Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski
Stare Garyzaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę 2 łyżki maki 1 łyżka cukru(...)miejsce, żeby rosło około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 wałki, z których pleciemy warkocz. Końcówki warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy składniki aż powstaną grube okruchy. Przed
les mirabellesmnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych(...)pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj palcami. Kiedy masło i mąka utworzą kruszonkę dodaj wodę i sesam. Połącz lekko, nie zagniataj, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym
codojedzeniaSkładniki : 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 2 jajka 120 ml mleka 1 cukier waniliowy Kruszonka: 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Wykonanie : Do miseczki wlać ciepłe mleko , dodać 3 łyżki cukru , pokruszone drożdże i mąki(...)wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę formujemy wałek i wykrawamy równe porcje z ciasta. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę . Układamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia . Podane składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę. Podrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką
Sama słodycz i szczypta chilioprzeć. Potrzebujemy: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jaja 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 80 g masła klarowanego ze sklepu Kuchnie Świata Nadzienie: 400 g twarogu 4 łyżki konfitury z kokosa ze sklepu Kuchnie Świata 1 jajo 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru pudru maliny Kruszonka(...)dodajemy również rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ręczne powinno trwać około 10 minut, w przypadku wyrabiania ciasta robotem skracamy czas do 3 minut. Ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką pszenną i dzielimy ciasto na 16 mniej więcej równych części. Każdą z części ciasta formujemy w kulkę i układamy
MamaOskarkabyć gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie, ale może się nie udać ;)) Ja się nie poddałam i w końcu wyszło :) U mnie wersja bez kruszonki, ale można zrobić z nią. Tak zrobię kolejnym razem z innymi owocami :). Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki: 3 szklanki(...)również miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy (podzielić na trzy tury), ciągle miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem
kruche babeczkiMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim są śniadaniowe bułeczki maślane według jej przepisu. Jeszcze milsze jest to, że w odwiedziny przyjeżdżają moi rodzice i będzie to fantastyczna propozycja(...)minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu przed
Szybko Tanio SmacznieKiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac!Składniki:1.5 szkl.maślanki3 jajka1
Z Majeczką w kuchniCzas na kolejną próbę niedawno opisanej substancji słodzącej Tagatesse . Wykorzystałyśmy ją do zapiekanej kruszonki z owocami oraz do jagielnika kokosowego bez pieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli(...)mięciutkie i piankowe (no i pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko
Candy PandasBUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki(...)ciasto. Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki. Cały proces jest pokazany na filmiku, dzięki czemu z łatwością zrobisz to w domu ;-) Odstawiamy na 15 minut, aż bułeczki podrosną. Laski rabarbaru kroimy na mniejsze kawałki i układamy na bułeczkach, posypujemy kruszonką. PRZEPIS NA KRUSZONKĘ: - 45 g masła - 80 g mąki tortowej
SMYKWKUCHNImąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt
Moje domowe kucharzenieOd kilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny
W kuchni bez szafekWitajcie kochani, dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciacho, które dedykuję pewnej dzielnej dziewczynie - Kasi Dołęgowskiej i jej mamie, Ewie. Kasia ma 20 lat i
Codzienna kuchnia niecodziennapyszny deser. Crumble to potrawa pochodzenia brytyjskiego. W języku polski crumble znaczy „kruszonka”, ale taka nazwa się nie przyjęła – kruszonka to dzisiaj wyłącznie posypka na desery. Crumble stała się popularna w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej, bowiem była to alternatywa do ciast ze względu na niedobory składników cukierniczych w wyniku racjonowania. Dość o historii. Nasze crumble(...)rabarbaru i truskawek Crumble: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 100 g cukru pudru 2 łyżki brązowego cukru 4 łodygi rabarbaru 500 g truskawek 2 łyżki olejku waniliowego Chrupiąca kruszonka: 100 g płatków owsianych 100 g cukru brązowego 100 g rozpuszczonego masła 40 g dowolnej mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Przepis – Crumble z rabarbaru i truskawek Usuwamy szypułki
Kuchennyviral.pl