już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki
Codzienna kuchnia niecodziennamało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha
Pożeraczka, czyli raz adobrzemarchewki (bez skórki) 1 łyżka nasion kminku dodatkowo: 1 łyżka mąki Do miski pokruszyć drożdże. Wlać nieco wody, rozpuścić w niej drożdże. Wlać pozostałą wodę, połączyć. Wsypać 300 g przesianej mąki i sól, wyrabiać przez kilka minut. Dodać płatki owsiane i olej, połączyć. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody i też dodajemy do ciasta. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie(...)Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia nadaje się dopiero następnego dnia
Kulinarne przygody Gatityognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc ze sobą. Przekładać ciastka, nakładając krem na ciastko bez orzechów, przykrywając ciastkiem
Czerwień i błękitzbyt rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa stężała. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy kilka "kropel" oleju i smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu, by się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Dla mnie te placuszki same w sobie są pyszne i mogę je jeść bez żadnych dodatków, jednak
Taste Of My DayZrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem - rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Sedno sprawy cytuję za jadłonomią : Tradycyjne naleśniki składają się z mąki, mleka i jajek. O ile zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla jajek dla niektórych może być problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie
Grunt to przepis!ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję(...)jednej misce porządnie zmiksowałam żółtka ze 100 g cukru, a w drugiej misce ubiłam białka na pianę, po czym partiami dosypywałam 100 g cukru, pina powinna być sztywna bez wyczuwalnych grudek cukru, ale to wiecie przecież :) Kiedy rozpuszczona masło z czekoladą osiągnęło temperaturę pokojową miksując żółtka cienkim strumieniem wlewałam do nich masło z czekoladą cały czas miksując. Potem wsypałam przesianą
Blondynka Gotujezdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się w nim bez pamięci... Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód: - opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny - 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego Wykonanie spodu: W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Tortownicę wyłóż(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC
SMYKWKUCHNIchodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)znoszę marnować jedzenia, to jednak uczy, których błędów w przyszłości nie popełniać. No, już dosyć użalania się nad sobą, teraz do rzeczy. Poniższy przepis to najprostsza kombinacja, bez specjalnych udziwnień; według mnie godny polecenia, dlatego z czystym sumieniem ląduje na blogu. Co prawda nie mam pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też te w stylu belgijskim, bardziej
Roślinna - blog wegańskizmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania
głodny alergikpolski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś chce dołączyć? Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest(...)duże jajo 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 mleczna czekolada dobrej jakości, posiekana pół szklanki wiórków kokosowych + do posypania około pół kilo/kilo truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz masło, jogurt i cukier, utrzyj, aż masa
Gotowanie to kochaniePrzepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z
W kuchni bez szafekDzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który
Oryginalny smak