ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:243/324)

Świątecznie , czyli sernik 98

końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na to masa serowa, brzoskwinie , piana z kokosem i kolejna kruszonka.  Piec około 1h w 180 stopniach .  Posypać cukrem pudrem , lub ozdobić wg własnej inwencji twórczej :P Pozdrawiam i Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Wielka Brytania: Śliwkowe crumble 142

było łatwiej znaleźć wybrany przepis. A dziś przyszedł czas na coś z kuchni brytyjskiej, jeden z moich ulubionych deserów, eliminujący z ciasta to, co w zasadzie jest zbędne i zostawiając to, co najlepsze. Owoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne do kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chrupiąca szarlotka 143

wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sernik z rabarbarem pod bezową pianką 76

Połączenie sernika i owoców zawsze kojarzy mi się ze zbliżającym się latem. Świeży rabarbar nadaje ciastu delikatnej kwaskowatości, która idealnie współgra z bezową pianką i kruchym spodem. Uwieńczeniem tej słodyczy jest pyszna kruszonka. Całość tworzy kompozycję, której nie można się oprzeć

Milion Smaków
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami 97

kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru

Milion Smaków
Ucierane ciasto z jabłakami 118

Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę

Proste Potrawy
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 201

rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki

W kuchni Karmel-itki
Buchty 156

konfitura do nadziewania cukier puder do posypania KRUSZONKA: 50 g cukru brązowego 50 g mąki 50 g miękkiego masła 1. Zaczyn: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać, drożdże rozkruszyć do dużej miski, posypać łyżką cukru, zalać mlekiem, mieszać do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dosypać tyle mąki, aby ciasto uzsykało konsystencję śmietany i przykryć ściereczką miskę - odstawić(...)Można też rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kółka filiżanką, nadziewać każdą 1 łyżeczką marmolady lub konfitury i zlepiać, ściskając dobrze miejsce łączenia. Kłaść nadziane kulki łączeniem do dołu. 4. Wypełnioną blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Połączyć składniki kruszonki, lekko je rościerając w palcach. 5. Wyrośnięte buchty

Kuchnia Prezydentowej
Bułki maślane z kruszonką. 122

posmarowania wierzchu bułek) 1/2 łyżeczki soli kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru) Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło(...)miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części. W dłoniach uformować bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Bułeczki maślane z kruszonką 160

relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają

Smaczna Pyza
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 159

jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami. Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Z podanego(...)objętości na około 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać w dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Bułeczki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W czasie, gdy bułeczki będą rosły przygotować kruszonkę: Składniki na kruszonkę: 60 g roztopionego masła

Na słodko lub wytrawnie
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 179

mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła, robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia

Z Majeczką w kuchni
Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche ) 153

maślanki/kefiru - 110 gr masła stopionego i wystudzonego - 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży ( lub odpowiednio 70 gr drożdży w kostce** ) - 0,5 szklanki cukru - 5 żółtek - 0.25 łyżeczki soli Kruszonka - 8 łyżek masła - 8 łyżek cukru - 12 łyżek mąki - mały słoiczek kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr) *używam szklanki o pojemności 250 ml ** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić(...)Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.  Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić

kawawszklance
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 182

miałam okazji spróbować oryginalnego mazurka z kajmakiem mogłam jedynie polegać na zdjęciach przeglądanych w internecie, oryginalnych przepisach z mąką pszenną, mlekiem i cukrem, na opinii innych osób, które takie ciasto jadły bądź jedzą na święta oraz na własnej wyobraźni. Szybki przepis na mazurka bez glutenu, nabiału i cukru Wydaje mi się, że całkiem nieźle sobie poradziłam biorąc pod uwagę wyraz(...)cukru kokosowego szczypta kardamonu Przygotowanie 1 Mąki mieszam ze sobą w misce. 2 Dodaję olej kokosowy i ucieram palcami na kruszonkę. 3 Do mieszanki dodaję jogurt i mieszam do połączenia składników aż przestanie się lepić do ręki. 4 Z ciasta formuję gruby wałek, owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. 5 W między czasie podprażam na patelni płatki

Book of spells
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 156

Zimne masło dzielimy na kawałki i energicznym ruchem wcieramy w mąkę. Otrzymaną kruszonkę ponownie formujemy w kopczyk i przesiewamy cukier puder. Dodajemy rodzynki.  3. W kopczyku formujemy dołek i wlewamy maślankę partiami za każdym zagarniając mąkę do środka i  zagniatając na gładkie ciasto.  4. Całość zagniatamy do momenty uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto rozwałkujemy na ciasto o grubości

vaniliowoczekoladowa