podania: Starty żółty ser (cheddar lub gouda) Przepis na szarlotkę z żółtym serem Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy szybko. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś w zamrażarce. W tym czasie kroimy jabłka na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne(...)masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim. Na koniec posypujemy orzechami. Na to rozsypujemy kruszonkę i wkładamy
Ugotowane pozamiatanektóry zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem. A Wy co wolicie do tarty lody czy sos? Tarta z truskawkami(...)rabarbaru 200 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru Kruszonka 50 g masła 2 łyżki cukru 90 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego cukru Zacznij od spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż
codojedzeniaCiasto bananowe robię zwykle kiedy okazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki(...)dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem
Ze smakiem bez glutenupołączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto: 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka, ciepłego 3/4 szklanki oleju 3 całe jajka 4 szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika
Kubki smakuNajprostszy deser ever na weekend to owoce pod kruszonką tzw. crumble truskawkowe. Polecam teraz póki jeszcze sezon trwa :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldzwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka: 60 g cukru 60 g mąki 50 g masła Dodatkowo(...)ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić
Gosia gotujeminut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy(...)stolnicy lekko oprószonej mąką. Na jedną część ciasta wykładamy połowę nadzienie i rozsmarowujemy, przykładamy drugim ciastem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i nadzieniem, ponieważ wyjdą nam dwie chałki. 6. Składanie chałki: Następnie każde ciasto kroimy ostrym nożem na 3 paski w miarę równe paski. 7. Zaplatanie: Każde podzielone ciasto zaplatamy jak warkocz i układamy na blaszkach
Izabelawkuchnimalutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji czereśnie z ogonkami świeże listki mięty do dekoracji- ja użyłam miety cytrynowej Przygotowanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. 2. Przełożyć czereśnie do kokilek, posypać je cukrem nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze
KreatywnePinywieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki
Trufelkowobloga, poprzez kilka nieudanych spraw aż po przymusową przeprowadzkę. Ale na szczęscie wszystko póki co się prostuje, mogę więc znaleźć trochę czasu na gotowanie :-) Chciałam zaproponować Wam dziś przepyszne ciasto, które zawsze pojawia się w moim rodzinnym domu na różne święta. kIedyś piekła je mama - dziś robimy to wspólnie :-) Składniki -4/5 szkl. mąki -25 dag margaryny -20 dag masła(...)Mąkę, margarynę, śmietanę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części i zostawić trochę na kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką
Zielona Kuchniaświeżych fig Wykonanie ciasta: Miksujemy mąkę pszenną i kukurydzianą wraz z cukrem i solą. Dodajemy masło i posiekany rozmaryn - powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy
Mania WypiekaniaSernik królewski z brzoskwiniami Sernik królewski z brzoskwiniami to pyszny, klasyczny, pieczony sernik z wiaderka na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. To idealne ciasto na święta i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie sernika krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Sernik królewski z brzoskwiniami i kruszonką można przygotować z sera(...)wiaderka, który nie wymaga dodatku tłuszczu, masa na pewno wyjdzie idealna. Nasz sernik królewski z wiaderka jest wysoki, słodki, delikatnie kremowy, idealnie pasuje do kawy lub herbaty. To wspaniałe ciasto z brzoskwiniami z puszki, idealne na Boże narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne okazje. Bardzo polecam, smacznego:) Sernik królewski z brzoskwiniami, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x36 cm: na ciasto
Lekcje w kuchnimasło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) Dodać płaską łyżkę(...)razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki
Moja Delicjacukru 550 g mąki Łączymy ze sobą składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i zaplatamy w warkocz. Wierzch chałki smarujemy (1/4 szklanki mleka i 1 żółtko), a następnie posypujemy kruszonką. Kruszonka: 100 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i wstawiamy do lodówki żeby zrobiła się zwarta
Wasze Przepisydrożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 2 jajka 4 żółtka 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 kostki masła z 200g kruszonka: 1/3kostki masła z 200g (w temperaturze pokojowej) pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżkę cukru z wanilią Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, połowę(...)swojej objętości. W misce łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy tylko tyle aby połączyć składniki. Blachę (długość około 40cm) wyłożyć papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około 15 minut a potem temperaturę zmniejszamy
Amatorka kuchenna