szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie(...)wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję
Kuchnia z widokiem na ogródzjeść o dowolnej porze, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :) Takim deserem zdecydowanie jest kruszonka z truskawkami i rabarbarem. Zdrowsza i szybsza w wykonaniu alternatywa dla ciasta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. Wegetariańska. Bez glutenu i laktozy. Może być nawet bez cukru. Zawiera za to solidną porcję zdrowych tłuszczy, sycące na długo węglowodany złożone, białko, witaminy i przeciwutleniacze, więc
Zawsze głodna!Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa? Składniki : 8 żółtek 150 g cukru(...)średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej). Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto. Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Aby uzyskać równe ciasto, zaraz po upieczeniu możemy
Słodkie Przyjemnościgęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 100g masła Masło z cukrem: 100g masła 100g cukru Kruszonka: 100g masła (użyłam margaryny z wanilią) 100g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200g mąki pszennej Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem. Do dużej miski(...)dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut. (Ja gotowałam 2-3 minuty - póki cukier się rozpuścił.) Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców. Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut. Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujeWymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać. 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnijajko 90 g masła 200 ml mleka Serek: 150 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka domowego cukru waniliowego żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru ok 300 g truskawek Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące(...)mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową. Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki
Smakołyki AsiTwój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć na kilku filmikach w poście Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam też ostatni filmik pokazuje jak się robi kruszonkę z mojego przepisu, zapraszam serdecznie. Składniki: 500 g mąki + 2 łyżki 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka(...)kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję je do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Kiedy kruszonka jest gotowa zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję sól, przesiewam mąkę, w której łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kuszę drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób
Blondynka Gotujecynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Składniki mokre 1 duże jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju Składniki suche 1 łyżeczka cynamonu
Moje Kuchenne RewelacjePyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto :) ~~PRZEPIS~~ Ciasto mąka 200 g. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier puder 4 łyżki szczypta soli masło ok. 80 g. śmietana kwaśna 1 łyżka Masa serowa twaróg z wiaderka(...)mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier puder do obsypania Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło pokrojone na mniejszą kostkę i śmietanę. Założyć hak do ugniatania ciasta i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą i drugą mniejszą ( na kruszonkę ). Wsadzić do zamrażarki na ok. 1 h. Tortownicę o średnicy
Kuchnia Paulettesciast, które w okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno(...)kruszonkę: d o miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, wiórki kokosowe oraz ziarna z laski wanilii. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto
La grande e la piccola cuocawsypujemy do miski. Do kubka wlewamy oliwę, wsypujemy sól, wlewamy potrzebną ilość wrzątku. Mieszamy i taką miksturą zalewamy mąkę. Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż zacznie wyglądać jak kruszonka, następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Wkładamy takie jeszcze ciepłe zagniecione ciasto do foliowego woreczka. Zaparuje, zmięknie i stanie się bardziej elastyczne stygnąc. Odkładamy je na nie krócej niż godzinę. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy
Karo in the Kitchenkształt tych przepysznych drożdżówek, proponuję je upiec w formie na babeczki . CIASTO: 3 szklanki mąki 25g drożdży 1 szklanka mleka 5 żółtek 1/3szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100g masła szczypta soli 1 małe jajko NADZIENIE: 1 1/2 szklanki jagód 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1 szklanka kruszonki Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka(...)wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , jagody , kruszonka
https:KKuchniaMniambyłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka 0,5 szklanki migdałów 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru Przygotowanie: W misce robimy rozczyn - drożdże(...)masło, dodajemy jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone
Niezły Młynek