ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:265/324)

Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku. 179

się nadają jako drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. Długo zachowują świeżość i są dużo zdrowsze niż bułki kupione w drodze do szkoły. Jeśli lubicie kruszonkę to TU macie przepis. Wystarczy zagnieść i posypać drożdżówki z serem przed pieczeniem.   Drożdżówki z serem składniki: 450 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych(...)dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.   Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli posiadasz mikser planetarny lub inne ustrojstwo ułatwiające

kuron.com.pl
Domowe jagodzianki 228

wlać do mąki. Dodać cukier i jajko. Zalać drożdżami w mleku. Wymieszać wszystko razem, aż do utworzenia jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą czy bawełnianą ściereczką. Następnie podzielić ciasto na mniejsze i w miarę równe części. Trochę rozwałkować lub rozklepać ręką. Jagody posłodzić cukrem (szklanka jagód i np dwie łyżki cukru) i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczkę lub dwie(...)zależności od wielkości jagodzianek. Na pewno do złotego koloru.  Po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy lukrujemy. Można posypać tylko cukrem pudrem, albo spróbować wersji z kruszonką (wtedy musimy ją posypać bułeczki przed pieczeniem

Karczma Honorietty
Smaczne ciasto z twarogiem 322

  Składniki:  200 g masła (zamrożonego), 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka

kulinarnajamka.blogspot.com
Chalka waniliowa 140

 Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowo-owsiana strucla z dżemem, czyli jesteśmy przed wypłatą. 227

aronii, więc jestem uratowana. Chciało mi się czegoś średnio słodkiego, idealnego do herbatki na kolację i do kawy z mlekiem na śniadanie. Wymieszałam wszystkie resztki mąki, i wyszło super ciasto, które wszyscy chwalili, a jak godzinami mieszam w garach to słyszę „no, dobre”, wniosek z tego taki, że moją rodzinę można uszczęsliwiść bez wysiłku. Pierwszymi testerkami tym razem(...)owsianej, 100 żytniej 100 g płatków owsianych 350 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka: 50 g miękkiego oleju kokosowy 50 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju     a za kulisami wygląda

greenscarf
Crumble z jabłkami bezglutenowe 179

bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma 30 cm x 20 cm 6-8 porcji 6 dużych jabłek 300 g płatków z kaszy gryczanej(...)orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle i pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko

codojedzenia
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 156

zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!  Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej(...)tego przepisu  mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 305

ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl ) lub herbaty, a co najważniejsze prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 5 jajek klasy M (najlepiej wiejskich, dodają ciastu koloru) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki(...)biały puch. Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy oraz olej. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwilę miksujemy.  Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej

Słodkie okruszki
Chałka 114

końcówkę typu hak i wyrabiaj ciasto aż składniki się połączą a kula ciasta zacznie się robić elastyczna. Odstaw ciasto na 10-15 minut przykrywając ściereczką. Po odpoczynku dodaj do ciasta sól oraz dodawaj porcjami miękkie masło, cały czas wyrabiając je końcówką typu hak(możesz użyć też robota ręcznego i dwa haki które są w zestawie). Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach(...)przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Przygotuj blat lub silikonową matę, ważne aby pracować teraz na blacie z którego łatwo oderwiesz lekko klejące się części ciasta. Na tym etapie już nie podsypuj blatu mąką. Ciasto podziel na pół jeśli robisz dwie chałki. Porcje ciasta chałowego podziel

nietylkopasta.pl
Zielona zupa cukiniowa 215

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie 232

się okazało był to słuszny wybór. Polecam i Wam. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy sernik, to polecam Wam właśnie ten Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie Ciasto: 270 g mąki 125 g masła lub margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżeczki miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1 łyżka proszku(...)Wieluń Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło lub margarynę, cukier puder, żółtka i miód. Całość szybko łączymy ręką tworząc coś na kształt kruszonki. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Naszą a la kruszonkę ugniatamy ręką tworząc spód. Spód podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie okruszki
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 207

Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Słodkie Owsiane Naleśniki 161

Składniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka  150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ClauditteMissCooking