Lekki sernik w kruchym, kakaowym cieście. Jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Ciasto: 6 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego np. PRESIDENT 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego pół szklanki oleju pół szklanki gęstej(...)strużką wlewać olej. Dodać twaróg i śmietanę. Ubijać jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Pozostałą część połączyć z kakao i rozłożyć porcjami na wierzchu. Zrobić "zawirowania" widelcem, tak aby lekko zmieszać dwa kolory masy. Posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Praktyczna plupiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. Truskawkowo -rabarbarowe ciasto. Składniki na ciasto 250 gramów mąki tortowej typ 450 50 gramów zmielonych migdałów 185 gramów zimnego masła minimum 82 % tłuszczu 50 gramów cukru kokosowego 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie(...)odstawić. Do miski wsypać mąkę, migdały,cukier, żółtka i wodę. Posiekać masło i dodać do reszty. Wszystko wyrobić w palcach na kruszonkę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180℃ góra dół. Wyjąć ciasto z lodówki. Oddzielić 3/4 ciasta i wykleić nim formę. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Resztę ciasta schować z powrotem do lodówki. Wyjąć
Krupeczkistolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie masło, serek mascarpone i ugniatamy wszystko aby była to konsystencja takiej kruszonki (można to robić palcami lub widelcem). Na koniec dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy wszystko na elastyczne i miękkie ciasto (na początku będzie się kleić ale w trakcie wyrabiania zacznie tworzyć zwartą strukturę). Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką
Kuchenne Wariacjedobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków owsianych. Później tylko zapiekamy i gotowe. Uwielbiam je jeść z ulubionymi lodami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Jagody
karmelowycałe jajko -2 żółtka -50 g masła roztopionego -150 g letniego mleka Dodatkowo do posmarowania przed pieczeniem: -1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka Kruszonka: -50 g mąki pszennej typ 550 -25 g zimnego masła -1 łyżka cukru waniliowego -1 łyżka cukru Przygotowanie: Do niewielkiej miseczki rozkruszamy drożdże, a następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru(...)każdy na 3 długie pasy. Następnie 3 pasy łączymy je u góry ze sobą, a następnie układamy w warkocz. Tak przygotowane ciasto przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut żeby wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę w misce. Wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Po 30 minutach wyrośniętą chałkę smarujemy całą
Gotuj z MąkąOpcjonalnie: płatki migdałów Przygotowanie : Mąkę orkiszową przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką "siekając" do momentu uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy sól, erytrol i zimną wodę. Ugniatamy możliwie jak najszybciej, bo kruche ciasto nie przepada za ciepłem rąk. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie morele kroimy na pół i odcinamy
Czarnawisienkasię kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn(...)łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 70 g masła 25 g drożdży świeżych 230 ml ciepłego mleka truskawki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę
Ala piecze i gotujePyszne bułeczki z makiem i kruszonką,idealne do szklanki zimnego mleka.Jedne z moich ulubionych,zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż kupne.Polecam wypróbować. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki (typ 450) 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 3 jajka 100 g masła Drożdże pokruszyć do letniego mleka,dodać łyżeczkę mąki i cukru.Wymieszać i odstawić(...)dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.Piec
Anielskie wypiekiciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano. Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto(...)Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiski, przesiewam cukier puder, wkładam zimne masło pokrojone na małe kosteczki i rozcieram pomiędzy palcami,aż zrobi się coś w stylu kruszonki, wtedy dorzucam żółto, śmietanę i zagniatam wszystko razem, zagniatam szybko do połączenia się składników. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę o wymiarach
Blondynka Gotujeewentualnie 100 ml gęstej śmietany Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć
Ze smakiem bez glutenuJabłka pod kruszonką w formie mini deserów zapiekanych w piekarniku są świetne, ponieważ przygotujesz je w kilka minut. Tutaj nie czekasz na wyrastanie ciasta i nie dajesz wielu składników. One zawsze wychodzą! Oczywiście możesz upiec jeden większy deser w dowolnej niskiej foremce do tarty lub w tortownicy. Myślę jednak, że pieczenie jabłuszek z kruszonką w osobnych naczyniach jest świetnym rozwiązaniem
AniaGotuje.plróżaną przygotowałam w ramach akcji wspólnego pieczenia. Zajrzyjcie do Gin , Sianko i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności one przygotowały! Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną Składniki: na kruche ciasto: 150 g mąki pszennej typ 450 80 g cukru pudru 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy) szczypta soli 1 żółtko na nadzienie(...)misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę o konsystencji drobnego piasku. Dodaj żółtko i ewentualnie łyżkę zimnej wody, szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
Chilli Czosnek i Oliwazamienniki, które pozwolą nam odchudzić danie, potrawę czy wypiek niekoniecznie mocno zmieniając smak tradycji. Ja proponuję Wam mąkę lnianą oraz erytrol lub ksylitol ( ma dość intensywny posmak ) . Co do ciasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko. PRZEPIS mąka lniana 2 szkl. mąka jaglana 1 szkl. słodzik erytrol lub cukier(...)które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki owsiane. Na wierzchu układamy umyty, obrany i pokrojony w plasterki rabarbar. Aby przygotować kruszonkę w misce umieszczamy masło, mąkę i cukier. Ucieramy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na rabarbar. Ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min, do suchego patyczka
Kuchnia Paulettessól - szczypta NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować(...)kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER
W Mojej Kuchni Lubię