zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia. Ile by nie upiekła zawsze znikały w ekspresowym tempie :-) Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, polukrowane czy też z kruszonką, jak kto woli. Jagody już się pojawiły. Można je kupić na targu lub samemu wybrać się na spacer po lesie. Takie własnoręcznie zebrane jagody smakują najbardziej ;-) Przepisów na jagodzianki jest(...)pewnie każdy jest w pewnym sensie dobry. Dla mnie jednak, pyszna jagodzianka to taka która ma nie tylko dużo jagodowego nadzienia ale również rozpływające się w ustach, mięciutkie, puszyste ciasto bo to ono spowija całość i tak naprawdę decyduje o fakcie czy jagodzianka jest smaczna. Takie są moje jagodzianki. Najlepsze! Kto raz upiecze już innych nie będzie chciał :-) Puszyste, delikatne
maniapieczeniadodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej(...)jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C. Po 30 minutach: Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Końcowe przygotowanie chałki: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka
Uwaga Babcia Gotujebył miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master(...)łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką
Blondynka Gotujekokosowego dodatkowo: szklanka jagód Wykonanie: składniki na kruszonkę zagnieść do połączenia składników, owinąć w folie spożywczą i umieścić w lodówce mleko podgrzać w rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie(...)lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto, bo jest naprawdę smaczne, przygotowuje się je dość szybko, wygląda świetnie i w ogóle jest fajne! Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżki oliwy 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek + 2 łyżki kakao pianka: 5 białek szczypta soli(...)składniki (bez kakao), wyrobić rękami kruszonkę. Podzielić ja na 3 części, do jednej dodać kakao, pozagniatać aż nabierze jednolitego koloru. Agrest obrać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca, delikatnie wmieszać budyniowy proszek. Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową. Lekko ugnieść
6niebośmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata(...)szybko „szczypiemy” składniki, aby powstało z nich coś na kształt kruszonki czy mokrego piasku. Pośrodku masy robimy mały dołek, dolewamy 2 lub 3 łyżki lodowatej wody, mieszamy masę palcami od środka (tak jakbyście chcieli pogłębić dołek, ale jednocześnie zgarniając mąkę z brzegów) i szybko wyrabiamy całość w zwarte ciasto – masa nie musi być idealnie wyrobiona, ważne aby ciasto odchodziło
Nerds Kitchendżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest dla mnie, że lubi ją moje dziecko, które prawie zupełnie nie je pieczywa. Chętnie kupujemy chałki z kruszonką w piekarniach i cukierniach, ale warto przygotować ją samemu. Zaplatanie warkocza z sześciu ramion nie jest wcale trudne, a dzięki temu splotowi bułeczka wygląda profesjonalnie. Poniżej zaprezentuję nie tylko przepis(...)chałkę, ale warto je podwoić i od razu upiec dwie. Chałka sześcioramienna Składniki na 1 dużą chałkę: Zaczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciepłej wody Ciasto: 450 g mąki pszennej (tortowej lub uniwersalnej) 50 g cukru 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 1 jajko Wierzch: 1 jajko 50 g mąki pszennej
Trzeci talerzodstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy ugniatając ręką. Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy(...)Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wypiekały: Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl
mojewypiekiinietylkoodstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy ugniatając ręką. Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy(...)Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wraz ze mna wypiekały: (wpis
mojewypiekiinietylkoprowadzony jest cotygodniowy cykl Wypiekanie na śniadanie . W końcu i ja postanowiłam dołączyć do blogerów biorących udział w akcji. W tym tygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy(...)dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Dodatkowo wiśnie Zrobić zaczyn(...)objętość. Małą porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni i wyłożyć nadzienie i formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm , układać je w okrągłej [u mnie w prostokątnej] formie wyłożonej papierem do pieczenia, zo stawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć
Moje domowe kucharzenienich nie tylko ja ale też cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu dlatego też na blogu nie brakuje na nie przepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym
sierotka maRysia w kuchninaczynia. Do drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami
FitKotutrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Zostało mi trochę kruszonki , którą robiłam do drożdżówek ..i ciasteczka posmarowałam roztrzepanym jajkiem , posypałam kruszonką i też upiekłam
Moje domowe kucharzeniejednak nie zawsze.Dlatego w niedzielne popołudnie zasiądą wygodnie w fotelu,wezmę dobrą książkę i rokoszować się będę ciastem. Na przykładtaki, jak to: LENIWY DROŻDŻOWY Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI.(ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;)szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4,5 szklanki mąki3/4 szklanki letniego mlekakruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 2 szklanki(...)esencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka.Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam doformy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę.Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut.Najlepiej smakuje na ciepło.Smacznego
W kuchni Karmel-itki