ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:238/324)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 131

gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po czasie wyrabiam jeszcze raz ciasto i odstawiam na kolejne 30 minut ale nie jest to konieczne, można już wtedy przystąpić do formowania kulek. Ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 równych części, formujemy kulki. Szklanką z szerokim dnem, albo miseczką robimy wgłębienia. Aby ciasto nie przyklejało(...)sprawi ,że nabiorą złotego koloru podczas pieczenia. Każde zagłębienie wypełniamy nadzieniem dociskając je do ciasta, jak widać ja wybrałam rabarbar. Posypujemy dodatkowo same owoce cukrem, ponieważ rabarbar nie jest za słodki sam w sobie. Na koniec pozostaje nam tylko połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i obsypać solidnie samą górę. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego

W Moim Magicznym Domu
Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe 163

pieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki(...)Kiedy przestygła wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe

e-PrzepisyKulinarne
Kisiel rabarbarowy pod kruszonką 141

Obłędny kisiel lekko kwaskowy, rabarbarowy zapiekany pod kruszonką. Czas przygotowania godzina. Nakład pracy prawie żaden. Nie mogłam się powstrzymać więc jeszcze ciepły kisiel pałaszowałam, a do

wesoła kuchnia
Szarlotka z bezą i kruszonką 226

wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na większą i mniejszą część z czego mniejszą część dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce. Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące. Krok 2 Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno. Krok 3 Większą część ciasta równomiernie rozkładamy(...)posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki. Krok 4 Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce o dużych oczkach 1 startą częścią równomiernie posypujemy ciasto Wykładamy na nią ubite białka z cukrem rozsmarowujemy równomiernie i całość posypujemy 2 częścią kruszonki. Pieczemy 40-45 minut w 175oC

Mechanik w kuchni
Owoce zapiekane pod migdałową kruszonką 157

   Czy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą

kolorowotorcikowo
Staub Mini Cocotte recenzja i konkurs 127

udziału w konkursie:) OGŁOSZENIE WYNIKÓW: Wybór był bardzo trudny, ale najbardziej spodobały mi się propozycje Weroniki Aromatyczna zupa cebulowa pod przykrywką z ciasta francuskiego Mini lasagne szpinakowo-pomidorowe, zapiekane z mozzarellą Jabłka z cynamonem zapiekane pod kruszonką z dżemem porzeczkowym Mini szakszuka Weronikę proszę o kontakt ze mną na e-maila:)   Artykuł Staub Mini Cocotte recenzja i konkurs pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Słodka kanapka z truskawkami 184

prawej będzie za krótki żeby go przepleść ponownie przez pozostałe. Łączymy dokładnie końce chałki i podwijamy je pod spód. 5. Uplecione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5h. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy klasyczną kruszonką lub makiem. 6. Chałkę pieczemy przez 30 min w 170st. 7. Gotową, wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy

Podwójnaporcja
Scones z rodzynkami i kandyzowanymi wiśniami. 108

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. ► Dodać masło i wcierać je w mąkę aż do uzyskania konsystencji kruszonki. ► Następnie dodać cukier, rodzynki oraz kandyzowane wiśnie przecięte na pół. ► Dodać mleko i ugnieść ciasto do połączenia się składników ► Rozgnieść ciasto palcami (nie trzeba wałkować) na grubość 2cm i wycinać szklanką scones. ► Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem

wysmienity
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 171

sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do tego sól i masło. Masło siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy do tego wodę i całość ugniatamy ze sobą. Po uformowaniu kuli z ciasta, odkładamy je do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Siekamy w drobną kostkę cebulę. Pieczarki czyścimy i kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Proziaki 134

smaku i aromatyczną   f ocaccię z czarnuszką .   O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki są przepyszne

Moja smaczna kuchnia
Bułki drożdżowe z truskawkami 128

Dziś znowu truskawkowo. Tym razem drożdżówki z truskawkami i kruszonką. A drożdżówki pięknie się prezentują na talerzu Evolution White Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 204

plasterki. Jajo, kakao, sól i cukier puder mieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto

Symfonia Smaków
Pyszny i zdrowy jabłecznik z nietypową kruszonką:) 180

Pożegnałam się na czas remontu, a  jednak jeszcze zdążyłam, już w warunkach polowych, upiec jabłecznik!  Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 219

stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik

Symfonia Smaków