puszki brzoskwinie z puszki kilka sztuk borówek amerykańskich WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastablogu dzisiaj czeka na Was przepis na kruche ciasteczka z kokosową bezą i oczkiem z konfitury z czerwonych borówek w świątecznej odsłonie. Ciasteczka nie są trudne do przygotowania i nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień manualnych. Wystarczy do nich okrągła foremka i worek silikonowy do wyciśnięcia równej kokosowej bezy. Takie ciasteczka ładnie zapakowane będą doskonale nadawać się do obdarowania gości jako(...)lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami powoli wsypujemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta(...)gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę rozpuszczam w wodzie
Mango Papajamąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier(...)owoce kiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę, gofry pieczemy od 3- 5 minut. Na gorące gofry nakładamy pokrojone kiwi, truskawki oraz borówki amerykańskie i oprószamy je cukrem pudrem
Smakowite Daniaborówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy drugą tabliczką startej białej czekolady a następnie kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta
Gotowanie i blogowanieulubionych owoców ( u mnie 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę i 200 g wymieszanych razem truskawek, malin i borówek. W przypadku rabarbaru należy go wcześniej zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, cukry, śmietanę oraz proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki
Kulinarne przygodyjest pyszne! Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki(...)śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach. *tortownica zamykana
Pieprzyć z Fantazjąpodstawowego składnika- to jest tych całych biszkoptów ! Zaglądam na bloga do Maniusi i w oko wpada mi Jej sernik na zimno! , prosty jak drut. Nie mam borówek, ale mam jeżyny, które zebraliśmy w Beskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie na testowanie ,czy aby wszystko należycie(...)masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam gości
Z Kuchni Do Kuchniwtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica
coolinarnastrefa.blogspot.comewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po
Słodka Stronanich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami na pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto(...)mleka roślinnego masło orzechowe owoce (np. porzeczki, borówki, maliny) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka, ksylitol i łyżkę roztopionego oleju zmiksować ze sobą na puszystą masę. Dodać mąki, kakao i jeszcze chwilę miksować. Gofrownicę dobrze nagrzać i dokładnie posmarować olejem kokosowym. Nakładać porcję ciasta i pie c kilka minut - ja piekłam dość
Healthy food explorerjednej strony w środku mamy nadzienie z sera białego, z drugiej strony dochodzą słodkie owoce, u mnie truskawki i borówki amerykańskie. Aby nie zrobiła się ciapka w środku ciach, owoce zagęściłam mąką ziemniaczaną. W zależności od wilgotności sera, aby ciasto dobrze się zagniatało, może zajść konieczność dodania dodatkowych łyżek śmietany. Ciasto samo w sobie urośnie, więc starajmy się boki dość
Mieszam w Garnkutylko owoce z jakimi ją serwowałam. Można na przykład podać ją z sosem malinowym, truskawkami, borówkami lub z porzeczką. Pamiętam, iż gdy serwowałam tą tartę z sosem malinowym do serowania użyłam także domowej bitej śmietany. Całość była przepyszna. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki na ciasto: 125 gr mąki szczypta soli 60 gr masła 1 żółtko 60 gr cukru pudru Składniki
mecooksDo poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4
Tradycyjna kuchnia KasiMoja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych truskawek i borówek. Idealny, słodki prezent Dla Mamy z Okazji Jej Święta 26 maja :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel czerwonego
Szalona Kuchnia EwelinyTeraz jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne
greenscarfmąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej
Kulinarne przygody GatityPyszne, delikatne miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24 serniczki. Składniki: Ciasteczkowy spód: 270 g ciasteczek owsianych
Na Ciasteczkowych PapierachPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu
W kuchni u Monikipierogów z owocami Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej (do 2,5) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - pszennej ok. 400g borówek (umytych i osuszonych) cukier i/lub słodka śmietanka do podania Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się
Mania WypiekaniaWyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie przykryć folią do żywności i odstawić do podwojenia objętości, ok. 40-50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na mniejsze kawałki, uformować okrągłe kulki, rozpłaszczyć, nałożyć borówki i zlepić w zgrabną bułeczkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać na niej jagodzianki. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Przykryć i odstawić
Apetyczna babeczkaKakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :) Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydrugiej misce widelcem mieszamy jajka z mlekiem. Odsączamy rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie
les mirabellesDesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy
Niezły Młynek