ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:96/198)

Pancakes z borówkami 140

utęsknieniem do lata! Tym razem zmieniłam nieco przepis na ciasto. Z maślanki wyszło delikatne, po prostu pyszne! Składniki: 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 szklanka maślanki 1 jajko 2 łyżki masła szczypta soli masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki borówek Wykonanie: Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem

Tradycyjna Kuchnia
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 156

dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy.  Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne(...)łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 399

Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go

Smaczne Zdrowe
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 164

razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami. Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :) Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła  190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki

The Sweet Damsel
Ciastka z owocami 149

foremek, do nasączenia : 100 ml mocnej herbaty, sok z cytryny, cukier 400 ml śmietany 30%, owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody.... Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie – zwiększy

królestwo garów
Jak mrozić owoce w całości, czyli co zrobić, aby nie stanowiły jednej zmrożonej bryły? 226

pojemniczkach/tackach luźno rozkładając, a dopiero po zamrożeniu przekładam je do woreczków, dzięki czemu zawsze mogę wyjąć pożądaną porcję do deserów lub ciast. Wiśnie, czereśnie i śliwki uprzednio dryluję. W swojej zamrażalce staram się zawsze mieć: truskawki, maliny borówki, wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki i jagody. Poniżej na przykładzie truskawek zademonstruję Wam mój sposób mrożenia owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś

Fabryka pomysłów
Serniczek z borówkami 178

Jedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko

Truskawkowa Fiesta
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 161

jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem

Mango Papaja
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 255

chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z rabarbarem 179

Letnie ciasto z owocami Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pyszne, dojrzewające w słońcu soczyste owoce, którym w sezonie po prostu nie da się oprzeć. Maliny, truskawki, borówki, jeżyny, a wśród nich najwcześniejszy koleś - rabarbar to mistrzostwo jakie daje nam natura. Wykorzystajmy to mądrze, bądźmy z nią w zgodzie, a ta nie przestanie nam się odwdzięczać nigdy

MamaOskarka
Placuszki na maślance z borówkami 242

dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszek i pieczemy z obu stron. Placuszki powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Ja równocześnie robiłam dżem. W rondelku widelcem rozgniotłam umyte borówki, dodałam cukier i wodę i dusiłam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jak woda/sok trochę odparowały

kruche babeczki
Buchetki na parze z sosem borówkowym! 152

cukier i drożdże. Pozostawiamy około 10minut. Do mąki dodajemy jajka, roztopione masło, szczyptę soli i "wyrośnięte" drożdże. Ugniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie formujemy kluski, pozostawiamy chwilę do podrośnięcia i gotujemy na parze. Składniki na sos: 400g borówek 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml śmietanki 36% garść orzechów włoskich Sposób wykonania: Borówki zalewamy wodą

Kuchnia Pani Wiosny
TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI 187

dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu  CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy(...)jeden blat, przykrywamy kolejnym, wykładamy kolejna porcje masę, przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy boki i wierzch masą, zostawiając trochę na ozdobienie.  *Boki obsypujemy orzechami w karmelu. Na wierzch dajemy borówki i maliny

Z Majeczką w kuchni
Koktajl z borówek amerykańskich 123

Niezwykle prosty i jakże smaczny koktajl z borówek amerykańskich na bazie kefiru. Koktajl jest gęsty, pyszny i pożywny. Zamiast syropu klonowego można użyć dowolnego słodzidła np

Oryginalny smak

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję