ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:269/324)

Chałka drożdżowa 197

ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 g suchych drożdży Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło, mleko delikatnie ciepłe,  cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

kulinarnyswiatdomi
Tort urodzinowy dla Philipa 125

cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 2 placki. Krem maślany możesz zrobić(...)drugim białym plackiem. Posmaruj teraz biały placek 1/3 kremu kajmakowego i przykryj plackiem czekoladowym. Posmaruj wierzch i brzegi tortu resztą kremu kajmakowego. Cześć słodyczy pokrój grubo i tak powstałą kruszonką udekoruj brzegi tortu. Na wierzchu połóż słodycze w całości i ewentualnie świeże owoce jak truskawki lub maliny. The post Tort urodzinowy dla Philipa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Owoce pod orzechowo-kokosową kruszonką 279

Jesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może

Gotowanie to kochanie
Sernik łaciaty bez pieczenia 83892

lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie(...)woreczka i rozgnieść wałkiem)- czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę

Smakołyki Bereniki
Śliwkowa niedziela - cobbler 154

Niespieszna, lutowa niedziela. Ten kto może tonie w pieleszach do południa :) Dzisiejsza niedziela nie obfitowała specjalnie w słoneczne promienie, ale pachniała cynamonem i śliwkami, których ostatnią

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 200

świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego chleba. Oprócz bułek, chleba, bułki wrocławskiej (paryskiej) babcia kupowała też często chałkę hojnie obsypaną kruszonką lub pyszny, maślany chlebek o wdzięcznej nazwie: pięcioraczki (składały się z pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend po świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Seromak - sernik z makiem 219

idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowanie bakalie dodajemy do maku, mieszamy, następnie dodajemy jaja, mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze i mielimy, aż powstanie nam drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się

Kuchnia Łukasza
Obiady w styczniu 164

Korzystajcie i koniecznie dajcie znać, jak wyszło i czy smakowało! Na zdrowie! Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Bigos Brukselka zapiekana pod kruszonką Bucatini z masłem i parmezanem Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie(...)pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone

Moja smaczna kuchnia
317. 213

już po wszystkim, marzysz tylko o tym, by cofnąć czas i wrócić do dni, gdy wszystko było po staremu.” Owoce(poziomki, truskawki, czereśnie)* na budyniu, pod orkiszowo-owsianą kruszonką* z własnego ogródkaNiestety matma nie wyszła, miałam kilka błędów, a musiałbym napisać ten sprawdzian bezbłędnie, ale jakoś się tym nie przejęłam. :P Budzę się zbyt wcześnie, po zbyt krótkim śnie(...)słoika?Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć.7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych?  Chyba dań głównych.8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?  Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś

More food, love and dreams
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 182

wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje(...)marakui i wanilią. Gotowym, wysuszonym bezikom ścinamy górną część, którą rozkruszamy na drobne części. Na beziki wykładamy łyżeczką porcję kremu marakujowego, zdobimy porzeczką i na sam koniec posypujemy kruszonką bezową. Do ozdoby można użyć także kwiatów lawendy. Smacznego!   Artykuł Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 138

Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie

Marcepanowa kuchnia
Moja wielka, grecka jesień 180

stłuczka gwarantowana. Tych w środę było wyjątkowo dużo.  Wsiadając do samochodu prawie wywaliłam całe swoje jedzenie, przygotowane na długi dzień- chyba tylko ja jeżdżę samochodem z oknem uwalonym kruszonką (od zewnątrz...). Kiedy w końcu dotarłam do biura numer jeden byłam prawie spóźniona. W recepcji dali mi zepsutą kartę, ale o tym przekonałam się, kiedy drzwi windy się zamknęły(...)kolejka nomz też jest spora. A blogerka zamiast pisać przysypia. Skoro w końcu odzyskałam na chwilę przytomność, proponuję coś słodkiego- do wieczornej herbaty i książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło

les mirabelles
Zimna miska według Duńczyka 221

sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam(...)musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Femina magazine: Sommer

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłka pod zdrową kruszonką 206

Dziś rano mimo, że po obejrzeniu wczorajszej prognozy pogody powinnam być przygotowana co zastanę za oknem, to zawsze będzie szok! przecież zaraz wiosna! przecierałam szlak w

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 334

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!