bez dodatku zwykłego białego, zawsze to trochę zdrowiej. Na ksylitolu niestety trudno ją wykonać, raz mi co prawda wyszła, piekłam ją dłużej i potem jeszcze się dosuszała, jednak za drugim razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-( Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-) Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta
Smaczne Zdrowebez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka z cukrem to jak walka z wiatrakami. Ale też dlatego to jest przepis na małe babeczki (obiecuje, że zjem tylko jedną), a nie zaraz na całe, wielkie ciasto
Przysmaki Karolkifaworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać(...)żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Radełkiem bądź nożem wycinać paski, dzielić na prostokąty z przecięciem i przekładać ciasto przez tą dziurkę. Smażyć na złoty kolor, odłożyć
Magiczne Życie Martygośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę
Mała Cukierenkacukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Bita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy
Niezły MłynekPrzygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie
Niezły MłynekPostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itkiŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkiwersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia).2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne(...)ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut
UgotujmyTo.plkraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę zaś zamienimy na smalec. Posłużę się praktyczną i wydajną suszoną włoszczyzną oraz do knedlików(...)25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut. 4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy w ciepłe miejsce (np. blisko piekarnika
Kuchnia PROzdrowotnaszklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce
głodny alergikKluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach(...)przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku
Bajeczna KuchniaCzasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u
Mienta blog