ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:148/324)

Kruche ciasto owsiane z truskawkami 206

Bardzo szybkie ciasto mam dziś do przedstawienia. Wystarczy zrobić kruszonkę, umyć i obrać truskawki, potem chwila w piekarniku i ciasto na stole. Płatki owsiane w tym cieście wchłaniają nadmiar soku i dlatego ciasto jest przepyszne, wilgotne z chrupiącą posypką, typowo letnie. Z innymi owocami też będzie znakomite np. wiśniami. Kruche ciasto owsiane z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
babka marchewkowo-marcepanowa Lusette ze śmietaną galaretkową... 226

mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne i szybko się zjada...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki - muffinki inaczej 171

łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia

Kolorowy Przepisownik
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 185

jajka 1 sztuka, masło miękkie 10 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 291

ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę(...)mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 229

ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę(...)mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku

Moja Delicja
Sernik z mascarpone ze śliwkami (renklodami) i kruszonką 202

czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy(...)wykładamy wydrylowane śliwki, rozcięciem do góry. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szarlotka na drożdżowym spodzie 143

ciasto 200 g mąki 30 g margaryny 1 łyżka cukru 10 g drożdży 1 jajko szczypta soli 80 ml mleka 3- 4 jabłka wiórki kokosowe  na kruszonkę  1/4 kostki margaryny 1 szkl mąki pół szkl cukru do formy tłuszcz i wiórki kokosowe Mąkę przesiać, i wsypać do miski. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić(...)Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych. Z mąki margaryny i cukru przygotować kruszonkę.  Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe babeczki z malinami i kruszonką 178

Przepyszne i mięciutkie maleństwa z chrupiącą kruszonką i owocowym wnętrzem. Idealny letni deser na przyjęcie w ogrodzie.  Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 1/2 l malin 1/4 l jagód cukier(...)smaku Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią jajko do posmarowania cukier puder do posypania Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto:  Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać do mąki

Smakołyki Asi
Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81 271

już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła 600 g śliwek (u mnie mrożone) 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki cukru trzcinowego 200 g powideł śliwkowych kruszonka: 50 g masła 4 łyżki mąki(...)szybko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble 236

owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek idealny! Na pewno wyjdzie każdemu, po prostu nie można go zepsuć. Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką

karmelowy
Kolorowa tarta 201

blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło

Kuchnia od dwojga
Zakochana tarta 177

blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło

Kuchnia od dwojga
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 180

wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :)))Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :)8 sztuk:Drożdżówki:* mąka pszenna- 300 g* drożdże suszone- 7 g (1 saszetka)* cukier- 1/2 szklanki* olej- 1/3 szklanki* woda(...)stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki

Kraina Miodem Płynąca
Bułki drożdżowe z serem i owocami 271

bułeczki drożdżowe z serem i różnymi owocami. Miałam kilka jabłek i trochę mrożonych borówek, do tego ser biały i kruszonka...idealne połączenie smaków...   Bułeczki zachowują świeżość przez kilka dni...o ile tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka(...)podsmażyć jabłka i rozrobić masę serową. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy  krótko i dzielimy na 23 porcje (u mnie ok 50g każda) Formujemy kulki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kulki ciasta rozgniatając na płasko. Smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i na środek nakładamy masę serową, na ser owoce i kruszonkę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, piekarnik

Wypieki Rene
JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ 277

łyżką cukru. Wystudź. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w  piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj

Walijskie Pichcenie