rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa
W kuchni Karmel-itkiziemniaczanej składniki na kruszonkę: 60 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mąki wykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie(...)czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 9 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję nadzienie (rozdrabniam twaróg widelcem, dodaję pozostałe składniki i dość dokładnie mieszam) oraz kruszonkę
babka w formiecytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około
Smakowity Blog Kulinarnyczasie wyjmujemy ciasto, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy powidłami i zwijamy. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ostrym nożem, nacinamy struclę pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawiamy i czekamy, aż strucla "rozłoży" się na boki. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarnyuwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Około 1/2 kg wydrylowanych i przeciętych(...)przygotowane ciasto formuję w gruby wałek i tnę na plastry około 2-3 cm, następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie. Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki. Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski
Kuba GotujePomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru(...)słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej
Gotowanie...to proste !rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm.Ostrą szklanką wycinamy kółka.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Smarujemy resztą ubitego jajka.Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor. Cenne uwagi!* Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki:- mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko ) – mogą to być zioła ( jeśli chcemy zjeść np. z serkiem kanapkowym ) – mogą to być kawałki(...)muszą być jedynie połączone ze sobą.* Masło musi być zimne. Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa.* Obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką. Wtedy ciasto ładnie się odkleja
Ostra na SłodkoDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwapołowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy) ćwierć szklanki cukru 2 łyżki mąki 100 g migdałów w płatkach okrągła forma do ciasta (może być też forma do tarty) wysmarowana masłem i podsypana odrobiną mąki Przepis na Toscę
Ugotowane pozamiatanepasują do hasła "Jagodowo i smacznie", dlatego zgłaszam je do akcji "Ciasto na niedzielę" , różne jagodowe pyszności w ramach akcji przygotowały też: Joanna , Dorota , ... składniki: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego kruszonka: 40 g cukru 50 g zimnego masła 60 g mąki pszennej(...)Jagody oczyścić, wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto podzielić na 12 części, każdą spłaszczać a dłoni, nakładać łyżkę nadzienia, sklejać brzegi, formować małe okrągłe bułeczki. Układać je w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszce, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut. Wszystkie składniki kruszonki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Jajko
6niebodłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia
Kuchnia domowa Aniroztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło) i wrobić ciasto, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ponownie ciasto do czas, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i podzielić(...)podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu. We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, a potem maliny lub inne owoce. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut do złotego koloru. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościBabci W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki na ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 20 g miodu 10 g cukru 2 jajka 250 g mleka 7 g soli 75 g miękkiego masła Składniki na kruszonkę: 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury(...)odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe
Podróż w kulinariaMokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewy