ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:254/324)

Coś pysznego dla każdego, czyli słodkie bułeczki śniadaniowe 113

bułeczki śniadaniowe Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 50 g drożdży 2 żółtka

KulinarneImpresje.pl
Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi 124

Ciasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego cukru

Czerwień i błękit
Drożdżówki z zimnego ciasta 132

Przy pomocy wałka każdy rulon spłaszczyć i rozciągnąć( wałkując w poprzek), następnie pokroić na 8 części.Każdą część ciasta dodatkowo zgnieść przez środek używając np. szerokiego trzonka drewnianej łopatki. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą i obsypać cukrem kryształem lub kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Przykładowy przepis na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny

Praktyczna pl
Scones z malinami -angielskie bułeczki 89

miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i  wymieszać ręką tak jak na kruszonkę. Mleko wymieszać z jajkami i wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać wszystko łyżką , po czym wsypać maliny i jeszcze raz wymieszać ciasto. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości  2,5 -3 cm. Wycinać ostrą metalową

O kuchni z uczuciem
Drożdżówka sypana 114

najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO: 100 g drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 szczypta soli  KRUSZONKA: 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła Można dodać ulubione owoce lub bakalie, moja była "goła". Przygotowanie: Jajka roztrzepać, mąkę

Cakes By Kejt
Ciasto z jagodami wg Ani 160

Jagody po ułożeniu na ciasto posypałam przez sitko odrobiną  mąki ziemniaczanej.                                   Ciasto pieczemy w foremce 25 x 30 cm.                                    Polecam również : z jagodami(...)jagodzianki  oraz                                       czekoladowe z jagodami  oraz to z kruszonką

Proste Potrawy
Ciastka owsiane z żurawiną 177

puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek

apetytnapieczenie
Nocny drożdżowiec 317

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1

upichcic
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 168

ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.Piec około 55min w temperaturze 170oC

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 180

rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne,świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4,5 szklanki mąki3/4 szklanki letniego mlekakruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też(...)esencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka.Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam doformy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę.Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut.Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 167

roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu Nadzienie: 80 g mlecznej czekolady posiekanej malutka garstka migdałów w płatkach Skworcu maliny 1 łyżka cukru z wanilią Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone(...)maliny, całość posypałam na koniec cukrem z wanilią. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu

Blondynka Gotuje
Banany z kokosową nutką pod kakaowym ciastem 228

Czasem są dni, gdy bardzo mam ochotę na kawałek ciasta. Niestety czas i inne rzeczy nie pozwalają na większe wypieki. Wtedy biorę do ręki jakieś owoce, małe foremki, troszkę mąki, masła, ... i piekę szybkie słodkości. Dziś wersja z bananem. Jeśli macie ochotę na coś z jabłkami zapraszam na jabłka pod kruszonką Składniki: (na dwie porcje) 2 łyżki masła + 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Jagodzianki 112

cukru pudru i białka do smarowania), odstawcie na około godzinę w ciepłe miejsce, by potroiło swoją objętość. Jagody umyjcie, wysuszcie. Po czasie, w którym ciasto urosło wałkujcie po kawałku ciasta (w razie potrzeby dodawajcie mąki, ciasto ma być elastyczne i miękkie), krójcie na kwadraty tak by po zlepieniu utworzyły klasyczną wielkością jagodziankę. Na każdy kwadrat układajcie jagody, posypcie łyżką cukru(...)jeśli chcecie je czymś posypać, np. kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki 174

jeśli chcecie je czymś posypać, np. kruszonką to wtedy lepiej się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp

Zasmakuj Kuchni
CRUMBLE z owocami 149

CRUMBLE  - owoce pod złocistą kruszonką - w sam raz gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki(...)garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić

Fiołkowe Talerze