wiem czy ptysie to tradycyjny deser na Sylwestra, ale odkąd pamiętam na ostatnią noc roku przygotowuje właśnie taką słodką przekąskę. W tym roku trafiłam na wyjątkowy przepis. Ptysie z kruszonką! W dodatku pachnącą pomarańczami. Wypełnione czekoladą z pomarańczową nutą rozpływają się w ustach, są przepyszne :) Przepis pochodzi ze świetnej książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”. ptysie(...)wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (szybkim sposobem z książki, jest przełożenie masy do misy miksera i miksowanie, […] Artykuł Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku(...)oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika
Kraina Miodem Płynącadodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno się kleiło do rąk, można dosypać trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć(...)skrobią, wymieszać. Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Formę 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w niewielkich odstępach w formie (3x4 sztuki). Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki kruszonki rozetrzeć. Bułki posmarować
Obiad gotowywymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni
Moje domowe kucharzeniegładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować kruszonkę - Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić między palcami, odłożyć. W napuszonych
Domowa cukiernia EwyOwoce zapiekane pod kruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. Składniki(...)LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek
Ola la LCHFkruszonką Dzisiaj polecam chałkę z kruszonką. Chałka z kruszonką Składniki na chałkę 3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 6 łyżek stopionego masła szczypta soli Składniki na kruszonkę ¼ szklanki mąki 50 g mąki 1 łyżka cukru Do posmarowania chałki przed posypaniem kruszonki 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody. Chałka z kruszonką(...)stopione przestudzone masło. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć
Pomysłowa kuchniajajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki(...)mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować
Garnkowe fanaberieczasie na stolnicę wysypać mąkę, dołożyć tłuszcz, dosypać cukier puder, wszystko razem posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodać rozczyn, nie musi być wyrośnięty, wszystko razem zagnieść w kulę, chwilę to trwa, podsypywać mąką, by się nie kleiło. Tak wyrobioną kulę ciasta włożyć do woreczka foliowego, włożyć na półkę do lodówki, najlepiej na noc. Na drugi dzień ciasto wyjąć
kgwjanczewokokosowa kruszonka: 4 łyżki mąki kokosowej+ 15 gram masła+ 2 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie lukier Drożdże mieszam z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone(...)godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formuję 6-7 kulek, które rozpłaszczam w dłoni i robię w nich wgłębienie. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, w dużych odstępach i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Składniki kruszonki rozcieram w palach, tak by wszystkie połączyły się
Mango Papajauwaga, trudne słowo) oksymoron, jednak zawsze miałam słabość do połączenia kwaskowatości ze słodyczą. Wzbogacone obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny(...)suszymy w piekarniku przez 15-20 min, aby powstała kruszonka. Staramy się nie wyjadać. Próbujemy zetrzeć skórkę z 2 cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier
sama złodyczmieszamy. W dużej miscemieszamy mąke z cukrem i solą. Dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto ręcznie około 10 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Z każdej uformować wałek. Zwijamy 2 niewielkie chałki, na każką chałkę 2 wałki lub 1 olbrzymią(...)wałków. Piekarnik nagrzaewamy do temperatury 190 stopni C, góra - dół. Uformowane chałki przekładamy na 30 minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, w takie wieksze grudki. Wyrośnięte chałki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wyrośniętą chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W akcji Rośnie jak na droźdżach udział
Życie zaczyna się w kuchniodstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut. Upieczone drożdżówki przestudziłam na kratce i polałam lukrem.Od przygotowania do gotowego wypieku minęło kilka godzin, ale czas poświęcony na drożdżówki z budyniem nie jest czasem straconym. Zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu, będzie zawsze zapowiedzią wspaniałych doznań
mojewypiekiinietylkokruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście mrożonych borówek amerykańskich W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać
Simply FoodOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodko