gęstej śmietany 18% (Piątnica) Krem: 6 białek 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy (Dr. Oetker) Nadzienie: 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Odcinamy 2/3 ciasta i dodajemy do niego kakao, jeszcze raz zagniatamy
Kolorowy Przepisownikproszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel wiśniowy Masa 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki agrestowe Ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 4 równe części do pierwszej części dodajemy suchy
kgwjanczewoKrem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić
Mała Cukierenkapiernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu na przełożenie: 400 g dżemu wiśniowego 2 galaretki wiśniowe na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam(...)smaku frużelina wiśniowa: 350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy) 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek cukru, łyżka soku z cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki
Lekcje w kuchnikiedy na durszlak.pl pojawiła się akcja kulinarna "Cukier z głową" , to ciągle się zastanawiałam jakie ciasto, tort lub deser stworzyć. Zależało mi, żeby było to coś wyjątkowego. Niestety przeszkód miałam wiele, bo mój roczny syn poważnie się rozchorował, a w dodatku nad moją miejscowością przeszła trąba powietrzna pozbawiając mnie na dwa dni prądu. Mimo to nie poddałam się. Natchnienie przyszło(...)niebieski barwnik. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na dwa placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnku, dodać cukier i włączyć palnik. Mąkę ziemniaczaną wymieszać
Passions hobbies lifemłynku, migdały w płatkach 3/4 szklanki 2 szklanki mleka 1.5% zagotować w 3 szklance wymieszać budynie i wlać do gotującego mleka mieszając zagęścić do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć(...)galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462651890520302.1073741825.121601201292041&type=1
W Mojej Kuchni Lubięskładniki na ciasto kruche z różową pianką: 600 g mąki 200 g cukru pudru 200- 250 ml śmietany 18% 200 g masła 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde(...)składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g) ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając. Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość
Domowy Smak Jedzeniamakowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka miodu 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao Dodatkowo Dżem do przełożenia (dałam wiśniowy i brzoskwiniowy) Polewa 100 g czekolady Czekoladę rozpuścić nad parą. Żółtka
O kuchni z uczuciemfirmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy
Z Majeczką w kuchniopakowanie cukru waniliowego - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - 3 łyżki śmietany - szczypta soli - słoiczek konfitury wiśniowej Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masło oraz żółtka zagniatamy na gładkie ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i kroimy z niego(...)prostokąty. Resztki ciasta łączymy a następnie rozwałkowujemy na wąskie paseczki, z których układamy wyższe krawędzie na wcześniej przygotowanych prostokątach. Ciastka pieczemy w 200 C przez 15-20 minut i odstawiamy do schłodzenia. Wystudzone ciastka napełniamy konfiturą wiśniową
Zainspirowana w kuchnikawałkami ananasa. Rozpływa się w ustach Czas wykonania: Ilość porcji: Składniki: Kruche ciasto: 130 g mąki (1 szklanka) 40 g cukru (2,5 łyżki) 2 łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kwaskowego dżemu (np. wiśniowego) Biszkopt: 3 jajka 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)pudru 3 łyżki żelatyny 1 puszka ananasów Dekoracja: 200 ml śmietany 30 – 36 % usztywniacz do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady 2 łyżki cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki). Biszkopt: Białka utrzeć z cukrem
KuchniaWeDwoje.plMasa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną pianę, do której dodajemy(...)kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka
paapilotkaawanilią 3 żółtka dodatkowo: twarda marmolada np. truskawkowa lub wiśniowa Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki. Przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków
Moja smaczna kuchniaszklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów
Garniec Magalie