ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:91/198)

Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 176

przypadkiem. Tak podobno było również z tartą tatin, którą roztargniona (może zakochana?) kucharka próbowała uratować odwracając do góry dnem, po tym jak nieopatrznie ułożyła na dnie formy nadzienie zamiast ciasta. Historia historią, ważne jest natomiast, że ten rodzaj tarty jest super-przyjacielem zabieganych adeptów sztuki kulinarnej, z racji na prostotę wykonania. Jedyny trudniejszy moment pojawia się na samym końcu(...)żal było nie pokombinować. Tak oto powstała: Karmelowo – owocowa tarta zabieganych mam Składniki: 4 jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy

Patchwork
Gruszki w winie 135

owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie

mecooks
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 250

waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść borówek Dekoracja: borówki bezy listki mięty perełki dekoracyjne Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy(...)było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa borówkowa: Borówki myjemy na sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż borówki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1134

śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Porzeczkowy Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 220g cukru 100g suchego maku 200g mąki pszennej (użyłam

Mała Cukierenka
EKLERKI TOFFI Z BORÓWKAMI 160

Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy(...)opakowanie budyniu toffi                      Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.  Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Tarta z kremem waniliowym i owocami 151

wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto

królestwo garów
Jogurtowiec z malinami i borówkami 693

Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.   Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 125 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy

Kuchnia domowa Ani
Arbuzowa lemoniada 196

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 218

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 262

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczny koktajl truskawkowy 290

Właśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z kremem budyniowym i owocami 219

cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem

paapilotkaa
Tarta z kremem budyniowym i owocami 223

cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem

paapilotkaa
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 234

łyżeczka siemienia lnianego - 1 łyżeczka babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto omletowe z porzeczkami i lukrem 138

foremki :) Urok tego ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego oraz na jego konsystencji. Nie, to nie jest pomyłka - w tym cieście nie ma żadnych środków spulchniających ani zapachowych! Wersja z dodatkiem czerwonego agrestu i borówki amerykańskiej Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty