powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą(...)szklanki Oleju Kujawskiego, 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz białek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na brązowozłoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Passion of Cookingpłaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenpłaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the KitchenTakie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i gotowe. To ciasto wychodzi zawsze genialne. Bez wyrastania, bez długiego wyrabiania. Ot expresowe jagodzianki U mnie wypełnione jagodami kamczackimi z niewielkim dodatkiem borówek, gdy będą dostępne leśne jagody, powtórzymy pieczenie. Do letniej kawy takie ciacha są idealne, zajadaliśmy jeszcze ciepłe...hmm... mniam... Były(...)dodatkiem cukru trzcinowego) - 30g świeżych drożdży - 250ml mleka - 65g masła - 1/4 szklanki oleju - 3 żółtka - 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego - szczypta soli Dodatkowo: - 20g stopionego masła (do posmarowania ciasta) - ok.250g jagód (lub dowolnie) - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - słodka kremówka - olej do posmarowania blatu i rąk W misie miksera ucieramy rozkruszone drożdże z cukrem
Smaczne Zdrowemleko to podstawa wielu ciast. I tych słodkich, i wytrawnych. Cudowne rozmnożenie niewielkiej ilości składników które zawsze mamy w kuchni – rozmnożenie tym bardziej spektakularne, że w wypadku pieczonego omletu spokojnie nakarmicie trzema jajkami dwie dorosłe osoby. Dutch baby – pieczony naleśnik – dzisiaj tak, jak ja go lubię najbardziej – z dodatkiem lemon curd i borówkami. I z małym patentem na to, żeby(...)piekarnika i podajemy od razu – im cieplejsze, tym bardziej chrupiące – ciasto w smaku bardzo przypomina ciasto ptysiowe i podobnie się zachowuje – momentami pysznie zbrązowione i chrupkie, a jednocześnie grubsze fragmenty są lekko wilgotne i mięsiste. Rozkładamy podzielony na porcje lemon curd i borówki, osypujemy delikatnie całość cukrem pudrem i wyciągamy sztućce. Zróbcie sami a zobaczycie, że żeliwna patelnia
Karo in the Kitchenzastąpić tradycyjną pszenną) 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około
Szefowa kuchniagawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe(...)zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę masy. Kolejną porcję nerkowców blendujemy z 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu z agawy, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii i borówkami. Masę wylewamy do tortownicy. Umieszczamy tort w lodowce i zabieramy się za wykonanie ostatniej warstwy. Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę i wylewamy do tortownicy. Dekorujemy owocami. Chłodzimy w lodówce przez
Jeść, by żyć w zdrowiuutęsknieniem do lata! Tym razem zmieniłam nieco przepis na ciasto. Z maślanki wyszło delikatne, po prostu pyszne! Składniki: 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki masła szczypta soli masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki borówek Wykonanie: Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem
Tradycyjna Kuchniadnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne(...)łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne Zdrowedrzwi), to możesz czas przygotowania takiej tarty skrócić do 20 minut, co jest wielką zaletą tego przepisu. Ja do ciasta dodałam wanilie, ale możesz użyć kakao, cynamon, gałkę muszkatołową lub inną ulubioną przyprawę, a zamiast malin możesz także użyć borówek. Składniki( foremka 24cm- 10 porcji): mąka kokosowa 70gmąka migdałowa 80gjajka 4sztśmietana 100gmasło 50g (plus masło do wysmarowania formy)szczypta solistewiawanilia(...)użyłam foremki 24cm) nasmaruj dokładnie masłem.Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, stewie oraz swoją ulubioną przyprawę i wymieszaj. Dodaj 3 jajka, śmietanę i masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i dociśnij palcami do brzegów. Piecz 15min.Gdy ciasto jest w piekarniku dokładnie wymieszaj ser z jajkiem, a jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania tarty dodaj tylko żółtko.Wyciągnij tartę
Keto Przepisyrazem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :) Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki
The Sweet Damselforemek, do nasączenia : 100 ml mocnej herbaty, sok z cytryny, cukier 400 ml śmietany 30%, owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody.... Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie – zwiększy
królestwo garówsposób własnoręcznie zrobiony makaron , chmurką bitej śmietany i owocami , świetnie się sprawdził na domowym przyjęciu obiadowym.Już samo wałkowanie ciasta wywoływało śmiech dorosłych jak i dzieci.Fantastyczna zabawa dla wszystkich.Bardzo polecam przepis ,możemy użyć tu owoców jagód z lasu lub popularnej borówki amerykańskiej. 2 szkl.mąki pszennej 4 łyżki oleju 20 dag.jagód lub borówki amerykańskiej 2 łyżeczki cukru(...)miski przesiać mąkę , dodać sól i mus jagodowy wystudzone.Aby nie zabarwić skóry dłoni miksujemy mikserem z hakami na jednolite ciasto.Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką , aby ciasto odetchnęło. Ciasto wałkujemy partiami na obsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość 3mm i kroimy w wstążki o szerokości 0.5 cm. Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wrzątku .Podajemy z bitą śmietaną posypaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś
Fabryka pomysłów