No, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącadodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski przesiewamy(...)pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bu
Ostra na SłodkoGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto. Składniki. 100g szpinaku 125 ml mleka 1 jajko 50g mąki 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Wykonanie. Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą(...)gałkę muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet Christopheratylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu- 250g serka mascarpone- 180g miękkiego masła- 8 jaj- 1 szklanka drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 2 budynie waniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę(...)Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany
mojewypiekiinietylkopalców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów(...)owoców i warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam
Blondynka GotujePianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu ) Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł
Bon appetit mon amieZ okazji wyjątkowej, sylwestrowej nocy przydzielono mi zadanie-miałam zająć się zrobieniem słodkości na imprezę. Zdawałam sobie sprawę, że większą popularnością będą
Wrzosowa PolanaStaram się ograniczać słodkie do minimum, a przynajmniej wybierać zdrowsze ich zamienniki. Taką alternatywą właśnie są pełnoziarniste gofry, które mogą stanowić świetny pomysł na słodkie
Fabryka pomysłówW naszych domach coraz częściej gości tortilla, może dlatego że lubimy zdrowe fast foody i częściej robimy je sami. Moja dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito
Niezły MłynekKiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio
Kuchenne zapiski EdytyLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z
UgotujmyTo.plDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
Smaczne Zdroweinstant)500 g mąki (typ 450)180 g miękkiego masła20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)80 g cukru2 średnie jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić(...)ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około
UgotujmyTo.plwystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy ciasto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę (stół), jeśli jest klejące - podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na dość gruby (ok 1.5 cm) placek. Kieliszkiem od wódki wykrawamy małe kółeczka. Układamy(...)stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy drożdżówe kółeczka i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pączusie są małe, więc nie musimy się obawiać o ich środek. Bez problemu dość szybko są przesmażone w środku. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku (lub serwetce). Wystudzone lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichcenie