ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:548/901)

Chlebek owsiany bez wyrabiania 1131

Do tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na

Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z mascarpone 362

tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych 1 galaretka o smaku malinowym opcjonalnie: bezy do dekoracji lub kakao listonic

Poezja smaku
Ciasteczka wielce zdrowe 135

lateksowe rękawiczki, odrywałam kawałki ciasta i formowałam je w kulki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było to łatwe. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 min. czyli do lekkiego zbrązowienia. Kulki się rozpłaszczyły i bardzo mocno do siebie zbliżyły, niektóre kompletnie bez poszanowania granic sąsiada

Zdrowa Kuchnia Sowy
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 183

można było zakupić pyszne ciasta, robione przez kawiarnie... fot.: Karmel-itka.  ... Jak i blogerów. Na przykład Aleksandry z bloga OLA IN THE KITCHEN . fot.: Karmel-itka.  I rzecz jasna, wieczorem nie wróciłam z pustymi rękoma, o czym przekonacie się w wielu postach, gdzie korzystać będę z tego, co zdobyłam. Bo z festiwalu wracając bez żadnego zakupu? Nie może

W kuchni Karmel-itki
Slow pizza z cukini 169

przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia(...)upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut

fitolarun.blogspot.com
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 211

sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który dla laika myślę będzie nie do odróżnienia. Dla osób na diecie bezglutenowej, to wręcz wybawienie i namiastka normalności. Chleb na samych naturalnych składnikach, bez dziwnych dodatków utrzymujących strukturę chleba (które dla mnie są nie do przyjęcia). Wreszcie mam chleb, który się nie kruszy i długo pozostaje świeży, a to nie lada wyczyn. Polecam gorąco(...)Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.65 minut na programie góra-dół, bez

Smaczne Zdrowe
Windbojtle (Ptysie) 140

żech niy zagl ōndoł do tyj staryj ksiōnżki ze receptami 1 , kero mi pożyczōła kōmratka 2 od moji Mutry 3 . Ksiōnżka ta moł w tym roku 90 lołt i bez to werciōłoby 4 sie cojsik z ni upiyc, tym barzi, że nawet Pani Truda- bo tak sie nazywo ta kōmratka- gołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi(...)Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet bajtle umiōm je narychtować- sōm żech to widzioł Co potrza? 125 g masła 125 g mōnki

Chop w kuchni
Mazurek orzechowo-daktylowy. 190

słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak może zamienimy tą sztuczną słodycz na coś zdrowszego? tak by można było sięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem. Wypiek(...)mąki żytniej (nie razowej) 60g masła orzechowego 2 łyżki oleju  20g cukru/lub innego słodzidła  ok.1/4 szklanki zimnej wody  cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą

More food, love and dreams
Curd bananowo-cytrynowy 143

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Przepis na Zucotto 291

cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)55 g czekolady drobno posiekanej55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko(...)wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić

UgotujmyTo.pl
Muffinki z porem i boczkiem 158

trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin  i Zuzi zobaczyć jakie babeczki(...)ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek) lub do czasu aż będą rumiane, a w środku upieczone (sprawdzać patyczkiem). Smacznego

Codzienne Gotowanie
Maślane słone ciastka z pestek z dyni 219

ogromny magazyn cynku bardzo istotny przy walce z przeziębieniami, pomocny we wzmacnianiu włosów, paznokci a także przy trądziku. Polecam poczytać o cynku który może źle nam się kojarzy lecz bez niego ani rusz!. Pestki to również lecytyna dzięki której niczego nie zapomnimy :) Polecam ciasteczka na sylwestra lub jako oryginalny poczęstunek rzecz jasna PROZDROWOTNY. Do dzieła! Składniki na 6 małych(...)pestek dyni EKOczarnuszkasól himalajskapieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Do roztopionego schłodzonego masła dodajemy jajko i mąki. Mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości - chodzi o taką w nabierzemy w natarte mąką dłonie ciasto i uformujemy kulkę (jeżeli ciasto za bardzo się leje dodajcie więcej mąki z pestek dyni)2/ Formujemy kulki i obtaczamy w czarnuszce, Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni

Kuchnia PROzdrowotna
Mały głód : ciasteczka owsiane 139

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze

fitolarun.blogspot.com
WAFLE Z GALARETKĄ. 274

A co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania