się więc kiedyś w końcu znaleźć na moim blogu. Niesamowicie kruchutkie maślane ciasto, lekka i delikatna budyniowa pianka, aromatyczne maliny - połączenie tak pyszne, choć zarazem proste, że nie można poprzestać na jednym kawałku ;). Bardzo polecam, szczególnie tym, którzy z jakichś powodów nie jedli jeszcze tego cuda...;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej ( 2,5 szklanki ) 250 g masła, zimnego(...)malin cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Połączyć z cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić
Opowieści z piekarnikałyżka octu Dodatkowo: olej do smażenia 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego cukier puder Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz olejek spirytusowy i ocet. Wymieszać nożem, po czym zagnieść dobrze ciasto. Na koniec ciasto dłońmi oklepać (dzięki temu
Ciastka - domowe słodkościsezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną
Ostra na Słodkowylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne ciasto w sam raz na lato. Upiekłam je spontanicznie, bo co prawda pierwsze urodziny syna odprawiam w niedzielę jedenastego czerwca, to faktycznie ma je siódmego i stwierdziłam, że smutno tak bez żadnego wypieku je obchodzić. Ten kruchy torcik jest rewelacyjny w smaku, więc koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI Na kruchy spód i kruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE Kruchy spód i kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli i dodać posiekane nożem zimne masło. Masło wetrzeć w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Następnie dodać żółtka i całość szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić spód i boki formy o średnicy
Passions hobbies lifecukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć lub przesypać do woreczka i schować do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny. W tym czasie trzeba umyć(...)Foremki do zapiekania (lub jedną dużą formę) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć owoce, a na owocach rozsypać dowolną ilość kruszonki i płatki migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i zapiekać przez około 20-30 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni. Crumble można podawać na gorąco lub po wystudzeniu. Pysznie smakuje z gałką lodów lub z kleksem
Codzienna kuchnia niecodziennatrochę ;) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła 20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia(...)drożdże- mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i teraz ugniatamy ręką- ciasto powinno być kleiste i nie dające się uformować, podczas zagniatania dodajemy ostudzone masło, ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny, Bierzemy się za kruszonkę, do mąki dajemy margarynę, siekamy nożem, dodajemy cukier i na zmianę ugniatamy w kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy
Idę coś wszamaćwykwintnych tortach, jak choćby ten , można użyć go do drożdżówek czy kompotu w letni dzień. Dziś mam przepis na kruchy placek z kokosową kruszonką, pod którą zmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych. Oto składniki: Na ciasto * 340g mąki krupczatki * 2 jajka * 160g cukru pudru * 250g masła * 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cukier(...)dalszej pracy, trzeba wmieszać śmietanę. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30. Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać. Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka. Placek piekę około 45 minut. Góra dół
I tu będę miała takie tedoskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :) Moje uwagi: Jeśli składniki ciasta nie będą
Proste Potrawykalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast białego cukru wykorzystałam erytrol oraz miód. Miód ten pochodzi z pasieki, a więc nie jest sztuczny tak jak te na sklepowych pułkach. Ten miód
Kuchnia Paulettespalcami, lekko zakładając brzeg ku gorze.Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni.Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego, a na nim plastry pieczarek. Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.Piec w temperaturze 190 stopni do zarumienienia się. Podawać najlepiej na ciepło, choć
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę. Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże(...)mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą. W osobnej misce wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, rozdrabniamy w palcach, obsypujemy ciasto. Gotową drożdżówkę pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 40 minut. Studzimy
VioletoweKucharzeniejagody to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością(...)Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. 5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką
DefinicjaSmakukońcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 g mąki pszennej tortowej(...)około 1 godz. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie po dnie, ułożyć rabarbar i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: masło, cukier i mąkę wymieszać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać sypkie płatki owsiane. Po wyrośnięciu
Posadzone i zjedzone