przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka(...)wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia kruszonki, w razie potrzeby przykryć pergaminem
Jadło i czytadłoMąkę, uprażone na patelni i zmielone orzechy, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem. 2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić ciasto (chodzi o to by dłońmi dodatkowo nie nagrzewać ciasta). 3. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy(...)czasu wstawić formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180oC i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h). 5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki
coolinarnastrefa.blogspot.comszklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki jagód Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 2/3 szklanki mąki Ciasto przygotowujemy na takiej samej zasadzie jak muffiny. Mieszamy w jednej misce składniki suche a w drugiej te mokre. Po czym mieszamy je ze sobą tylko(...)połączenia - nie trzeba długo mieszać a o włączaniu miksera nawet nie ma mowy Gotowe ciasto wykładamy do blachy posypujemy owocami - delikatnie je wcisnęłam. Składniki kruszonki rozcieramy palcami i posypujemy nimi owoce - delikatnie dociskamy. Blaszka do pieczenia oryginalnie powinna mieć wymiar 22/33 jednak ja chciałam aby ciasto było wyższe więc użyłam formy 22/22. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut (sprawdzałam
sierotka maRysia w kuchnimąki 50 g masła 50 g cukru pudru 0,5 opakowania cukru waniliowego (ja daje całe opakowanie) Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie łączymy ze sobą najlepiej na głębokim talerzu, i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Ja ów przepis uprościłam. W nawiasach będę pisać oryginalny przepis mamy. Zaczynamy standardowo od zaczynu, mleko podgrzewamy w mikrofalówce żeby było letnie około(...)chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek) i dodać pod koniec mieszania ciasta. Ciasto przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni jak już się nagrzeje wkładamy brytfanny i pieczemy około
Piekielna Kuchnia Patierytrolu WYKONANIE: 1. Banana zblenduj z żółtkami oraz słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki, płatki i proszek. 3. Wypełnij tortowinicę lub co tam chcesz 3/4 powstałego ciasta. 1/4 zostaw na kruszonkę. U mnie tortownica o średnicy ok 24cm (standardowa). 4. Wstaw do piekarnika na 180* 10 minut. 5. Jabłka zetrzyj na tarce i odsącz. U mnie z 500g jabłek
fitolarun.blogspot.comłyżek cukru pudru 8 łyżek mąki 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Ciasto drożdżowe - cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrabiać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość, wyłożyć na posmarowaną masłem formę i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Na wierzch ciasta drożdżowego zetrzeć na tarce kruszonkę i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkościszkl. poziomek Kruszonka 40 g. masła 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki cukru kryształu Oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki na kruszonkę wymieszaj w misce i "wygnieć" ręką, aż powstaną rozpadające się grudki. Truskawki umyj i osusz. Małe pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Sypkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, waniliowy(...)składniki trochę się połączą. Dodaj śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach dna blaszki (22 cm/28 cm.) i wyłóż do natłuszczonej blaszki. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki. Piecz w 180°C przez
Delicious Placeokoło 5 łyżek mleka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, mleko, zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy około 30 minut. CIASTO NA WIERZCH: 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła skórka(...)mleka Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) 50 ml mleka 1 jajko
Rozpustne gotowaniestarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód
Luźna Kuchniaczasy dzieciństwa. Podobnie podjadanie z miski surowej kruszonki. W sezonie truskawkowym warto pokusić się o dodanie do ciasta drożdżowego właśnie truskawek. Kompozycja jest rewelacyjna - pulchne drożdżowe ciasto, słodkie wilgotne truskawki i uzależniająco chrupiąca kruszonka. Uwielbiam
Milion Smakówbiałkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy(...)sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto(...)nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej
Wanilia i Kardamonmnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać(...)ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie
Walijskie PichceniePomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie
Moje domowe kucharzenieowoc czeka się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany
Kuchennyviral.pl