proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje dowolny smak 3 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania, ulubiony dżem 1 mały słoik, Sposób
kulinarne odsłony patiKeto delicje z galaretką wiśniową Czy pyszne ciasteczka z galaretką oblane czekoladą mogą być keto? Keto delicje chodziły za mną już od dłuższego czasu. Nawet nie pamiętam jak i kiedy wpadłam na pomysł, żeby przygotować te ciastka w wersji keto… Z początku wydał mi się on zresztą niemożliwy do wykonania. No bo jak? Galaretka owocowa w keto ciastku(...)zobaczycie, że wilk może być syty, a owca cała... 🙂 Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciastka , ciasto z owocami , czekolada , finger food , galaretka , owoce Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Galaretka wiśniowa 100 ml soku z wiśni 100 % 1 łyżka erytrytolu 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) Ciastka 1 jajko
Modern Cave Girljabłka • powidła śliwkowe lub wiśniowe • 4 białka • 1/3 szkl. cukru Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół
KUCHNIA POLSKAMoja dzisiejsza regionalna propozycja to proste racuszki naleśnikowe smażone z kawałkami rabarbaru. Słodkie naleśnikowe ciasto to doskonałe tło dla kwaskowego rabarbaru. Placuszki posypane cukrem pudrem nadają się na śniadanie, na deser albo na kolację. Najlepiej smakują na ciepło. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskichz(...)roztrzepane jajka. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Zasypujemy łyżką cukru pudru, żeby osłodzić rabarbar. Kiedy ciasto odpocznie, dodajemy do niego rabarbar i mieszamy. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy, aż placuszki staną się złote z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuchy z rabarbarem - kuchnia
Trzeci talerzKruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 pełna łyżka masła 1 budyń waniliowy 100 ml mleka Dodatkowo: 30 g czekolady deserowej 1 łyżeczka oleju 3 łyżki dżemu wiśniowego lub powideł mrożone wiśnie Wykonanie(...)dżem wiśniowy. 3. W rondelku umieścić zmielony twaróg cukier i masło. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia. Ciepłą masą wyłożyć na kruchy spód do tarty. Wierzch ciasta wyrównać
kolorowotorcikowoWspółczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego bohatera - Ali Baby - Baba au rhum . Stohrer, który przybył do Paryża w 1725 roku
KUCHARNIAnasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy(...)Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który
Na moim talerzunasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy(...)Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który
NA MOIM TALERZUfrużelina wiśniowa ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko, sodę, skórkę i sok z cytryny, ksylitol, szczyptę soli, kardamon. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce mąkę, tak długo aż ciasto będzie dobrze połączone, ale nadal lekko lepkie. Ciasto przełożyć na posypany(...)foremką krążki, a następnie małym kieliszkiem środek. Powstaną oponki. Wycięte środki zachować. W głębokim naczyniu - używam małego woka - rozgrzać tłuszcz do 175 st C. Jest gotowy, gdy wrzucony kawałek ciasta zaczyna się szybko smażyć i powstają wokół niego bąbelki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać po kilka oponek i wyciętych środków. Nie za dużo na raz. Ja smażyłam po 3 oponki
Stare Garyskładniki 1 kg serka waniliowego 2 galaretki cytrynowe 1 pomarańczowa 2 wiśniowe żelatyna 2 jajka truskawki przygotowanie Serek mieszamy z żółtkami, dodajemy ubite białka na sztywno
Moje WyrobyInspiracją do zrobienia tych bułeczek był dla mnie przepis z bloga Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i szary poranek w pracy, jeszcze tylko kubek kawy i odżywam! Drożdżówki z wiśniami i kruszonką ciasto: 520 g mąki pszennej 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 20 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego
Dzieje kuchennej Wiewiórypoprawę humoru. A jeśli znajdziemy w nim jeszcze wisienkę, to już niczego do szczęścia nie brakuje :) Składniki: ciasto: 300 g masła 200 g cukru 30 g kakao 5 jaj 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml nalewki wiśniowej Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao
Z MarcepanemDawno nie robiliśmy andruta. Ten powstał przy wykorzystaniu przepisu na masę z galaretką wiśniową, autorstwa - Justitako, i naszej konfitury żurawinowej. Składniki paczka wafli fit
R'n'G KitchenDzień Matki to dobry powód aby pysznym ciastem poczęstować swoje dzieci albo....dzieci mogą upiec ciasto dla swoich mam. Wszystkim mamom w dniu ich święta szczęścia, zdrowia i miłości swoich pociech. Częstujcie się proszę pysznym sernikiem. Sernik z frużeliną wiśniową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki
Kuchnia Babci BasiTak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak
Niezły MłynekPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa
Kto ugości moich gości?koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym
My simple kitchen