ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:89/198)

Migdałowe babeczki (na białkach)  z owocami 157

białek... Tak więc z moich zamrożonych/rozmrożonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami.   Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek   trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste(...)białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier puder. Następnie dodałam   przesiane obie mąki, oraz wystudzone masło. Ubiłam mikserem żeby składniki

Kuchnia u Krysi
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 151

mąki krupczatki 200 g zimnego masła  100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 400 g sezonowych owoców np. jagody, borówki, maliny Przygotowanie: Ciasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat

Mania Gotowania
Sernik z porzeczkami i borówkami 130

sera do serników 100g miękkiego masła 5 jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników(...)drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Biszkopt z owocami i galaretką 191

Biszkopt z owocami i galaretką to kwintesencja lata - do zjedzenia ! Sezonowe, letnie owoce - maliny, borówki, jagody, porzeczki i brzoskwinie. Dorzucić możecie jeszcze inne, na które macie wielką ochotę, lub które przechowujecie w swoich lodówkach...a może zerwiecie wprost z krzaczka lub drzewa ? Dowolność wg własnych upodobań. Nie jest to przepis na zwykły biszkopt...mój z czystego przypadku lub może błędu(...)sztuce kulinarnej jest inny..i zdecydowanie lepszy. Co poszło nie tak i co zaważyło na wyjątkowości tego ciasta ? Z pośpiechu, chciałam zalać owoce na biszkopcie płynną galaretką - wiadomo co się stało. Galaretka zaczęła wsiąkać w ciasto. Reszcie dałm czas do stężenia, dopiero zalałam owoce. Ale wsiąknięta w biszkopt galaretka, nadał ciastu wilgotności i smaku. Od teraz tylko taka wersja biszkoptu

kolorowotorcikowo
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 233

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 587

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
Czekoladowe brownie jaglane z borówkami i jogurtem 177

jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z jogurtem i borówkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 106

zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Ciasto jogurtowe 307

tylko jedną miskę. Jako dodatek możecie użyć dowolne owoce. Ja dzisiaj wybrałam jabłka ale sprawdziłam ten przepis także ze śliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także

Animelka Blog
Tort komunijny 229

słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany(...)Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty.  Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim

Ciasteczkowy Potwór
Tort Red Velvet urodzinowy 292

się udało. Moje dziecko natomiast zaskoczyło mnie fajerwerkami na torcie…No cóż pół wieku minęło… Tort Red Velvet Składniki: na dwie tortownice o średnicy 23 cm Ciasto na tort 250 ml serwatki 360 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 450 g cukru 1 łyżka kakao ½ łyżeczki soli 2 duże jajka 350 ml oleju 1 łyżka winnego octu(...)podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny

codojedzenia
Ciasto z budyniem i rabarbarem 232

Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej  :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl.Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie

Świat Ciasta
Sezamowe placuszki 140

powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami

Emcia Pichci
Pancakes z borówkami na maślance 159

borówki do podania: syrop klonowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto(...)postoi. Pankejki możemy smażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na 1 patelni zmieścimy 4 sztuki. Na wierzchu wtykamy kilka borówek (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania). Smażymy ok. 1,5 – 2 minuty, aż zaczną pojawiać się bąbleki i przekręcamy

Poezja smaku
Przepis na sernik – przepis miesiąca 177

okazję. Możecie dodawać przepisy na serniki i ciasta sernikopodobne jak śmietankowce czy sernikomaki. Niech Wam się dobrze piecze, a jeśli szukacie sernikowych inspiracji to znajdziecie je tutaj, serniki i ciasta sernikowe . Przepis na sernik – sernik dyniowy Składniki: prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód na sernik 100 mąki 1 łyżka kakao 50 g posiekanej gorzkiej czekolady(...)jajka 3 łyżki ziemniaczanej mąki szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Dekoracja czekoladowe ganache, tutaj przepis 3 łyżki konfitury z borówki Przygotuj spód do sernika. Posiekaj zimne masło nożem, a potem dodaj suche składniki i delikatnie zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o rozmiarach formy. Formę do ciasta wyłóż

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania