tłustego mleka 500 g obranej dyni 200 g cukru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko(...)ogień i trzymamy jeszcze, aż do miękkości dyni. Następnie garnek ściągamy z ognia, wyrzucamy wanilię oraz pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni. Wsadzamy do zamrażalnika na 10-15 minut, by ciasto dobrze się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesolę i ogólnie mało doprawiam - to jeśli ktoś lubi taką chałkę z prawdziwego zdarzenia (słodką, z kruszonką i ewidentnie jako raczej 'deser') to polecam dodać więcej cukru i dorobić kruszonkę - ja jej nie zrobiłam i dla mnie była okej :) Dosyć pisaniny - Zapraszam do robienia i próbowania! :) Składniki (na 2 duże chałki): 30 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego (nie gorącego(...)tych 30 minutach chałki smarujemy z wierzchu wodą (jeśli ktoś chce to posypujemy również kruszonką lub innym dodatkiem - np. sezamem czy makiem) i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy aż ciepło stopniowo z piekarnika ucieknie (żebyśmy nie zrobili ciastu szoku termicznego, nikt tego nie lubi ;) , a następnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu
Jedzeniomaniakruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw(...)kieliszkiem. Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej. Następnie napełnij nimi dołeczki . Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z odłożonej wcześniej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę. Posyp nią wszystkie bułeczki. Blaszkę z bułeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180C i piecz ok. 20-25 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchnigorącym kakao... ;) Chałka z cynamonową kruszonką Składniki: 10 g suchych drożdży 300 g mleka 500 g mąki 1 jajko 60 g cukru 55 g roztopionego masła szczypta soli Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu + 1 jajko do przesmarowania chałki Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, robimy dołek na środku i wbijamy jajko. Roztopione(...)koniec smarujemy chałkę rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką (mieszamy widelcem wszystkie składniki - jeśli jest zbyt suche dodajemy masła, jeśli zbyt mokre - mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Ja pożytkuję ten czas w ten sposób, że wkładam chałkę do jeszcze nie do końca nagrzanego piekarnika i ciasto stopniowo się ociepla wraz ze wzrostem temperatury. Od nagrzania piekarnika pieczemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!masła-szczypta soli-aromat śmietankowy Nektarynki kroimy w kostkę.Jagody mieszamy z dżemem.Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością cukru. Przygotowujemy też kruszonkę:-10 dkg mąki-5 dkg cukru-5-7 dkg margarynyWszystkie składniki skruszamy palcami. Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru, dolewamy szklankę mleka, dosypujemy szklankęmąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)każdy krążek nakładamy jagody, kilka kostek nektarynki i truskawkę.Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki. Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiemi posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut.Rumiane - tzn. gotowe. Drożdżówce możemy
Maminek kulinarnysoczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Rozpustne gotowanieKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA 50 g zwykłego(...)wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę
Moje domowe kucharzeniefiliżance z Bogucic Składniki : 7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki wszystkie składniki zagnieść Wykonanie : Do miski pokruszyć drożdże , dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy i 1/2 szklanki(...)odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy dowolne kształty , na środku układamy przeciętą na pół śliwkę oraz borówki , posypujemy kruszonką. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką aby troszkę podrosły. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliLatem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek
Kulinarne pyszności Molkiokoło 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej(...)zyskać jeszcze na wilgoci. Smacznego. A tu z kruszonką
Proste Potrawymisce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą
Atlas Smakówwaniliowy. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej lub po dwie truskawki. Posypujemy kruszonką i poeczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem, ok. 25 minut. Kruszonka: ½ szklanki mąki 3-4 łyżki
bistro mamaDalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa dr.Oetker Śnieżynki cukrowe dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera
Wanilia i Kardamonmleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia