składniki 1 kg serka waniliowego 2 galaretki cytrynowe 1 pomarańczowa 2 wiśniowe żelatyna 2 jajka truskawki przygotowanie Serek mieszamy z żółtkami, dodajemy ubite białka na sztywno
Moje WyrobyInspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i szary poranek w pracy, jeszcze tylko kubek kawy i odżywam! Drożdżówki z wiśniami i kruszonką ciasto: 520 g mąki pszennej 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 20 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego
Dzieje kuchennej Wiewiórypoprawę humoru. A jeśli znajdziemy w nim jeszcze wisienkę, to już niczego do szczęścia nie brakuje :) Składniki: ciasto: 300 g masła 200 g cukru 30 g kakao 5 jaj 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml nalewki wiśniowej Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao
Z MarcepanemDawno nie robiliśmy andruta. Ten powstał przy wykorzystaniu przepisu na masę z galaretką wiśniową, autorstwa - Justitako, i naszej konfitury żurawinowej. Składniki paczka wafli fit
R'n'G KitchenDzień Matki to dobry powód aby pysznym ciastem poczęstować swoje dzieci albo....dzieci mogą upiec ciasto dla swoich mam. Wszystkim mamom w dniu ich święta szczęścia, zdrowia i miłości swoich pociech. Częstujcie się proszę pysznym sernikiem. Sernik z frużeliną wiśniową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki
Kuchnia Babci BasiTak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak
Niezły MłynekPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa
Kto ugości moich gości?koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym
My simple kitchenłyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao
Kolorowa kuchnia Elkigorącej wody Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 6 łyżek masła orzechowego Ż elka wiśniowa: 410 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 1,5 łyżki żelatyny Esencja kawowa: 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzechów laskowych Dodatkowo(...)dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ż elka wiśniowa - dżem wiśniowy z kawałkami owoców przełożyć do rondelka podgrzać (lekko ciepłe) i dodać
Ciastka - domowe słodkościłyżeczki Kisiel wiśniowy Budyń waniliowy Mak suchy 2 łyżki Kakao 2 łyżki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijam białką na sztywną pianę. Białka łączę z ciastem. Dodaje ok. 2 łyżek ubitych
Kulinarne przygodySezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno. Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale w większych miastach znajdziecie je pewnie w każdym supermarkecie. Jeśli nie- przepis zapiszcie i za rok przyda się na pewno ;) Składniki: Na blaszkę 24x24cm ok 12 herbatników kakaowych 2 duże kubki jogurtu(...)galaretka leśna lub jagodowa 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym 6 łyżek żelatyny 140ml gorącej wody Sposób przygotowania: Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch
Kuchnia w czekoladzietrakcie więc zapraszam na pyszne i cieszące oko Ciasto Jakuba. Jest trochę pracochłonne ale dla takiego efektu chyba warto poświęcić trochę czasu. Składniki (na dużą blachę 25x35cm): Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 250 g masła(...)szklanki cukru pudru szczypta soli Różowa beza: 6 białek 3 łyżki cukru 3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła
Cukiernia Pychotkisię prezentuje, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Polewa
Bajeczna Kuchniaciasto z pewnością pokochacie od pierwszego kęsa. Proste w przygotowaniu, niezwykle smaczne i efektowne.A przy tym - bez pieczenia. PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY MANNY Z GALARETKĄ Składniki ( blacha 25x25 cm ) Masa grysikowa: 1 litr mleka 9 łyżek kaszy manny 200 g masła o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka z wiśni: 250 g dżemu wiśniowego(...)połowę masy grysikowej. Na masę ułożyć biszkopty i wylac zimną galaretkę z wiśni. Pozostawić na chwilę w lodówce, by wiśnie zastygły. Następnie wyłożyć resztę masy grysikowej. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Tężejącą galaretkę wylać na owoce. Ciasto pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoPLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM WIŚNIOWYM Składniki na placuszki: 120 g twarogu 70 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 100 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na sos wiśniowy: 150 g mrożonych wiśni Poltino 2 łyżki cukru 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody Przygotowanie: 1. Wiśnie przełożyć do rondelka. Wlać 3 łyżki wody(...)zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać. 3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ( użyłam olej kokosowy ) smażyć placuszki. 4. Gotowe placuszki podawać z sosem wiśniowym. Smacznego
kolorowotorcikowomojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego(...)Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko
moj przepis namecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę(...)wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu
Z Majeczką w kuchni