Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco(...)soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować
Mix smakujest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru 300g masła 2 żółtka(...)Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Jabłka obrać
Mała CukierenkaDlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa jak i ta kaloryczna. Słodkości pod dostatkiem. Składniki na brownie
Made By Mom And Sonwersje z owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc
mojewypiekiinietylkociastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze w okruchach) na kawałek
Chilli Czosnek i OliwaŚmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (8 sztuk(...)sól. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj masło i jajko. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Z podanych składników zagnieć w miseczce kruszonkę. Rabarbar wrzuć do rondelka razem z cukrem i skórką z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj na średniej mocy około
Delicious Placedodajemy odrobinę masła. Trochę kruszonki zostawiamy do posypania, resztę uklepujemy na dnie blachy, nie smarujemy niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się. Na ciasto wykładamy np. masę owocową, wygładzamy i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 ˚C. W moim przepisie użyłam dżemu dyniowo - pomarańczowego
Życie zaczyna się w kuchnicukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach. Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopni
Humanistka w kuchniwiele i nie szukając konkretnego przepisu, wzięłam się do pracy. Efekty możecie oglądać na zdjęciach, które mimo brzydkiej pogody pachną wiosną i... rabarbarem :) Drożdżowe muffiny z rabarbarem i razową kruszonką porcja na 12 sporych babeczek Będziemy potrzebować: 3,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru + trochę do zaczynu i posypania rabarbaru 200 g roztopionego i ostudzonego masła(...)której spód i brzegi dokładnie wylepiamy. W powstałym zagłębieniach umieszczamy po kilka kawałków rabarbaru (możemy go lekko wcisnąć w ciasto). Muffiny ustawiamy na blasze, przykrywamy ściereczką i po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce (np. na nagrzewający się piekarnik). Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy w palcach, tworząc trochę większych grudek. Babeczki smarujemy z wierzchu resztą masła
Ratunku obiadświeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane(...)rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie. ciasto wykładamy na stolnice
ciastkarnia na kruchym spodzieowoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Przygotować kruszonkę: Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć(...)ciasto ręką. Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem. Posmarowane bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-)) Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru(...)foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie
GRUBY WAŁEKSkładniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru(...)foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie
GRUBY WAŁEKmasz zapasów kruchego ciasta na spód, to przygotuj je z podanych wyżej składników. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw
codojedzenia