypałam schłodzoną kruszonką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekłam 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po schłodzeniu okroiłam boki i wyjęłam z tortownicy. Ja swój jeszcze delikatnie polukrowałam
Smaczne ZdroweNadszedł czas na dietetyczny deser. Co można powiedzieć – pycha. Koniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam. Składniki: / na 4 porcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100
Smaki Ewybyć klasyczny sernik Red Velvet, czyli z czerwoną masą serową. Przestraszyłam się jednak tego sztucznego barwnika i powstał Pink Velvet . Generalnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni(...)parze i zmiksować całość. • Małą totownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Wysypać herbatniki na dno tortownicy – masa będzie jak kruszonka, ugnieść ręką. Masa serowa • Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. • Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego. • Dodać mąkę ziemniaczaną
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej
Gotowanie...to proste !Ciasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru(...)był niski. Masa * 2 czerstwe bułki kajzerki(małe) * 2 szklanki mleka * 0,5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka margaryny * 0,5 kostki masła * 1 paczka wiórków kokosowych Kruszonka * 1 paczka wiórków kokosowych * 1 łyżka masła * 0,5 szklanki cukru Ponadto * słoik dżemu porzeczkowego Do dzieła!!! Kajzerki moczymy w mleku. Odciskamy. Odciśnięte mleko gotujemy z wiórkami aż wiórki napęcznieją
sierotka maRysia w kuchni