smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo: lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże(...)nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam
Blondynka Gotujepewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta. Składniki: Ciasto: 100g drożdży 3/4 szkl cukru 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka szklanka oleju 4 szkl mąki 3 jajka Kruszonka: pół kostki masła 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru Dodatkowo: 3-4 średnie jabłka Przygotowanie: Jajka roztrzepać w osobnej misce. Drożdże rozkruszyć
Motylkowa Kuchniajagód i przykryć jednym bokiem ciasta, który również wysmarować masłem i wysypać resztę jagód, przykryć drugim bokiem ciasta. Złożyć jeszcze raz na pół i przełożyć do keksówki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Na górę można jeszcze opcjonalnie wysypać kruszonkę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachmiski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłustego, mielonego twarogu, na kruchym cieście. Upieczony na podstawie przepisu od przyjaciółki Joasi, stąd jego nazwa. Ciasto: 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 0,5 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia(...)jednolita dodać kolejno olej, proszek budyniowy, mąkę i aromaty. Otrzymaną masę połączyć z serem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać.Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać (ewentualnie narysować kratę lub inny wzór). Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia
Praktyczna plPyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:-600g mąki orkiszowej (lub pszennej)-20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)-40g ksylitolu (może być cukier)-50g masła(...)temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość.Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką
Smaczne Zdrowecukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie i posypuję kakao
Ciasteczkowy Potwórłyżki mąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie: Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało(...)podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min. Nadzienie;jagody wymieszać
Ala piecze i gotujetruskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej roztrzepane jajko na kruszonkę: 10 łyżek mąki 5 łyżek zimnego masła(...)czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka tartą, a następnie ułożyć w nim truskawki. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać
wyzwania kuchenneśliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny: 100 g mąki pszennej(...)nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki. Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części. Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką. Piec
Trzeci talerzMuffinki z czereśniami i migdałami. Pyszne i miękkie muffinki wypełnione czereśniami i migdałami , posypane kruszonką z płatków owsianych i migdałów . Te muffinki to smaczna i zdrowa przekąska dla małych i dużych domowników. Domowe muffiny są wspaniałym sposobem na wykorzystaniem świeżych owoców w sezonie a póki co możemy cieszyć się mrożonymi czereśniami . Są to muffinki o których nie będziemy mogli zapomnieć(...)Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców
Zdrowy Styl Joannywalory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka) kg twardych jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka cukru waniliowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku 100 g masła Jabłka a raczej ich smak i rodzaj są bardzo(...)kruszonki, na nie połowa jabłek, gorący budyń. Znów jabłka i reszta kruszonki. Całość lekko wystawała z formy, ale to nic w pieczeniu siądzie. Zwłaszcza jabłka te mocno ulegną. Pieczemy około godziny ( trochę więcej ) w 180 stopniach. Wyjmujemy po pełnym wystudzeniu aby nam się nie rozjechało. Ciasto należy do gatunek wypieków bardzo sycących. To za sprawą błonnika
Dieta moja pasjaBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na zdrowy, lekki i letni wypiek - śliwki i brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką. Danie na słodko, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania 😋 Owoce
UgotowaćApple pie in a cup. Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na ciepło lub później na zimno. Kruszonka
Kulinarny karnet Christophera