ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:144/324)

Drożdżówka ze śliwkami 219

Wyrośnięte ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 100 st. C przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gdyby ciasto wcześniej zaczęło się dość mocno rumienić z wierzchu, to aby się nie przypaliło od góry przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Nie skracamy czasu pieczenia. Kolejna możliwa modyfikacja: Zamieniłam mąkę(...)ciemniejszy, zyskał orzechowy smaczek. Do środka dodałam rodzynki, a cukru, jak ktoś woli zdrowiej, 3/4 szklanki wystarcza. Z racji tego iż mi się bardzo spieszyło, nie robiłam kruszonki, za to wierzch ciasta posypałam, przed włożeniem do pieca, brązowym cukrem

Kocham Czekoladę
Kanadyjska szarlotka 187

spędzonej w zamkniętym pojemniku. Dzięki takiemu przechowywaniu ciasto nie wysycha, a dodatkowo nabiera wilgoci. Polecam szczególnie teraz, gdy mamy pyszne, polskie, jesienne jabłka :D      S kładniki:   Ciasto: 4 małe jabłka 1 1/2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła 2 duże jajka w temperaturze pokojowej(...)Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiać, wymieszać. Dodać masło i wyrobić rękami jak kruszonkę. Jajka ubić z mlekiem do puszystości, razem z jabłkami dodać do kruszonki . Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez około 40-45 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Śliwki pod chrupiącą skorupką 166

Składniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka  cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka

Luźna Kuchnia
Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe 340

Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące!  Pachnie obłędnie. Nie można się mu oprzeć. 4 jajka (L) ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 4 i ½ szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklaka oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki octu Na kruszonkę : 1 szklanka mąki(...)całość. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski.  Dodaję do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie,  cały czas miksując. Kruszonka : Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami.  Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki.  Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę. Piekę

Takie tam pichcenie
Tarta z jabłkami i bezą 157

Szybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka(...)miski wsypać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka (białka odłożyć na bezę). Wymieszać składniki, ucierać rękoma "na kruszonkę" a następnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodać łyżkę mleka. Gładkie ciasto zawinąć w folię lub włożyć do foliowego woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut.   Foremkę na tartę

Simply Food
Sernik z cynamonową kruszonką 213

spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku. źródło : wanilia i kardamon ciasto : 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g zimnego masła 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu masa serowa : 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego(...)masę serową. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy ser i resztę składników całość krótko miksujemy.  Masę serową ostrożnie wylewamy na wysypaną jedną część kruszonki, posypujemy drugą częścią ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez 55 min. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku

charlotte gotuje
MIĘCIUTKIE I PUSZYSTE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 129

zbyt długo zarobiłam ciasto. Wyszły przepyszne, bardzo miękkie i puszyste. Na drugi dzień równie smaczne, ale wątpię żeby doczekały :)  SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH BUŁECZEK: CIASTO: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub aromat 1 jajko ok. szklanki ciepłego mleka 6 łyżek oleju 2,5 dag świeżych drożdży KRUSZONKA: 2 łyżki mąki(...)minut aż zaczyn podrośnie. CIASTO: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. KRUSZONKA: Składniki zarabiamy ze sobą. FORMOWANIE I PIECZENIE

Pani na deser
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 166

kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące  bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście(...)ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki. Pozostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta 49

przepisów na szybkie i łatwe ciasta Dziś przychodzę do Was z zestawem świetnych przepisów na pyszne, szybkie w przygotowaniu, łatwe i niedrogie ciasta. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam!       Kruche ciasto z bezą i śliwkami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne(...)zrobienia bez użycia piekarnika.   Kruche ciasto z owocami i pyszną pianką Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i delikatne ciasto z sezonowymi owocami. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz przepyszne. Do tego jest także uniwersalne, można dowolnie zmieniać owoce, a także użyć mrożonych malin albo jagód. Polecam!   Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Proste i szybkie

Blog z Apetytem
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 177

zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną(...)idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić

Wypisz Wymaluj
Mini tarty makowe 164

makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę(...)żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Gdyby kruszonka zbyt mocno się rumieniła nakrywamy foremki folią aluminiową

Przysmaki Karolki
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 114

coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki(...)mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 25 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu

Simply Food
Pleśniak z czarną porzeczką 224

Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie może to być większa forma, a najlepiej blaszka 24x24. Ciasto bardzo rośnie. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką. 3/4 kruszonki wysypać na dno formy i dokładnie ubić. Wstawić do lodówki. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier, cały czas(...)ubijając. Porzeczki umyć, przebrać, osuszyć i wyłożyć na ciasto z lodówki. Na owoce wyłożyć ubitą pianę a wierzch posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

na moim stole...
Ciasto na maślance – ze śliwkami 89

kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem(...)najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki  (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut

Nie tylko w kuchni
Topielec 143

drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5-10 dag masła  Wykonanie: Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.  Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść(...)ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania