ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:143/324)

MIĘCIUTKIE I PUSZYSTE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 135

zbyt długo zarobiłam ciasto. Wyszły przepyszne, bardzo miękkie i puszyste. Na drugi dzień równie smaczne, ale wątpię żeby doczekały :)  SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH BUŁECZEK: CIASTO: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub aromat 1 jajko ok. szklanki ciepłego mleka 6 łyżek oleju 2,5 dag świeżych drożdży KRUSZONKA: 2 łyżki mąki(...)minut aż zaczyn podrośnie. CIASTO: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. KRUSZONKA: Składniki zarabiamy ze sobą. FORMOWANIE I PIECZENIE

Pani na deser
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 173

kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące  bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście(...)ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki. Pozostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta 58

przepisów na szybkie i łatwe ciasta Dziś przychodzę do Was z zestawem świetnych przepisów na pyszne, szybkie w przygotowaniu, łatwe i niedrogie ciasta. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam!       Kruche ciasto z bezą i śliwkami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne(...)zrobienia bez użycia piekarnika.   Kruche ciasto z owocami i pyszną pianką Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i delikatne ciasto z sezonowymi owocami. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz przepyszne. Do tego jest także uniwersalne, można dowolnie zmieniać owoce, a także użyć mrożonych malin albo jagód. Polecam!   Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Przepis tutaj (KLIK) Proste i szybkie

Blog z Apetytem
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 180

zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną(...)idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić

Wypisz Wymaluj
Mini tarty makowe 168

makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę(...)żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Gdyby kruszonka zbyt mocno się rumieniła nakrywamy foremki folią aluminiową

Przysmaki Karolki
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 117

coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki(...)mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 25 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu

Simply Food
Pleśniak z czarną porzeczką 230

Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie może to być większa forma, a najlepiej blaszka 24x24. Ciasto bardzo rośnie. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką. 3/4 kruszonki wysypać na dno formy i dokładnie ubić. Wstawić do lodówki. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier, cały czas(...)ubijając. Porzeczki umyć, przebrać, osuszyć i wyłożyć na ciasto z lodówki. Na owoce wyłożyć ubitą pianę a wierzch posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego

na moim stole...
Ciasto na maślance – ze śliwkami 92

kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem(...)najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki  (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut

Nie tylko w kuchni
Topielec 149

drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5-10 dag masła  Wykonanie: Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.  Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść(...)ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 167

Składniki:Ciasto:200 g przesianej mąki pszennej2 łyżki cukru + 1 łyżeczka2 łyżki kakao1/4 łyżeczki soli110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 lekko ubite białkoNadzienie:1 pomarańcza2 łyżki masła50 g cukru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy(...)mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe 173

marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki. Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce,  a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;)  i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam(...)nagrzewamy do temperatury 200 stopni ustawiając grzanie góra-dół. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier, jajka i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą

Życie zaczyna się w kuchni
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 157

Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać jak kruszonka z ziarenkami). Następnie zagnieść wszystko ręcznie. Uformować dwie spłaszczone kule. Owinąć każdą folią spożywczą i schować do zamrażarki na 15 minut. Na patelni rozpuścić 20 g masła. Dodać(...)Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem lub kulkami ceramicznymi

Moja Delicja
Drożdżówka sypana ze śliwkami 130

godziny. Ciasto robi się praktycznie samo. A smakuje tak samo a może nawet lepiej niż to mozolnie i długo wyrabiane. Składniki : (Forma 25x40cm) 4 szklanki mąki (700g) 7 dkg drożdży świeżych 1 szklanka cukru (220g) 3/4 szklanki letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 1 szklanka oleju szczypta soli ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych  Kruszonka 1,4 kostki miękkiego(...)składniki się połączyły . Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę. Posypujemy ciasto po wierzchu. Wstawiamy ciasto do  zimnego piekarnika i nastawić temp

Malinowa Kawiarenka
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 218

jednego jajka! I chałka, tak jak pisze Ania, idealnie się rozwarstwia. Kto pamięta prawdziwe pieczywo maślane, ten wie, że przy urywaniu kawałka ciasta, powstawały charakterystyczne warstwy. Też tak mieliście, że jako dziecko wydłubywaliście z chałki kruszonkę? Te największe kawały kruszonki, były najlepsze i najszybciej „znikały”. Potem wierzch chałki zdobiła taka podziobana powierzchnia Nie ma się co rozpisywać(...)przekładamy do miseczki i palcami rozcieramy składniki na farfocelki. Posypujemy kruszonką wierzch chałki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/przepis-pyszna-maslana-chalke-kruszonka/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto śmietanowo-czekoladowe 198

wypiek jest po prostu rewelacyjny Ciasto śmietanowo-czekoladowe  SKŁADNIKI: KRUSZONKA cukier 0,5 szkl margaryna 1 kost żółtka 6 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki mąka 3 szkl tłuszcz do formy KREM CZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane(...)tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki cukier kryształ - 0,5 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki.  KREM CZEKOLADOWY  Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania