ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:541/901)

Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 197

minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych):400 g mięsa mielonego1 puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży2 cebule

Gotowanie to kochanie
Koperty drożdżowe z serem i malinami 267

jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto ( 12 sztuk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 621

część rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki(...)produktami tej marki. Wykorzystane w tym przepisie włoskie orzechy mogę z czystym sumieniem polecić, gdyż są naprawdę wysokiej jakości. Są całe, nie pokruszone i przede bez śladów zanieczyszczeń czy kawałków skorupek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 213

100g czarnych oliwek bez pestek 250g sera feta   Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką. Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Masą

Smakowity Blog Kulinarny
Gwiazda: świeża mięta 175

godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować kulkę i dość mocno ją spłaszczyć. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu). Smacznego! A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie kciuki, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka imbirowe 184

cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można

Gospodyni Miejska
Mazurek pomarańczowy 180

Słodki pomarańczowy mazurek -bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne przyjęcie. ...smak jego przyprawi Cię o zawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;) Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę

Anioły w kuchni
Kruche różyczki 187

można i bez ..ale z marmoladą są lepsze..ja co prawda użyłam dżemu malinowego..a nie marmolady. 40 dag mąki pszennej  4 żółtka 1 białko 25 dag margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli słoiczek marmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół

Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 140

chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki

SMYKWKUCHNI
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 169

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)prawdziwym domem. Uwielbiam zapach drożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie. Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumienia i bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień, odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, warto czasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie

W kuchni Karmel-itki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 121

waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy

Mania Wypiekania
Bułeczki kajzerkowe 103

jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec(...)drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę do składników w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć

Kolorowy Przepisownik
Prawie jak masło orzechowe;) 259

pasty. Posmarowałam kromki chleba opieczone w tosterze i zjadłam na śniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować(...)łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Drożdżówka z kruszonką 451

mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli.  Nie mieszać. Mąkę najlepiej przesiać. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól. Piekarnik nagrzać(...)małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni

Kuchcik gotuje
Tort bananowo karmelowy z Peppą 181

krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie.     Składniki (tortownica o średnicy 24cm)  Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką wymieszać z pianą. Wyłożyć do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 45-50 minut na lekko złoty kolor.   Przygotować poncz do nasączania. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny wystudzić.   Wystudzony tort przekroić

Kulinarne Inspiracje