ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:555/901)

Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 261

Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez

Niezły Młynek
śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym... 205

śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Paluchy drobiowe w płatkach 179

drobiowe,bez tłuszczu,pieczone w piekarniku,obtaczane w płatkach kukurydzianych. PALUCHY DROBIOWE SKŁADNIKI: piersi z kurczaka- 1 podwójne papryka ostra-1 łyżeczka przyprawa do kurczaka-1 łyżka płatki kukurydziane-1 szkl jajka -2 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać

Kuchnia Danusi
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 200

podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze, że ten krem podobno jest tak samo dobry bez zapiekania

Blondynka Gotuje
Babka majonezowa 251

Zaczął się nam kwiecień, więc  Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji

Kulinarne przygody Gatity
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 183

Bez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW.  /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto

W kuchni Karmel-itki
Pyszna tarta z awokado i czekoladą 174

Nigdy nie korzystałam z a w o k ado w mojej kuchni, może 2 - 3 razy zaledwie jadłam je gdzieś poza domem. Jakoś, chyba nie tylko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka makowe 278

schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni - po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji

Smakołyki Bereniki
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 259

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)włożyć do puszki i przechowywać by jeszcze dojrzewały i stały się jeszcze bardziej mięciutkie. Nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak Święta są za kilka dni, i żadne pierniki bez amoniakowej pomocy nie zdążą zmięknąć :-) Ważne jest tylko to, by ich nie przetrzymać w piekarniku, i by nie robić ich zbyt cieniutkich. Jeżeli będziemy o tym pamiętać, to nie ma szans

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szarlotka żydowska 180

Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22(...)łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu  2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny  sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki lub słupki migdałowe skórka z 1 pomarańczy

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 182

będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki(...)wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam

moj przepis na
Obłędne ciasteczka cynamonowe 155

bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki"   Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto

Kubki smaku
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 234

ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez opłatków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowe kule z amaretto 163

Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto

bistro mama
Kruche ciasteczka owsiane 265

czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½   szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾   łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½   szklanki mąki(...)owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto.   Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach   na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych

Smakowy Raj