ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:142/324)

Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 222

Szybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam!  SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru(...)smażymy około 30 min.) płatki migdałów prażymy na suchej patelni, ciastem wykładamy kokilki, wkładamy mus z jabłek, posypujemy prażonymi migdałami, kładziemy truskawki pokrojone w ćwiartki, posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika do zrumienienia kruszonki (190 stopni około

Kuchnia Beaty
Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonką 194

wanilią 2 żółtka Duża szczypta soli Nadzienie: 20 dag chudego twarożku 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 łyżka cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób wykonania: Ciasto: Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat(...)nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze. Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym  białkiem, odstawiam do wyrośnięcia. Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 176

cebula 1 łyżeczka tartego chrzanu ¼ łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 350

włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasta na Wielkanoc 138

Zapraszam na najpopularniejsze ciasta, które przygotujesz na Wielkanoc i nie tylko. Są to tradycyjne i sprawdzone przepisy na domowe słodkości. Oprócz pysznych mazurków na kruchym cieście i pięknych babek udekorowanych polewami lub lukrem znajdziesz tu przepis na ciasto leśny mech, który zawsze robi wrażenie i świetnie smakuje. Obok makowca pojawia się ciasto marchewkowe, szarlotka tradycyjna i sypana. Obowiązkowo sernik(...)żurawiną, tartymi migdałami lub rodzynkami. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe to super smaczne ciasto z dodatkiem tartej marchewki i bakalii. Świetne ciasto na rodzinne spotkania, również przy

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe z jeżynami 156

Uwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru(...)masło, jajka i pozostałe cukier i mąkę. Ciasto wyrób mikserem i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż na nią ciasto. Na wierzch wysyp umyte i osuszone jeżyny. Składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i nie mieszając zbyt dokładnie porozcieraj w palcach tak aby powstała kruszonka. Wysyp ją na owoce. Odstaw na 20 minut w ciepłe

Wielki apetyt
Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania 568

Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :) SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm) 3 jajka 1 szkl cukru 5 dag drożdży 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 50 dag mąki Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 2 łyż masła 2 łyż(...)piekarnika - wystarczy odstawić w ciepłe miejsce 3. W międzyczasie zrobić kruszonkę ugniatając palcami wszystkie jej składniki do czasu gdy zaczną się zlepiać w grudki. 4. Gdy ciasto wyrośnie zdjąć ściereczkę i posypać je kruszonką, zwiększyć grzanie do 175*C i piec 50 minut (grzanie góra-dół). Drożdżowiec wspaniale smakował z pysznym masłem sezamowym firmy Primavika

Kto ugości moich gości?
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 202

Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.  Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.  Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta(...)przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie ze śliwkami 95

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami na słodko, to prosty pomysł na szybki deser z 4 składników na bazie gotowego ciasta francuskiego. Soczyste, pieczone śliwki na cieście francuskim, to jeden z naszych ulubionych przepisów na coś słodkiego na szybko! Jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy aż na 8 – 12 ciastek w zależności od formatu jaki wybierzesz, a do nadzienia możesz(...)maślanego ciasta i posyp odrobiną brązowego cukru, a po wyjęciu z piekarnika ciesz cię słodkim, chrupiącym deserem! Gotowe ciasto francuskie, to bardzo wygodny, szybki i uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego ) oraz na słodko (jak w ciasteczkach francuskich z serem ). Oczywiście nie jest ono gwiazdą, jak domowe ciasto francuskie

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 174

duże jajka 1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 pomarańczy, lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 125 roztopionego, letniego masła 300 g truskawek 200 g jagód KRUSZONKA 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 50 g roztopionego masła      Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, robimy(...)ciepłe miejsce na około 60 minut, aż wyrośnie i podwoi objętość.  Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z rabarbarem 187

twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki 25 g drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 100 g mąki ponadto: 1 długa łodyga rabarbaru 1/2 szklanki cukru Przygotowanie(...)szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć

Aga w kuchni
Drożdżówka z budyniem i rabarbarem 239

budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać.  ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli kruszonka: 1 szkl. mąki pszennej  125 g masła 2 łyżki cukru(...)szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym.  Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo

Kolorowa kuchnia Elki
Ucierany keks ze śliwkami 240

Śliwki smakują nie tylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Keksówka 12/30 cm 2 jajka 30 dag mąki tortowej 15 dag cukru 1 szklanka mleka 2% ½ kostki miękkiego masła

Wanilia i Kardamon
ciasto ucierane dla leniwych 218

Bardzo fajnie się je robi a przede-wszystkim ładnie wyrasta .Do tego ciasta nadają się wszystkie owoce .Można nawet dać kruszonkę ale ja nie robiłam 30 min zrobienie ciasta , a następne 30 min pieczenie. Wystarczy tylko mieć podstawowe składniki 1 cała 1/2 szklanka mąki tortowej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka

Moje Wyroby
Tarta ta ten ma atut 172

ziemi przyda się nawodnienie, a w domu można się pogrzać przy piekarniku piekąc ciasta. Idąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne, drugie czerwone. Ciasto słodkie  kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje(...)cukier w cieście, ponieważ beza okrywająca całość jest też słodka i całość byłaby przesłodzona. Oczywiście można też nie robić wcale bezy, podobno nie wszyscy ją lubią. Masło musi być zimne, a wyrobienie ciasta powinno być procesem szybkim. Trzeba przesiekać dużym nożem masło z mąką i pudrem, jeśli słodzimy ciasto, oraz żółtka.  Kiedy wszystko wygląda jak drobna kruszonka, trzeba dokończyć

I tu będę miała takie te