ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:254/324)

Jabłka pod kruszonką 347

Polecamy wszystkim szybki, przepyszny sposób na deser. Składniki: 1,5 kg jabłek garść rodzynek pół łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki  Kruszonka: 2 łyżki masła

kgwjanczewo
Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 114

szklanka letniego mleka roślinnego np. sojowego 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie) 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru szczypta soli Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka roztopionego masła roślinnego Dodatkowo: Wszystko razem delikatnie łączymy palcami i kruszonka gotowa. Wykonanie: Drożdże świeże: Z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i mleka zrobimy rozczyn, który odstawiamy na około 15 minut(...)Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Drożdże suche: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko, mieszamy i krótko wyrabiamy. Formowanie bułeczek: Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia na około 90 minut

Lamarida.pl
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 250

Pamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco zmodyfikowany przeze(...)podłużny wałek ( z ciasta można zrobić jedną dużą lub dwie średnie chałki). Chałkę najprościej formować z trzech wałków. Końce ( brzegi ) wałków należy skleić, a następnie przeplatać jak warkocz. Zlepione końce podłożyć pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia około 30 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Kruszonka : 45 g masła

Niebieski kubek z kawa
Cynamonowe Drożdżówki 197

cynamonu Opcjonalnie: cynamonowa kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki

Blondynka Gotuje
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 235

Ciasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek  60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła   Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru   4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka(...)najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekor owa ć ciast o standardową bezą , którą za piekamy 15 minut- aż się lekko zarumie ni:) w każdej wersji jest wspaniała:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Kruszonka 316

Standardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy) Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie

AleTorcik
Crumble z bananem i kiwi wg Di 226

digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (3 porcje) 1 duży banan 2 owoce kiwi 3 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 30g płatków owsianych 10g wiórek kokosowych 50g mąki pszennej 40g cukru 7 łyżek oleju

Di gotuje
Jagodzianki 134

odstawić na ok 40 min.  Jagody wymieszać z cukrem . Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna)  Piec

Gotowanie jest łatwe
Muffiny ze snikersami i masłem orzechowym 160

proszek do pieczenia i sól. Dodać masło orzechowe, mieszać do otrzymania struktury kruszonki. Do mleka wlać roztopione masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Połączyć ze sobą zawartość dwóch naczyń (składniki suche i mokre), na koniec dodać pokrojone Snikersy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Nałożyć do nich ciasta. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 o C. Przed wyjęciem

In my kitchen
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 290

pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Truskawki umyć  pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.     Kruszonka: 125g mąki

Z miłości do słodkości
Krajanka pomarańczowo-migdałowa 160

udziałem po prostu musiałam ją zrobić. Wyszło ciekawie, nazwa jest adekwatna do smaku, bo zarówno pomarańcze, jak i migdały są tutaj wyczuwalne, osobiście jednak wolę bardziej miękkie ciasta. Ciasto: 350g mąki pszennej 1 szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno(...)uzyskania kruszonki. Teraz wbijamy jajko i zagniatamy (w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody). Dzielimy na pół i odkładamy zawinięte w folię do lodówki. Do miseczki przekładamy migdały oraz cukier. Pomarańczę dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie mieszamy. Niedużą blaszkę (24×24) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wałkujemy

Smaki Na Talerzu
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 208

paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać(...)łyżki octu jabłkowego szklanka wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy

Ugotowane pozamiatane
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 216

ciast i kompotów, a okazuje się, że jest warzywem. Samo to jest wystarczająco intrygujące, żeby sięgnąć po zielono-różowe łodygi na straganie. Jest piękny i dostojny, i kwaśny jak diabli. Zdecydowanie ma charakter. Nadaje się nie tylko do klasycznych połączeń, które znamy z dzieciństwa, jak na przykład najlepsza na świecie drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, która Babcia częstowała, gdy wpadaliśmy(...)będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco przerażać, ale po prostu włączamy piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 221

zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis(...)dyni dosyp tyle mąki , aby powstało ciasto na placki. Placki  smaż na oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby  wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce

SzczyptaSmaQ
573. Najlepsza chałka świata. 179

 pudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie

More food, love and dreams