kokosowa kruszonka: 4 łyżki mąki kokosowej+ 15 gram masła+ 2 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie lukier Drożdże mieszam z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone(...)godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formuję 6-7 kulek, które rozpłaszczam w dłoni i robię w nich wgłębienie. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, w dużych odstępach i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Składniki kruszonki rozcieram w palach, tak by wszystkie połączyły się
Mango Papajauwaga, trudne słowo) oksymoron, jednak zawsze miałam słabość do połączenia kwaskowatości ze słodyczą. Wzbogacone obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny(...)suszymy w piekarniku przez 15-20 min, aby powstała kruszonka. Staramy się nie wyjadać. Próbujemy zetrzeć skórkę z 2 cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier
sama złodyczmieszamy. W dużej miscemieszamy mąke z cukrem i solą. Dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto ręcznie około 10 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Z każdej uformować wałek. Zwijamy 2 niewielkie chałki, na każką chałkę 2 wałki lub 1 olbrzymią(...)wałków. Piekarnik nagrzaewamy do temperatury 190 stopni C, góra - dół. Uformowane chałki przekładamy na 30 minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, w takie wieksze grudki. Wyrośnięte chałki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wyrośniętą chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W akcji Rośnie jak na droźdżach udział
Życie zaczyna się w kuchniodstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone drożdżówki przestudziłam na kratce i polałam lukrem.Od przygotowania do gotowego wypieku minęło kilka godzin, ale czas poświęcony na drożdżówki z budyniem nie jest czasem straconym. Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu, będzie zawsze zapowiedzią wspaniałych doznań
mojewypiekiinietylkookoło 15 minut. Z 60 gram mąki, 30 gram masła i 30 gram cukru zrobić kruszonkę. Pozostałe masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do dużej miski włożyć pozostałą mąkę z solą, wyrośnięte drożdże (z pianką), masło, cukier, wodę i jedno jajko. Ciasto zarobić na jednolitą kulę, chwilę wyrobić. Dno miski wysmarować cienko olejem, włożyć kulę i pozostawić do wyrośnięcia(...)filmiku) . Spleciony warkocz przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Jajko rozkłócić i posmarować wierzch chałki, posypać kruszonką i upiec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać co najmniej po lekkim przestudzeniu. marcelina
Czerwony Gupikkruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście mrożonych borówek amerykańskich W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać
Simply FoodOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodkopowstanie kruszonka. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Wsypujemy do niej kruszonkę i wyrównujemy, nie dociskamy. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Ciągle miksując, dodajemy masło, następnie mąkę i ser. Mieszamy na jednolite ciasto. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy masę krówkową i mieszamy. Na spód w tortownicy
Moje-pitraszenieJeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki
Proste Potrawysolą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek
Ciastka - domowe słodkościblaszki tak, aby ciasto było w tym miejscu bardzo cienkie(można to zrobić dnem kieliszka). Do wgniecenia w cieście wsypać troszeczkę bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki . Na bułkę tartą dodać ulubiony dżem, posmarować bułeczkę ubitym białkiem oraz posypać obficie kruszonką. Piec w temperaturze ok. 180-190 stopni, przez ok. 20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Radzę
The Sweet DamselSezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki cukru żółtko szczypta soli kruszonka : 60 g płatków owsianych 60 g mąki 35 g masła 50 g cukru dodatkowo: truskawki 0,75 g cukru 0,25 szkl mąki
Polska Zupaszklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego masła i wyrobiłam jak kruszonkę. kolejno dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego * , małe jajko i sól. Rozczyn dolewałam stopniowo i zużyłam ok. 1/3 szklanki. Wyrobiłam elastyczne ciasto choć trochę się kleiło, ale podsypywałam blat mąką. Odstawiłam pod przykryciem w cieple do wyrastania na godzinę . Po tym czasie ciasto odgazowałam
apetytnapieczenienastępnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast jabłek można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce można posypać kruszonką
Smakowite Daniakażdy miał jakieś "ale". A ostatnio naszła mnie ochota na taki na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto kruche:1 margaryna (u mnie Kasia)3 łyżki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek (białka
Kto ugości moich gości?polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę
Basia w kuchni