zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo(...)ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić
Gosia gotujeminut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy(...)stolnicy lekko oprószonej mąką. Na jedną część ciasta wykładamy połowę nadzienie i rozsmarowujemy, przykładamy drugim ciastem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i nadzieniem, ponieważ wyjdą nam dwie chałki. 6. Składanie chałki: Następnie każde ciasto kroimy ostrym nożem na 3 paski w miarę równe paski. 7. Zaplatanie: Każde podzielone ciasto zaplatamy jak warkocz i układamy na blaszkach
Izabelawkuchnimalutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2. Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze
KreatywnePinywieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki
Trufelkowobloga, poprzez kilka nieudanych spraw aż po przymusową przeprowadzkę. Ale na szczęscie wszystko póki co się prostuje, mogę więc znaleźć trochę czasu na gotowanie :-) Chciałam zaproponować Wam dziś przepyszne ciasto, które zawsze pojawia się w moim rodzinnym domu na różne święta. kIedyś piekła je mama - dziś robimy to wspólnie :-) Składniki -4/5 szkl. mąki -25 dag margaryny -20 dag masła(...)Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części i zostawić trochę na kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką
Zielona Kuchniaświeżych fig Wykonanie ciasta: Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy
Mania WypiekaniaSernik królewski z brzoskwiniami Sernik królewski z brzoskwiniami to pyszny, klasyczny, pieczony sernik z wiaderka na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. To idealne ciasto na święta i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie sernika krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Sernik królewski z brzoskwiniami i kruszonką można przygotować z sera(...)wiaderka, który nie wymaga dodatku tłuszczu, masa na pewno wyjdzie idealna. Nasz sernik królewski z wiaderka jest wysoki, słodki, delikatnie kremowy, idealnie pasuje do kawy lub herbaty. To wspaniałe ciasto z brzoskwiniami z puszki, idealne na Boże narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne okazje. Bardzo polecam, smacznego:) Sernik królewski z brzoskwiniami, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x36 cm: na ciasto
Lekcje w kuchnimasło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę(...)razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki
Moja Delicjacukru 550 g mąki Łączymy ze sobą składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i zaplatamy w warkocz. Wierzch chałki smarujemy (1/4 szklanki mleka i 1 żółtko), a następnie posypujemy kruszonką. Kruszonka: 100 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i wstawiamy do lodówki żeby zrobiła się zwarta
Wasze Przepisydrożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 2 jajka 4 żółtka 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 kostki masła z 200g kruszonka: 1/3kostki masła z 200g (w temperaturze pokojowej) pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżkę cukru z wanilią Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, połowę(...)swojej objętości. W misce łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy tylko tyle aby połączyć składniki. Blachę (długość około 40cm) wyłożyć papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około 15 minut a potem temperaturę zmniejszamy
Amatorka kuchennazakryć szczelnie folia spożywczą i odstawić na 1-1,5 h w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Gdy ciasto będzie kończyło wyrastać obrać jabłka, pokroić je w plasterki i obsypać dokładnie cynamonem. W miseczce przygotować również kruszonkę: wsypać mąkę(...)cukier, olej kokosowy w stałej konsystencji i delikatnie wszystko porozcierać palcami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na dnie blaszki. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać kruszonką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby się napuszyło. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze
Simply Foodmożna przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Składniki : 40 g drożdży 220 ml mleka 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy(...)podwoi swoją objętość (ok. 1 h). Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz
Chocolate Muffin BlogKruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy spód ciasta. Następnie rozsmarowujemy mus i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczekamy na nie cały rok. To ciasto powstało z resztek śliwek, które nie udało nam się od razu zjeść oraz kilku jabłek :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3/4 szklanki(...)margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchniwarzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym przepisem z jego wykorzystaniem. Początkowo miałam zrobić standardowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ale to byłaby nuda! Postanowiłam więc, że masę rozwałkuję, posmaruję dżemem i posypię rabarbarem pokrojonym w kostkę, a następnie zawinę jak roladę, pokroję na części i umieszczę(...)cudo! Koniecznie spróbujcie! Przepis na tortownicę o śr. 21cm i 12 kawałków, z czego jeden to około 288kcal, B: 6,2g, T: 6,6g, W: 53,4g. Składniki na ciasto: – 270g mąki pszennej 650 – 250g mąki żytniej 720 – 220ml ciepłego mleka – 100g erytrolu – 70g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – ½ łyżeczki cukru – szczypta soli Dodatkowo: – 500g rabarbaru
Be Fit Be Strongnimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:) Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie. Świetne połączenie smaków, idealne na letni deser Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto 230 g mąki 70 g wiórków kokosowych(...)łyżki miodu ( albo cukru) ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Instructions Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinę do lodówki. Jagody z cukrem umieścić a garnku i gotować przez ok 10- 15 minut aż puszczą sok. Trochę
Cooking for Emilypokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Do miski miksera wsypujemy mąkę i wrzucamy pokrojone masło. Gdy zacznie przypominać grudki kruszonki, dodajemy sól, jajko i wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Składniki na nadzienie
Życie zamknięte w smaku