waniliowego (każda po 40 g) 500 ml mleka 100 g masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder
MyCookBook.plsito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor. Podajemy z malinami i borówkami
Lena Gotujetruskawek zabraknie możecie użyć w zasadzie dowolnych owoców. Mogą to być brzoskwinie, morele czy borówki. Jeżeli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę. Jak widzicie ciasto z kefirem i truskawkami daje pole do popisu. Do przygotowania tego ciasta
kuron.com.plkremówki 36% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp WYKONANIE: W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek
Serce zamknięte w formie pysznościSerniki to moje ulubione ciasta chyba, no może zaraz po czekoladowym brownie, które uwielbiam. Robiłam już sernik z brzoskwiniami, sernik z borówkami, a teraz przyszedł czas na sernik z migdałami i likierem amaretto. Składniki na sernik Amaretto: Spód: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 jajko Masa: 900 g kremowego serka typu Philadelphia 1,5 szklanki(...)łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to to schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Delusional Trinecukru + 100ml zimnej wody (do zrobienia rozczynu) - niepełne 2 szklanki mleka (odjęłam 150ml – zastąpione wodą do rozczynu))- 10 łyżek cukru- 2 jajka- szczypta soli- borówki amerykańskie- cukier do borówek (według uznania) Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce(...)jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda ponownie zacznie wrzeć i gotowałam
mojewypiekiinietylkoserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę 24 cm wysmarować
Atlas Smakówłyżek cukru pudru, 750 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, usztywniacz do śmietany* 600 g owoców –borówki amerykańskiej, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać
królestwo garówwieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus
kruche babeczkijajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka
SMYKWKUCHNImąki pszennej tortowej 30 g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek) 1 łyżeczka żelatyny Nadzienie i dekoracja tortu: 200 g borówek 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami) 320 g śmietanki 36% 50 g cukru 40-50 g płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra(...)formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt
Moja Delicjapuszki brzoskwinie z puszki kilka sztuk borówek amerykańskich WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastablogu dzisiaj czeka na Was przepis na kruche ciasteczka z kokosową bezą i oczkiem z konfitury z czerwonych borówek w świątecznej odsłonie. Ciasteczka nie są trudne do przygotowania i nie wymagają jakiś szczególnych uzdolnień manualnych. Wystarczy do nich okrągła foremka i worek silikonowy do wyciśnięcia równej kokosowej bezy. Takie ciasteczka ładnie zapakowane będą doskonale nadawać się do obdarowania gości jako(...)lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami powoli wsypujemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta(...)gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę rozpuszczam w wodzie
Mango Papaja