ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:135/324)

żytnio-pszenne ciasto ucierane z truskawkami mrożonymi i kruszonką z płatków owsianych... 207

mąki, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować nie za długo na dość gęste ciasto, tortownica 24cm, wysmarować masłem i tartą bułką, wyłożyć ciasto do blaszki na cieście rozłożyć mrożone truskawki /nie rozmrażać wcześniej/ KRUSZONKA: 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki tortowej, 10 dag cukru i miękkiej palmy - mikserem zrobić kruszonkę kruszonkę wysypać na truskawki, piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 207

soli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem

Pełny talerz
Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy / Yogurt fruit cake 246

Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też(...)mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika. Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego

karmelowy
Kruche ciasteczka z jabłkiem, czyli uśmiechnięte ciasteczka. 180

jabłka cukier puder do posypania      Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki), teraz szybko zagniatamy dłońmi i wkładamy do lodówki na godzinkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 4-5 plastrów

Rozpustne gotowanie
Sernik z jabłkami 183

zakończenie tegorocznej akcji jabłkowej proponuję sernik z jabłkami. Pomiędzy kruchym ciastem na spodzie a kruszonką na wierzchu znajduje się delikatna masa serowa przykrywająca cząstki jabłek. Tą delikatność uzyskuje dzięki temu, że dodałam do niej śmietankę, a zrezygnowałam z masła. Stała się dzięki temu bardziej puszysta i lekka. Zarówno ciasto jak i masa serowa nie są zbyt słodkie, jeśli więc ktoś

Wiem co jem
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 259

waniliową, jajka. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy zimne masło - rozcieramy palcami aż powstanie drobna posypka. Posypujemy ciasto posypka delikatnie ja dociskając. Muffiny pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
śliwkowiec z pianką pod kruszonką... 179

wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec w 200C około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto drożdżowe z serem 241

Cześć :D Coś mnie naszło ostatnio na ciasto drożdżowe. Dawno nie robiłam to fakt. Taki placek przypomina mi dzieciństwo. Kubek mleka i aromatyczne cieplutkie ciasto drożdżowe zjedzone w ukryciu przed mamą - no bo przecież gorącego jeść nie pozwalała. No bo nie wolno, no bo się rozchoruję, ale i tak jadłam :D Chciałam zrobić drożdżówki z serem, ale może(...)niewielkich keksówek wyścielonych pergaminem do pieczenia. Rolady serowe odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny i przykryłam ściereczką. Z podanych  wcześniej składników zrobiłam kruszonkę i posypałam nią wyrośnięte ciasto. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 1 godzinkę. Przepiękny zapach rozchodził się po całym domu. Z trudem oparłam się, żeby nie zacząć jeść tego

Pieprzyć z Fantazją
Kruche ciasto z kruszonką i rabarbarem 244

dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie:    Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając, aż powstanie kruszonka. W dużej(...)czasie oczyścić rabarbar i pokroić go w małe kosteczki i zasypując 5 łyżkami cukru poddusić do miękkości w rondelku. Nadmiar soku odlać. Ciasto kruche posmarować ulubionym dżemem i wyłożyć na niego rabarbar oraz kruszonkę. Piec kolejne 35 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.   Smacznego

ChilliJemy
TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ 140

pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko nadzienie: 500 g śliwek cynamon nutella kruszonka: 50 g mąki 1 łyża kakao 30 g masła  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie(...)ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wiórkami wierzch tartaletek. Tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni

KuchcikoweLove
Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką. 240

porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem. Zapraszam.  Składniki :  Na ciasto kruche : 240 g mąki pszennej typ 650  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła  2 żółtka  1 łyżka ekstraktu z wanilii

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe na twarogu 265

twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu(...)zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie posypać owocami. Posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (np. na 40 min.). Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr roztopionego masła 50 gr cukru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami

moj przepis na
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 325

masła 2 łyżki cukru 1 białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami Przygotowanie: Nadzienie serowe jak i kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto. Masa serowa: Do miski przekładam wszystkie składniki na masę i miksuję mikserem przez kilka minut tak żeby składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita masa (jeżeli(...)masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki (składniki na kruszonkę możemy zmiksować ze sobą w misce). Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta na drożdżówki – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem ^ 235

min.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Składniki na kruszonkę włożyć do miski i szybko połączyć ze sobą tak aby powstała sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto(...)wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Przepis #77 Jesienna szarlotka (w zdrowszej wersji) 224

drzew a aura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej(...)ścieramy na tarce.  Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3  układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.  Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy cukier/słodzik

Health-Fit-Life
Mini tartaletki makowe 233

sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodać jajko i wanilię. Całość szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce (na początek można na 10 minut

Trzeci talerz