ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:556/901)

Placuszki z masą twarogową i owocami 157

posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.  Usmażone placuszki posmarować masą twarogową. Na jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można posmarować dżemem i dodatkowo masą twarogową (już bez dodatku świeżych

Ugotować
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 138

się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić

Grunt to przepis!
Pierniczki "prawie jak alpejskie" cytrusowe z pomelo 130

jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy

Gotowanie i blogowanie
Kakaowe babeczki dyniowe 215

upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam i nie wiem czy wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby

Jak gotować i nie zwariować
Ciasteczka z wróżbą 188

pierwowzór był bez smaku :) Przepis jak i same ciasteczka to niezła zabawa na Andrzejki. Można powymyślać różne hasła, a dla leniwych jest wersja gotowa w internecie :) Składniki: 270 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym

W Moim Magicznym Domu
Mus z dyni, mango, pomarańczy i chia 109

owocu mango bez skórki 1-2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy i miąższ z jednego owocu 2 łyżki nasion chia Wszystkie składniki, oprócz chia umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na mus, dodać nasiona chia i pozostawić do napęcznienia. Mus można potraktować jako deser i porcję witamin lub wykorzystać do przygotowania deserów i ciast. Moje dzieciaki zjadły

Czerwień i błękit
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 166

czasie ciasto dzielimy na 11-12 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na tyle cieńko aby widzieć sęki na stolnicy ( lub wzorek na blacie:) Placki układamy na sobie przesypując odrobiną mąki. Nie przejmujmy się, że placki nie sa idealnie okrągłe..w koncu to tortille - ich głównym zadaniem jest utrzymanie zawartości, a nie bycie miss idealnych krągłości. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno

kawawszklance
Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem 183

Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono

Oryginalny smak
Makaron ryżowy na różowo z botwinką, tofu i papryką w sezamie 183

Miniony weekend śmiało mogę zaliczyć do jednych z najlepszych w moim życiu. Piękne prezenty, czas wśród najbliższych, pyszne jedzonko i pełno uśmiechu. Wszystko dopięte na ostatni

Be Fit Be Strong
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 163

SKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej 3

ClauditteMissCooking
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 220

otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe:   - 300g

Be Fit Be Strong
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 168

otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare)   Składniki na ciasto właściwe: - 300g

Be Fit Be Strong
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 178

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina

DefinicjaSmaku
Szybki aromatyczny sos z wędzoną papryką 185

Witajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe

Kuchnia PROzdrowotna
Cytrynowe muffinki z budyniem 134

bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki   Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto

Kuchenne Wariacje
Domowy ekstrakt migdałowy 184

dodatek do ciast, lodów czy koktajli. Składniki: papka migdałowa, która pozostała z wyrobu domowego mleka migdałowego , lub 15 szt. całych migdałów 300 ml wódki Przygotowanie: 1. Papkę migdałową przełożyć do słoika, zalać wódką i wstrząsnąć.  Jeśli używamy całych migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić

Domowa Cookierenka Agi
Kuchnia Lidla: Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową 247

wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą

WojnaNaSmaki.pl
Ryżowe Racuszki 168

prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż

Mama Gotuje
Łatwe owsiane ciasteczka bez jajek 175

owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki

CookYourself
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 167

pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się na złoty medal. Wszystko smacznie i w miłej atmosferze.  Jeśli jesteście z Łodzi, lub będziecie w Łodzi, z czystym sumieniem polecam Pizzerię Stopiątkę. Nie bez powodu zbiera

CookYourself
Chleb drożdżowy bez zagniatania 193

chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody ( tutaj moje miarki ) - 50ml mleka - 1 łyżka miodu płynnego W garnku podgrzać mleko, wodę i miód. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Dodać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu

CookYourself
Wiosenna sałatka na krakersach 588

ilości osób, bez dań ciepłych i bardziej przekąskowe niż ciężkie. Po opublikowaniu zdjęcia fragmentu urodzinowego stołu Franka na FB, otrzymałam kilka wiadomości z pytaniem co tam było :) Spisałam więc wszystko co mi tam wyszło w trakcie przygotowań i pomyślałam, że przy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości

bistro mama
Babka cytrynowa 204

Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki i wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego

Mienta blog
Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie 185

czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy. Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie powstały w wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne pierogi o nietradycyjnym wyglądzie. Spróbujcie, bo warto. Ciasto przyrządza się

Słodkie okruszki
Bułeczki śniadaniowe 166

drożdżami (bez grudek). Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.  Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy stopniowo: cukier, sól, masło, drożdże, oraz letnie mleko. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto.Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy

KasiekGotuje
Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 173

barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę. Dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt

Szybko Tanio Smacznie
Chleb wieloziarnisty 143

godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.   Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując

w mojej kuchni
Sernik z brzoskwiniami 353

 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki:      Masa serowa 1 kg sera twarogowego

Kuchcik gotuje
Tort maślano migdałowy 313

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Chleb orkiszowy na drożdżach 316

więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki. Wstawiam foremki do piekarnika z zapaloną lampką . Kiedy chlebki wyrosną, posmarować je mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40  - 50 minut. Po wyjęciu z foremki, chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy chleb dopiec przez chwilę już bez foremki

Stare Gary
Chleb wieloziarnisty 125

godziny).Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę

UgotujmyTo.pl
Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i czekoladą 146

polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę.  KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami.  Całość mieszamy bez przerwy, żeby

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 171

Składniki:- mąka – 180 g– cukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy(...)mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka z kremem z pigwy 155

ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne  ciastka (bez otworu

Sto kolorów kuchni
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1131

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch

Smakołyki Bereniki
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 158

   Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł

Smaczne Zdrowe
Babka kawowa 131

Przejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie braków, ktoś powiedział, że małżeństwo to prowadzenie gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia.  A tym czasem co na deser? Babka(...)pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.            Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Leśne ślimaczki 165

mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie

prawdziwe jedzenie
Kompot z jabłek i rabarbaru 123

ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy. W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego

Kraina Tysiąca Smaków
Naleśniki z jabłkami 145

jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić.  Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną. Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka

kolorowotorcikowo
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 206

już chyba jest z nami, dziewczynami: te o wymyślnych imionach, gdzie rodzice puścili wodze swych ułańskich fantazji, marzą o imionach prostych, które inni będą potrafili wymówić bez problemu; te z nas, obdarzone imionami bardziej tradycyjnymi, marzą o szczypcie chociaż oryginalności. Wiecie, trochę jak z włosami - dziewczyny z prostymi szaleją z trwałą, a tych z kręconymi najlepszymi przyjaciółkami są prostownice. Jednak(...)wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 178

bardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo można(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka

karmelowy
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 204

mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą(...)Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury

Jem więc Jestem
Żurawina, pomarańcze, owsianka w jednej, pysznej, Kalifornijskiej mufince 207

mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki pod nią) . Płatki owsiane zmielić do tekstury nieco grubszej niż zwykła mąka (wraz z obraną skórką pomarańczową, jeśli uprzednio nie starliście jej na tarce) . Wycisnąć w mąkę owsianą(...)Połączyć mąkę owsianą ze pozostałymi składnikami (oprócz żurawiny) i dobrze zmiksować (konsystencja powinna być bardziej lepka niż płynna, jeśli jest za sucha można dodać nieco mleka sojowego) . Dodać do ciasta pokrojoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury

Jem więc Jestem