ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:559/901)

MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 272

bez dodatku zwykłego białego, zawsze to trochę zdrowiej. Na ksylitolu niestety trudno ją wykonać, raz mi co prawda wyszła, piekłam ją dłużej i potem jeszcze się dosuszała, jednak za drugim razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-( Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-) Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta

Smaczne Zdrowe
Rzecz o babeczkach 172

bez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka z cukrem to jak walka z wiatrakami. Ale też dlatego to jest przepis na małe babeczki (obiecuje, że zjem tylko jedną), a nie zaraz na całe, wielkie ciasto

Przysmaki Karolki
Faworki Chrusty 163

faworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty.  Składniki : * 30dag maki pszennej  * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu  * szczypta soli * cukier puder  * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie : Do mąki dodać(...)żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Radełkiem bądź nożem wycinać paski, dzielić na prostokąty z przecięciem i przekładać ciasto przez tą dziurkę. Smażyć na złoty kolor, odłożyć

Magiczne Życie Marty
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 166

gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki,  pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami.  Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)masła lub kostki do pieczenia Kasia160g jasnego brązowego cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 jajka160g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu  1. Mąkę

Mała Cukierenka
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 348

cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 348

cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Bita śmietana kokosowa 205

Bita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy

Niezły Młynek
Domowa granola 183

Przygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie

Niezły Młynek
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 198

Postanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 379

Śnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa

W kuchni Karmel-itki
Sernik dyniowy 252

wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia).2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne(...)ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut

UgotujmyTo.pl
Svíčková na smetaně s knedlíkem 243

kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę zaś zamienimy na smalec. Posłużę się praktyczną i wydajną suszoną włoszczyzną oraz do knedlików(...)25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut.  4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy w ciepłe miejsce (np. blisko piekarnika

Kuchnia PROzdrowotna
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce

głodny alergik
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 143

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.  Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach(...)przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku

Bajeczna Kuchnia
Kokosowy sernik z borówkami i kruszonką ( bezglutenowy) 131

Czasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u

Mienta blog