dzisiejszy lubię spędzać czas w domu. Nigdzie się nie spieszyć, posłuchać spokojnej muzyki, poczytać książkę i zjeść kawałek zwyczajnego ciasta popijając szklanką mleka. Dlatego właśnie dzisiaj proponuję wam ten przepis, możecie wykorzystać jakiekolwiek mrożone owoce. Ja mam w zamrażarce zapas borówek dlatego je właśnie wykorzystałam. składniki: 7 dag drożdży 50 g cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka(...)mąki tortowej cukier waniliowy olejek waniliowy 1/2 łyżeczki soli 40 g oleju 120 g miękkiego masła borówki na kruszonkę: 140 g mąki 100 g cukru 100 g masła cukier waniliowy Dodajemy po kolei wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na dużą blachę wcześniej wysmarowaną masłem. Przygotowujemy kruszonkę (składniki dodajemy według kolejności
noteskulinarnyfigazasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom
gutfutwyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach
Moje Słodkie Piekiełkodokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj
Jadło i czytadłopikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki(...)wrzątek do sparzenia orzechów ponadto na wierzch: Jabłuszka kaparowe marki Bulerias dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny do mięs czy też Borówki, bądź Żurawiny. Polecam Wam markę Stovit, pyszny smak jak u babci ze słoiczka. WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki, dość energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki
SMYKWKUCHNIpyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę(...)naoliwiamy. Wylewamy ciasto, równo je rozprowadzając. Pieczemy brownie w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 30 minut. Ciasto rośnie tylko troszeczkę, więc sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy część borówek i miód, ugniatamy widelcem aż owoce się rozgniotą. Brownie kroimy i rozkładamy na talerze. Na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce serka
Kulinarne Fantazje Mariolikruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy(...)Mieszając, gotujemy jak kisiel (ma być gęsty). Ozdabiamy sernik, według gustu, następnie wstawiamy go do lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet
mojewypiekiinietylkoSmaczne ucierane ciasto o pięknym zielonym kolorze :).Od góry to ciasto wygląda jak prawdziwy leśny mech,jeszcze jak posypiemy pestkami granatu lub jagodami czy borówką amerykańską, możemy poczuć się jak w lesie :).Zieloną barwę nadaje mu szpinak.Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich najbliższych lub gości. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)pestki granatu do posypania jagody lub borówka amerykańska WYKONANIE Mrożony szpinak rozmrozić,odsączyc z wody np.za pomocą gazy.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka ubijamy razem z cukrem dalej ciągle mieszając wlewamy pomalutku olej,potem dodajemy szpinak i aromat.Do ubitych jajek wsypujemy mąkę ale mieszamy delikatnie łyżką .Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem
Mała w garnku mieszaodkształcić się przy cienkim cieście. Jeżeli chcecie aby wyglądały równie ładnie jak dobrze smakują, zróbcie troszkę grubsze ciasto. Uwaga, budzą podobnie jak te tradycyjne. Składniki: 500g mąki 350-400ml gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 300g borówki amerykańskiej Jogurt naturalny ew. cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania pierogów : Borówki myjemy i przerzucamy
Słodkie Przyjemnościsól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść
Ala piecze i gotujeZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru
Ala piecze i gotujeinny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków
Mania WypiekaniaStewart Chińskie ciasteczka z wróżbą Sernik na zimno z malinami Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Sernik z kajmakiem i Snickersami Ciasto Rafaello bez pieczenia Maxi King Ciasto bez pieczenia Deser bananowy 5 składnikowy SOSY I DIPY DO PRZEKĄSEK NA SYLWESTRA: Sosy
Kulinarne Przebojedrugiego dnia beza powoli będzie podchodzić wodą i zacznie się robić na niej efekt rosy. Nam okrutnie smakowało podane z borówkami , małymi bezikami i z bazylią cytrynową, która idealnie podkręcała lekko cytrusowy smak rabarbaru. Bez barwnika to ciasto też wyjdzie, ale nadzienie będzie brzydkie i byle jakie, w kolorze błota . Nie mamy do wyboru tylu odmian rabarbaru jak choćby
Karo in the Kitchenpoprawia humoru jak duża blacha ciasta z owocami 😉 Możecie użyć dowolnych owoców sezonowych np. truskawek, malin, borówek czy jeżyn. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem
Bullio