ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:250/324)

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 262

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z Dżemem II 151

Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki

Blondynka Gotuje
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3996

dopieka się z każdej strony. Wiem, można chleb piec w zwykłej keksówce, takowe też mam, ale nie chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
25 przepisów na świąteczne serniki 1596

sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik

Tradycyjna Kuchnia
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 145

mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram między palcami i tworzę coś na styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam

Mango Papaja
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 177

dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec

BaRepas
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 138

letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru brązowegołyżeczka cynamonu1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę:50 g masła3 łyżki maki kukurydzianej3 łyżki płatków owsianych3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania:Jabłka

Słodkie Przyjemności
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 172

gębie :) Składniki: 4 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić(...)ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek. W każdym placku zrobić wgłębienie. Ja zrobiłam to szklanką. Następnie w zagłębienia nakładać po łyżce truskawek z rabarbarem. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać bułeczki. Gotowe bułki przełożyć

Agusiowe smakołyki
Jagodzianki - najlepsze! 7334

zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, polukrowane czy też z kruszonką, jak kto woli.  Jagody już się pojawiły. Można je kupić na targu lub samemu wybrać się na spacer po lesie. Takie własnoręcznie zebrane jagody smakują najbardziej ;-) Przepisów na jagodzianki jest(...)pewnie każdy jest w pewnym sensie dobry. Dla mnie jednak, pyszna jagodzianka to taka która ma nie tylko dużo jagodowego nadzienia ale również rozpływające się w ustach, mięciutkie, puszyste ciasto bo to ono spowija całość i tak naprawdę decyduje o fakcie czy jagodzianka jest smaczna. Takie są moje jagodzianki. Najlepsze! Kto raz upiecze już innych nie będzie chciał :-) Puszyste, delikatne

maniapieczenia
Chałka z kruszonką – pyszna puszysta i delikatna 200

dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej(...)jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C. Po 30 minutach: Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Końcowe przygotowanie chałki: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka

Uwaga Babcia Gotuje
Bagietki Francuskie z Sezamem 291

był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 160

kokosowego dodatkowo: szklanka jagód Wykonanie: składniki na kruszonkę zagnieść do połączenia składników, owinąć w folie spożywczą i umieścić w lodówce mleko podgrzać w rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie(...)lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość  wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 326

śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata(...)szybko „szczypiemy” składniki, aby powstało z nich coś na kształt kruszonki czy mokrego piasku. Pośrodku masy robimy mały dołek, dolewamy 2 lub 3 łyżki lodowatej wody, mieszamy masę palcami od środka (tak jakbyście chcieli pogłębić dołek, ale jednocześnie zgarniając mąkę z brzegów) i szybko wyrabiamy całość w zwarte ciasto – masa nie musi być idealnie wyrobiona, ważne aby ciasto odchodziło

Nerds Kitchen
Chałka sześcioramienna 214

dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest dla mnie, że lubi ją moje dziecko, które prawie zupełnie nie je pieczywa. Chętnie kupujemy chałki z kruszonką w piekarniach i cukierniach, ale warto przygotować ją samemu. Zaplatanie warkocza z sześciu ramion nie jest wcale trudne, a dzięki temu splotowi bułeczka wygląda profesjonalnie. Poniżej zaprezentuję nie tylko przepis(...)chałkę, ale warto je podwoić i od razu upiec dwie. Chałka sześcioramienna Składniki na 1 dużą chałkę: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciepłej wody Ciasto: 450 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 50 g cukru 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Wierzch: 1 jajko 50 g mąki pszennej

Trzeci talerz