ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:138/324)

Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 197

twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka: 60 g mąki tortowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto(...)nadzienie: Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej

Wanilia i Kardamon
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 242

mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g mąki 120g drobnego cukru 80g masła  Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać(...)ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie

Walijskie Pichcenie
1564. Orzechowa kruszonka 185

Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie

Moje domowe kucharzenie
Truskawki w kokilkach z kruszonką 212

owoc czeka się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany

Kuchennyviral.pl
Kruszonka z rabarbarem i cytrynową nutą 176

pszennej szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania  Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, obsypać cukrem i kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka(...)kropel aromatu cytrynowego i jeszcze chwilę ubijać. Blaszkę (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 1/3 kruszonki, lekko przygnieść. Ułożyć rabarbar, posypać drugą częścią ciasta, rozprowadzić pianę, a następnie ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Pleśniak po liftingu wg Aleex 205

masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami. 2. Szybko zagnieść ciasto. Będzie bardzo kruche i sypkie, może przypominać kruszonkę, którą ledwo da się posklejać. 3. Ciasto podzielić na 3 nierówne części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. 4. Białka ubić na sztywną pianę

W mojej kuchni
Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką 203

własnego ogródka, którą gorąco polecam, bo jest zdrowsza i smaczniejsza od czerwonej. Babeczki, dzięki użyciu maślanki, są bardziej mokre i delikatne. Aby były jeszcze pyszniejsze, postanowiłem zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki pszennej, przygotować ją z mielonych migdałów — jest przepyszna! Ten przepis na babeczki polecam o każdej porze roku, nawet tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia! * SKŁADNIKI(...)pomocą łyżki do połączenia się składników. Wsyp czarne maliny i delikatnie rozprowadź je w cieście (część możesz pozostawić na wierzch). Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej po 2 łyżki ciasta do ok. ¾ wysokości foremki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kilka czarnych malin. Kruszonka migdałowa Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch babeczek. Foremkę wstaw

Food Square
Kruche ciasto z malinami i pianką 321

przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając

Obiad gotowy
Ciasto z owocami 179

proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki.  Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciastaCiasto pieczemy ok. 50 minut  w temperaturze 170 stopni.  Smacznego

Pyszności Słodkości
CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM I TRUSKAWKAMI - Thermomix TM5 213

Składniki Ciasto 220 g mleka saszetka drożdży instant 4 płaskie łyżki stewii 500 g mąki pszennej 80 g masła  1 jajko 1 żółtko szczypta soli aromat waniliowy truskawki mrożone  dżem jagodowy Kruszonka 100 g mąki pszennej 80 g masła miękkiego 80 g cukru aromat waniliowy Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, stewię wymieszać 2 min 30 s/37 st/obr(...)interwał na koniec dodać dwie łyżki czubate mąki gdyby się bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę Zagnieść wszystkie składniki w rękach.  Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem

ClauditteMissCooking
Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką 141

drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do  nagrzanego piekarnika  do 180 C na około 20 min. Z podanych

Radość kipiąca uśmiechem.
Śmietanowiec z wiśniami 708

Śmietanowiec z wiśniami to ciasto z masą na bazie kwaśnej śmietany, dwiema warstwami ciemnej kruszonki oraz świeżymi owocami. Z wyglądu ciasto przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z rabarbarem i różą 196

czasu, aż będzie odrywać się od dłoni i stanie się plastyczne.  Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski obsypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny.  W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia oraz zrób kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski, następnie posiekaj całość nożem. Kolejno rozetrzyj palcami masło z mąką(...)Odstaw do lodówki.  Po wyrośnięciu ciasto wyrób ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem.  Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.  Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut

Garniec Magalie
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 211

czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu(...)olej. Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać łyżką - do połączeni składników (nie mieszać za długo). Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami - u mnie rabarbar i kruszonką.   Piec około 40-45 minut w 175 stopniach - termoobieg. Smacznego

Kubki smaku
Orzechowe muffinki z kruszonką 176

cukru 2 łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 150 g pszennej mąki szczypta soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 50 g masła, zimnego 40 g mąki 1 łyżka zmielonych orzechów 60 g brązowego cukru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika(...)cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem

codojedzenia