też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki 1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie
Kto ugości moich gości?tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka. Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)* 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Olej do smażenia * Używając mleka w temperaturze pokojowej lub letniego, mąka lepiej się zmiesza z resztą ciasta
Smakowy Rajplacuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek
Chocolate Muffin Blogoczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję je z bitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich
Kuchnia w opałachpołowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe
Smakowity Blog Kulinarnyjakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen. Ciasteczka dyniowe z cynamonem Składniki ciasto 220g mąki
Smakołyki Berenikipomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypania Przygotowanie : Nastawiamy piekarnik na 170'C. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy
Kitchens Alphabetgdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu
Walijskie Pichceniespód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny) - sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach - ostudzony sernik schłodzić w lodówce MUS POMARAŃCZOWY - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz
Smakołyki Berenikikakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać
Moje domowe kucharzeniewypieków ciast i innych słodkości powróciłam w wieku 16 lat z myślą, że człowiek uczy się na własnych błędach i nie ma co się od razu poddawać tak jak to się stało 10 lat temu, na szczęście tylko w kwestii deserów sobie odpuściłam, ale za to inne potrawy sumiennie gotowałam i ulepszałam, co nie odbyło się bez licznych
Zainspiruj się kuchniąciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi. Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw
Przepisy Aleksandryforemki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli
Grunt to przepis!Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera
coolinarnastrefa.blogspot.comMocno kalorycznie, ale raczej zdrowo, raczej, bo z masłem, zdrowo, bo zdecydowanie więcej od masła jest bakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki(...)jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy na blaszce
Malowane smakiem