ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:70/169)

Papanasi - rumuńskie pączki serowe 122

wanilią  szczypta soli olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: kwaśna śmietana dżem/konfitura wiśniowa cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. Rozdrobnij twaróg widelcem i zmiksuj dokładnie z jajkiem, żółtkiem sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem i solą. 2. Dodaj mąkę z sodą i zagnieć na ciasto (powinno być odrobinę lepkie). 3. Podsyp blat mąką i zagniataj jeszcze prze ok. 2min(...)Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Papanasi - Romanian donuts for about

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Naleśniki czekoladowo-twarogowe z dżemem wiśniowym z płatkami róży Łowicz 145

twarogu 500 ml maślanki 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody do podania dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i krótko ubić. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, kakao, proszek(...)ponownie zmiksować do ich połączenia.  Rozgrzać dużą patelnię i wlewać porcjami ciasto naleśnikowe. Każdą porcję ciasta rozprowadzić na całą patelnię kulistym ruchem ręki (ewentualnie można rozsmarować łyżką). Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu z dodatkiem dżemu wiśniowego z płatkami róży Łowicz

Passions hobbies life
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 208

łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 583

push({}); Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką Składniki: Biszkopty: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g mrożonych(...)orzechy włoskie, wymieszać ( patrz FILM ). 5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa: 6. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier

Mała Cukierenka
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 196

pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach  jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki  na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki(...)mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia. Teraz przejdź do pieczenia ciasta.  Jajka rozbij

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto św Jakuba 174

śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych części (można się tutaj wspomóc wagą, wtedy wyjdą idealnie równe), owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Beza wiśniowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (bez cukru) szczypta soli. wiśnie świeże, mrożone

Cynamonowe szczęście
Babka cud – kuchnia podkarpacka 200

odbiega nieco smakiem od klasycznej babki. Dzięki kakao i cynamonowi jest pachnąca, aromatyczna i wyjątkowa w smaku, podczas gdy konsystencja ciasta – delikatna i lekka – pozostaje typowa dla tego rodzaju ciast. Przepis na babkę cud pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilźnieńskie” Mokrzec. Również to one znają tajemnicę nazwy tego specjału. Dodaj(...)szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 1/4 szklanki mleka Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po troszku mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem

Trzeci talerz
Pleśniak z dżemem i truskawkami 174

wody 3 łyżki kakao 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy

Mama z miasta
pyszne ciasto z brzoskwiniami i winogronem 1366

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie np. przy pomocy szklaneczki wycinamy(...)części. dodatkowo: 3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 154

białka 1 szklanka cukru 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym Dodatkowo: 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać). 3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania:  Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną

Na słodko lub wytrawnie
Sernik Zebra 141

Dziś ciasto na poprawę nastroju dla wszystkich sernikowców. Tak- sernik równa się uśmiech, chociaż na chwilę ; ) Ten jest także miły dla oka i łączy dwa smaki- śmietankowy i czekoladowy. Niezwykle miękki, puszysty i słodki. Zapraszam Was do pieczenia i niezmiennie życzę dużo zdrowia! Trzymajmy się ! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki pszennej(...)margaryny cukier waniliowy 80 g cukru pudru 2 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 3 łyżki dżemu wiśniowego Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem dno tortownicy wyłożone papierem

Domowe ciasta
Walentynkowe ciasto z serduszkami 218

dolną, gdyż wystarczy wtedy "zsunąć" górę na spód. Przy "ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji.   Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu(...)wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta rozprowadzić polewę czekoladową i dowolnie ozdobić.            A o tym jak wykorzystać pozostałe po cieście serduszka biszkoptowe zapraszam do następnego posta:) Ciasto

My simple kitchen
Serowe placuszki z sosem wiśniowym 158

pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą. Smacznego

Słodkie okruszki
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte 480

Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady 60 g masła 5 jajek 150 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki 40 g mączki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie(...)śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z wiórkami kokosowymi bez pieczenia (wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru) 152

Masa: 4 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 1/3 szklanki syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód: W malakserze/ blenderze umieścić wszystkie składniki i miksować do połączenia

Domowa Cookierenka Agi
30 minutowe babeczki jogurtowo-chałwowe 101

zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa  Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie nam do środka i powstanie dziurka na konfiturę. Pieczemy ok.15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zależy

Wielki apetyt
Wiśniowa fantazja 7239

masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa Post Wiśniowa fantazja pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomidorowa nie do końca klasycznie 162

Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania