mąki pszennej 200 ml mleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie 300 g borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko(...)miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około
Ala piecze i gotujeczekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 200 g cukru 50 g masła 50 g śmietany kremówki 36 % 50 ml wody Kruszonka: 50 g mąki pszennej razowej 25 g zimnego masła oraz
maniapieczenianastępnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałek żółtkiem , posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniebrakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki
Życie zaczyna się w kuchniFlaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce Życzę wszystkim szampańskiej zabawy
Codzienna kuchnia niecodziennaCudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych
Szybko Tanio SmacznieSkoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko
Pyry na GazCoś na dobry początek dnia. Jest to popisowe ciasto mojej mamy, które cieszy się w naszej rodzinie niezmienną popularnością w okresie wiosenno-letnim. Jest ono niezawodnym sposobem na poprawę humoru. Zaczyna się to już na etapie wyrabiania kruszonki, którą zawsze wyjadam jeszcze surową. Podczas pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach przenoszący nas do czasów beztroskiego dzieciństwa. Po wyjęciu
Milion Smakówmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , solą i cukrem.Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami na kruszonkę.Dodajemy starte na grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny ( jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac
Ostra na Słodkokruszonka! ahhh czego chcieć więcej? 'mini chałka z nutą pomarańczy' Składniki (na 4 szt.chałeczek): - 500 g mąki pszennej + mąka do kruszonki - 5,5 łyżki cukru + cukier do kruszonki - 3 łyżki miękkiego masła - 300 ml ciepłego mleka - 1 jajko - skórka z 1 pomarańczy - sok z 1 pomarańczy - 7g drożdży instant lub 20g świeżych - szczypta soli Drożdże rozpuścić(...)podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformować 5 ruloników jednakowej wielkości. Zapleść chałkę*. Zaplecione chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Z pozostałego masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę. Chałki nasmarować rozkłóconym
CookYourselfinternetu. Trochę żal, ale z drugiej strony mogę się z Wami podzielić przepisem na bułeczki, które przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. A bułeczki są naprawdę smaczne. Delikatne, puszyste i z kruszonką. Wiśnie i migdały jak zwykle komponują się razem doskonale. Polecam! Składniki na 12-14 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajo 6 łyżek drobnego(...)cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w 180°C przez
Pełny talerzwierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze
Proste Potrawywlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części. 5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać
KreatywnePinyMamo zrób zwykłe ciasto z truskawkami " No prośbie dziecka nie można odmówić A czyż może być prostsze ciasto niż drożdżowiec ??? A jeśli jeszcze wystarczy tylko wrzucić do miski wszystkie potrzebne składniki , poczekać kilka godzin , wymieszać i upiec to już prościej być nie może. Składniki : blaszka 30 x 40 4 szklanki mąki (680g) 7 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru(...)220g) 3/4 szklanki letniego mleka 4 jajka 1 szklanka oleju 2 opakowania cukru waniliowego pół kg umytych i oczyszczonych truskawek Kruszonka : 1/4 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110g) 3/4 szklanki mąki(90g) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki wrzątku pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć
Malinowa Kawiarenka