ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:153/324)

Strucla gruszkowa z kruszonką 172

łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę 100 g masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Dodatkowo 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczony i schłodzony tłuszcz, ciepłe mleko, jajko, żółtko, obydwa cukry, sól oraz drożdże. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto ( powinno odchodzić o ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu(...)pieczenia, strucle wtedy się nie zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na  30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut

Na słodko lub wytrawnie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 178

łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto drożdżowe z truskawkami 363

łyżka śmietany 250 g truskawek Składniki na kruszonkę:  60 g masła 100 g mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego cukru Muscovado  około 3 łyżek migdałów w płatkach Mąkę, sól, cukier, drożdże wsypać do miski miksera i wymieszać, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko oraz masło i dokladnie wyrobić ciasto (powinno być dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć(...)truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę, mąkę wymieszać z białym cukrem, dodać masło i wyrabiać aż powstaną małe grudki. Ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany. Na wierzch poukładać truskawki, posypać obficie kruszonką i łyżką ciemnego cukru oraz migdałami. Pieczemy 35 minut w 180ºC. Smacznego

Zabawa smakiem
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 173

była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek(...)misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 147

była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega. Placek(...)misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 191

Moje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką.  Ale chyba nikt nie będzie miał im za złe, że przybrały taką postać. One same wydają się też być zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z kokosem i mango 153

jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe(...)piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni. Kokosowa kruszonka: Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień

kulinarne odsłony pati
Muffiny z dżemem i kruszonką 202

jajko zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę a następnie wszystko zmiksować. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieść. Foremki na muffinki wypełnić do ⅓ wysokości ciastem, następnie włożyć po 1 łyżeczce dżemu i dopełnić ciastem do ok. 3/4  wysokości foremek. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Szarlotka z jabłek prażonych 176

wadze około 900 gr cynamon (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto szybko posiekać nożem, następnie zagnieść na kształt przypominający kruszonkę, można też umieścić w malakserze i zmielić. Ciasto podzielić na pół, jedną połowę wyłożyć na formę, wyrównać i przycisnąć, wstawić do lodówki na 30 min. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki

moj przepis na
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 83

zimnego masła Ciasto drożdżowe: Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie zrób krem: Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj(...)cukier i dołóż drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem. Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w 180°C. Jako, że na moim blogu ostatnio największym powodzeniem cieszą się serniki

Poezja smaku
Budyniowiec z jabłkami 167

Moje ulubione ciasto z jabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka 3/4 szklanki cukru

KuchniaWeDwoje.pl
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 114

WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę.  Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. razem

cool and minty
Ciasto maślankowe z malinami, wanilią i białą czekoladą 349

Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według mnie za delikatne. Udanego dzionka :-) Składniki na blaszkę 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka L 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii 100 g białej czekolady maliny Kruszonka(...)startą na drobnych oczkach białą czekoladą.  W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, dodajemy do nich suche  i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem, wykładamy ciasto, na ciasto układamy owoce i przygotowujemy kruszonkę. W miseczce zagniatamy masło z cukrem i mąką. Posypujemy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do suchego patyczka

kruche babeczki
Jabłka pod kruszonką - przepis Anny Starmach 257

Schowaj do lodówki.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem.Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni.Jak to mówi Ania Starmach ,, Będzie Pysznie" ! :)SMACZNEGO

Kredowe Menu

Proponowane wyszukiwania