ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:540/901)

Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym 234

doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ravioli z trzema rodzajami sera 183

Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie

W mojej holenderskiej kuchni
1514. Przekładaniec jabłkowy 174

podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie  tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek

Moje domowe kucharzenie
TORCIKI TIRAMISU 209

Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz

Przepisy Aleksandry
Ananasowiec - biszkopt z ananasem, kremem budyniowym i bezową pierzynką na urodziny Smacznej Pyzy 373

Kilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz

Smaczna Pyza
Rogaliki z białym makiem 258

oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około

Ala piecze i gotuje
Nietypowy mazurek wg Buni 179

reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale jego smak nie będzie na słodki

Buniabaje w kuchni
Cellulit – jak zwalczać? 265

Cellulitu nie należy mylić z cellulitisem, pojęciem oznaczającym zapalenie tkanki łącznej. JEDZ DUŻO: • Owoców i warzyw ZREZYGNUJ Z: • Tłustych produktów, takich jak mięso, produkty mleczne, lody

Kulinarne Przeboje
Babka budyniowa 338

formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (200g) drobnego cukru 1 szklanka (240 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde opakowanie po 40g) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek - żółtka utrzeć(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką - z białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170 stopniach przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę pozostawić

Smakołyki Bereniki
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 317

jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! :)  I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę  szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny!  Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy :) Niestety zdjęcia robione prawie w całkowitych ciemnościach, nie odzwierciedlają nawet w najmniejszym stopniu jego smaku(...)musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą

Walijskie Pichcenie
Makowiec świąteczny. 220

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Ciasteczka na każdą pogodę 124

gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić na blaszce - będą bardzo miękkie, stwardnieją w czasie stygnięcia. Smacznego! Nie wiem tylko, skąd mam przepis... Zapisany był na jakimś skrawku papieru, bez dodatkowych informacji. Receptura

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piegusek na białkach 207

wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość :) Składniki: 3 szklanki mąki (niepełne) 8 białek 1 ½ szklanki cukru 250g masła(...)powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch  podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm). Babki makowe pieczemy w 180 ⁰ C około

Smakowy Raj
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 166

pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!  Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym(...)Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki

Kuchnia Łukasza
Muffinki bananowe z orzeźwiającym kremem limonkowym 119

kuchniach zaczyna się zielenić.  Z okazji tej zbliżającej się wiosny proponuję zrobić mięciutkie muffinki z lekkim orzeźwiającym kremem z limonki.    Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. Muffiny bez kremu długo zachowują świeżość, a  do ich  wykonania  nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (na około 12 muffinków) Muffiny:  1,25 szklanki(...)śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące.  Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości.  Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach.  W tym czasie

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania