ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:136/324)

Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 147

Gruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować  tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta!   SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na  dużych oczkach masę marcepanową, gruszki(...)jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy, aby była miękka, to bierzemy krupczatkę, bądź mieszamy mąki pół na pół), posypujemy ciasto i pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty
Muffinki z truskawkami i kruszonką 150

mąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli będzie zbyt mało „krusząca się” możecie dodać więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki w malakserze lub roztopienie masła przed zagniataniem. Ułatwi Wam to na pewno jej przygotowanie.   Łączymy ze sobą mokre składniki: jogurt, roztopione masło i roztrzepane jajko i ekstrakt.W drugim(...)tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników    Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości. Następnie nakładamy owoce i zakrywamy ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Lub bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
NAJLEPSZA SZARLOTKA TATRZAŃSKA – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” + KONKURS! 103

Delikatny, pół kruchy spód pokryty warstwą ( porządną warstwą ) cieniutko pokrojonych jabłek i chrupiącą kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie! Jesienne niebo w gębie! Ps. do przygotowania Szarlotki tatrzańskiej użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki

Ostra na Słodko
Babeczki cynamonowe z bananem i kruszonką. 113

następnie dodać roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wszystko dobrze wymieszać. Do połowy papilotek wlać ciasto następnie ułożyć plasterek banana. Składniki podane na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść grudkowate ciasto .Posypać babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Słodkie środy - Łabędzi puch 364

masła kruszonka : 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 100 g wiórek kokosowych dodatkowo : 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przelewamy na wysmarowaną i oprószona bułka(...)biszkopt ponownie wykładamy pozostała masę kokosową. Kruszonka: Masło roztapiamy dodając cukier, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i stale mieszając prażymy na wolnym ogniu do zarumieniania. Uzyskaną kruszonkę nakładamy na wierzch ciasta przykrywając masę.  Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kokosanka 183

litr jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki cukru-1 budyń śmietankowy-20 dkg wiórków kokosowych-4 białka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.   Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.   Ubijamy pianę z białek(...)kruszonką.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.   Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odpocząć ok. 10 minut a następnie musimy je przełożyćna tacę, aby spodnia kruszonka nie zawilgotniała w blaszce.Smacznego

Maminek kulinarny
Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży 100

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo: Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki(...)róży wymieszaną z dżemem z czarnej porzeczki i startą skórką z 1 cytryny. Wykonanie – kruszonka kokosowa: Masło wymieszać z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodać wiórki kokosowe i przesypać na ciasto. Ciasto piec przez kolejne 30 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Drożdżówka sypana z czarną porzeczką 247

tyle halo? A o to, ze tego ciasta nie trzeba wyrabiać, po prostu wsypuje się składniki, zostawia się je na jakiś czas pod przykryciem, a później wystarczy je zamieszać łyżką. Zainspirowało mnie to do zrobienia swojej wersji. Jak wyszło? Zapraszam na Sypaną drożdżówkę z czarną porzeczką i kruszonką."Składniki:45 g świeżych drożdży3/4 szklnaki cukru3 jajka1/2 szklnki rozpuszczonego masła/oleju1/2(...)minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Na ciasto wysypujemy umyte i osuszone czarne porzeczki i wcześniej przygotowaną kruszonkę.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta z jabłkami i kruszonką 258

pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu do smaku. 4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około(...)stopni. 9) Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyrównać łyżką. 10) Wszystko posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni. 11) Po upieczeniu ciasto od razu obficie oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Szybkie ciasto z owocami 697

przepisów było konieczne. To szybkie ciasto z owocami jest naprawdę szybkie do przygotowania a jest wilgotne i puszyste i wspaniale smakuje z owocami…. i ewentualnie z kruszonką Przetestujcie bo warto :)!Szybkie ciasto z owocamiSkładniki: (szklanka o pojemności 250 ml)3 szklanki przesianej mąki1 szklanka cukru1 szklanka mleka1 szklanka oleju2 jajka3 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:sezonowe owoce -u mnie śliwkiWszystkie(...)osuszone, wypestkowane i ułożone rozcięciem do góry. Można na wierzch posypać kruszonkę (50g miękkiego masła + 50g cukru +100g mąki, wszystko rozetrzeć w palcach aż zrobi się piasek…) Piec w temperaturze 180 stopni (wkładamy do nagrzanego piekarnika) około 40-45 minut, do suchego patyczka. Smacznego Post Szybkie ciasto z owocami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Szarlotka z bezą i kruszonką 229

Pyszna szarlotka z bezą i kruszonką idealna do kawy, na deser! Koniecznie spróbujcie. Składniki: CIASTO KRUCHE: 450 g mąki pszennej 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA(...)białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki

Gotuj z Mąką
Jagodzianki 109

Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100(...)jagód2 łyżki bułki tartej6 łyżek cukruJagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.Kruszonka:2 łyżki masła3 łyżki cukru6 łyżek mąkiZ podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki

Food Square
muffinki z jabłkami i kruszonką 145

pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z kremem Rafaello 302

Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kostka cytrynowo - jagodowa 280

herbatniki. W przypadku biszkoptów czy herbatników będzie nawet prościej i szybciej, bo obejdzie się bez piekarnika ;). Wierzch ciasta wieńczy warstwa świeżych borówek amerykańskich i galaretka. Ciasto jest przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające. Przysłowiowe niebo w gębie :D. Bardzo, bardzo polecam! :D. Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 3 żółtka 30 g cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego(...)mnie jedna z owoców leśnych i jedna krystaliczna ) Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło, przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Szybko zagnieść do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania