długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu(...)lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami
Bon Appetit Małgorzatytwarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki. Wodę
TrufelkowoMasło w temp pokojowej ucieramy na puch,dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku-ucieramy na gładką masę. PRZYGOTOWANIE ORZESZKÓW Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku i robimy małe kuleczki (mniej więcej wielkości borówki amerykańskiej,może ciut większe) Kuleczek robimy dużo z porcji wychodzi duuużo orzeszków Więcej niż na zdjęciach ,ponieważ ja robiłam z połowy(...)smażymy ale już trochę krócej. Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto. Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie
Zdrowie i pysznie na talerzumiękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać
królestwo garówużyłam herbatników maślanych tradycyjnych. Możecie sięgnąć także po te z dodatkiem kakao. Będą się one fajnie komponować z pozostałymi składnikami tego ciasta. Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami . The post Owocowa chmurka appeared first on MeCooks
mecooksodżywcze. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Możemy ją stosować do koktajli, smoothie, ciast, deserów i sałatek. SKŁADNIKI 1 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. jagód lub borówek, odrobina cukru, ½ szkl. truskawek, 3 łyżeczki nasion chia WYKONANIE Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy nasiona chia, mieszamy
słodki bratekwymieszać z olejem i ricottą. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać borówki i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami i wyłożyć ciasto. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Z podanego przepisu wyszło mi 10 babeczek
Czerwień i błękitmożna przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki bruszwica, porzeczki, jagody, żurawinę ** można użyć śmietanki kokosowej, w tym celu puszkę z mlekiem kokosowym otworzyć, zrobić dwie dziurki np. słomką, przechylić puszkę
moj przepis namieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na malutkiej patelce
Kuchnia w czekoladzieowoce. Słodkie, pachnące słońcem mandarynki i pomarańcze . Chrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej
Mój Smak na ŻycieŁatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę
wyzwania kuchenneproduktów. Dużo świeżych polskich malin i polewa czekoladowa. Nie martwcie się, polewa jest równie zdrowa jak samo ciasto ;). Będę do tego przepisu wracać bardzo często, będę go modyfikować i smakować nowych odsłon. Ciekawe jakby ciacho smakowało z innymi owocami, np. z borówkami albo truskawkami... koniecznie muszę się przekonać ;). Was też zachęcam do pieczenia! Ten przepis może być świetnym pomysłem
Nastoletnie Wypiekanieskładników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam pod ręką maliny, ale truskawki, borówki czy inne owoce też będą tu pasować. Nie powiem deser nie ma mało kalorii, ale jest warty grzechu Polecam też zrobić mniejsze(...)mój mąż widząc to zdjęcie, skomentował krótko: ” ach ten chałwowiec bez pieczenia, ja cie kręce” Był naprawdę przepyszny. Chałwowiec bez pieczenia . Jako alternatywę mogę wam zaproponować również ciasto bez pieczenia z masą chałwową ale bez dodatkowych herbatników nasączanych w kawie, czyli wersja odrobinę łatwiejsza: Przekładaniec chałwowy 5. CHAŁWOWA WUZETKA Chałwowa wuzetka Chałwowa wuzetka to taka trochę wariacja
Relaxtimetypu petit beurre 70 g rozpuszczonego masła 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść(...)Możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru - to zależy jak słodkie desery lubicie. Na masę krówkową/kajmakową wyłóżcie ubitą śmietanę, powkładajcie do środka borówki i posypcie z wierzchu. Włóżcie do zamrażarki na około 2 godziny.Podawać na zimno ;) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk