ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:258/324)

Truskawki i mango pod owsianą kruszonką 135

Sezon truskawkowy dobiega końca, a ja mam dla Was wspaniałą słodką propozycję - owoce pod kruszonką. Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na truskawki i mango pod owsianą

Czerwień i błękit
Szybkie mini szarlotki 176

Jak jesień to tylko jabłka, jak jabłka to szarlotki, jabłeczniki i pod kruszonką <3 Dziś zapraszam na mini szarlotki z lodami waniliowymi <3 Czytaj

Ana Mari's world
Jabłka pod kruszonką waniliową z lodami 139

Weekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 155

śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej

Grunt to przepis!
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 158

wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki maślane z waniliową kruszonką 142

szkl mleka Kruszonka: 1/5 kostki masła 3 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki mąki żółtko do posmarowania W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku rozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać(...)minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7 części. Uformować kule. Ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem

Smakołyki Asi
Sernik na zimno z malinami i galaretką 165

lodówki, aby lekko stężała. Co jakiś czas należy skontrolować gęstość galaretki.  Spód formy do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, przekładamy do malaksera i miksujemy. Drobno zmielone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy. Kruszonkę z herbatników przekładamy do formy, równo rozprowadzamy, dociskamy palcami i wyrównujemy gładką powierzchnią łyżki. Spód do sernika wstawiamy

kulinarnyJa
Sernik mango-dynia na spodzie z bezglutenowych ciasteczek speculoos z polewą daktylowo-kakowo-pomarańczową (bez glutenu , cukru 168

SPECULOOS Ciasteczka zmielić na mączkę w rozdrabniaczu lub ręcznie przy pomocy grubego woreczka i wałka do ciasta. Wymieszać je razem z mąką migdałową, następnie dolać olej lub masło i dokładnie wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wysypać na dno miasteczkową kruszonkę, równomiernie ją rozprowadzić i poodciskać łyżką lub pięścią :P Całą tortownicę włożyć do zamrażarki. SERNIK DYNIA-MANGO

Candy Pandas
Tarta z rabarbarem i kruszonką 218

Uwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu :) Składniki ciasto: 20 dkg maki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody rabarbar: 2 duże … Czytaj dalej Tarta z rabarbarem i kruszonką

czarrna od kuchni
Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 217

natki, drobno posiekanej Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 178

Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:)   Placek z budyniem i rabarbarem    Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa

Z miłości do słodkości
Czas w góry! 196

ósemkinektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn.Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam dopodwojenia jego objętości w ciepłe miejsce.Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę.Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłamją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca.Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach.Polałam lukrem

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 137

cukru pół łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek:     8 łyżeczek bułki tartej   1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej  120 gram roztopionego masła  8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić(...)równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze

Krakowskie smaki Ani
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 130

łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
Chałka z kruszonką 105

świeżych drożdży 5 łyżek  cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Kruszonka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Wszystkie składniki wymieszać tworząc kruszonkę. 1 łyżka mleka do posmarowania chałki Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć(...)musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy równe części. Z każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza. Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie. Posmarować bułkę mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem