Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki
Proste Potrawysolą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek
Ciastka - domowe słodkościblaszki tak, aby ciasto było w tym miejscu bardzo cienkie(można to zrobić dnem kieliszka). Do wgniecenia w cieście wsypać troszeczkę bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki . Na bułkę tartą dodać ulubiony dżem, posmarować bułeczkę ubitym białkiem oraz posypać obficie kruszonką. Piec w temperaturze ok. 180-190 stopni, przez ok. 20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Radzę
The Sweet DamselSezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki cukru żółtko szczypta soli kruszonka : 60 g płatków owsianych 60 g mąki 35 g masła 50 g cukru dodatkowo: truskawki 0,75 g cukru 0,25 szkl mąki
Polska Zupaszklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn dolewałam stopniowo i zużyłam ok. 1/3 szklanki. Wyrobiłam elastyczne ciasto choć trochę się kleiło, ale podsypywałam blat mąką. Odstawiłam pod przykryciem w cieple do wyrastania na godzinę . Po tym czasie ciasto odgazowałam
apetytnapieczenienastępnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać kruszonką
Smakowite Daniakażdy miał jakieś "ale". A ostatnio naszła mnie ochota na taki na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto kruche:1 margaryna (u mnie Kasia)3 łyżki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek (białka
Kto ugości moich gości?polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę
Basia w kuchniCiasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko cudowne wspomnienia .............. <3SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka(...)papierem do pieczenia- posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli
Basia w kuchniCrumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno
Oryginalny smakPrzepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny
Oryginalny smakcytrynowo-anyżowa Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 20g masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez(...)ciepłe miejsce np. koło kaloryfera na 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 15 części. Uformować kulki, naciągnąć i nałożyć konfiturę. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do momentu ich wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę - powinna być sypka i schłodzona. Bułki posmarować jajkiem i obsypać kruszonką. Piekarnik
CzarnawisienkaLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać
dom-agi.plpysznych drożdżówek - "kropeczek" z truskawkami. Bułeczki kropeczki. Składniki; 50 dag mąki pszennej 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 5 dag cukru 2 jajka 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka twardego masła Nadzienie truskawkowe; 30 dag truskawek 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 2 łyżeczki cukru żelującego 1 jajko(...)Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką. Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku. Pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi na to że z tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami(...)cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło koniecznie zimne !!!, Całość najlepiej jest posiekać nożem , aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w malakserze lub robocie i pulsacyjne zmiksować). 3.Następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 4. Ciasto wałkujemy i delikatnie przekładamy do formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy
vaniliowoczekoladowatruskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki.5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.6. Składniki kruszonki rozcieramy dokładnie palcami.7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki
Kuchnia domowa AniOdstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.5. Pieczemy w 180 st. C przez
Kuchnia domowa Animąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje tym drożdżówkom niesamowitego(...)gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 części. Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego truskawki. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy drożdżówki. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Mienta blogżółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Na kruszonkę: 60 dkg m ąki 40 dkg cukru pudru 50 dkg rozpuszczonego masła Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp 180st
Walijskie Pichcenieprzygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam do przygotowania(...)sposób uformować trzeci wałek. 11. Wałki z ciasta połączyć końcami, w taki sposób, aby wałek z nutellą był w środku. 12. Zapleść warkocz i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Z jajka, mleka i cukru zrobić mieszaninę i posmarować nią warkocz. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 14. Przygotować kruszonkę: składniki rozetrzeć w palcach, aby powstały grudki
W mojej kuchni