ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:79/169)

Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 106

pudru 90 g cukru 150 g masła 150 g mąki dżem wiśniowy 250 ml śmietanki 30 %  ananas świeży/ z puszki Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną

Słodkie Przyjemności
Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 139

Wykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym.  Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami(...)wetrzeć w mąkę masło, starannie wyrabiając i napowietrzając. Dodać cukier i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko.  Stolnicę obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto i starannie wyrobić ciasto, aż będzie tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce

Pasja Smaku
Bułeczki z dżemem i kruszonką 90

mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.       Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy (u mnie wiśniowy) lub powidła białko jaja cukier(...)zaczyn wyrośnie *** *** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy

Blog z Apetytem
borówkowe ciasto... 133

borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto W-Z (WUZETKA) 106

wymieszaną z cukrem waniliowym lub posmarować dżemem np. wiśniowym ) Wyłożyć równomiernie ubitą śmietanę Przykryć drugim blatem lekko docisnąć.  Czekoladę połamać na kawałki włożyć do małego garnuszka wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Nie gotować podgrzewamy tylko do połączenia składników. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na cieście. W-Z najlepiej włożyć do lodówki na minimum

Andzia Pichci
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 127

ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego 600 g sera białego, nie musi być mielony 80 g cukru(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając

Domowy Smak Jedzenia
Galaretkowy amoniaczek 202

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)jogurtu greckiego 100 g margaryny 2 łyżeczki amoniaku galaretka cytrynowa galaretka wiśniowa Wykonanie: Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną

Moje pyszne gotowanie
Ciasto z musem porzeczkowym 205

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji

Mała Cukierenka
Ciasto z musem porzeczkowym 149

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji

Mała Cukierenka
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 172

Tort robiony na  80-te urodziny babci mojego męża.  Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy.  Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł. Spód tortu jest klasyczny,  ale piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest.  Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami

Malinowe Pocałunki
Deserek chia z wiśniami 101

Pyszny deserek chia na bazie mleka z dodatkiem naturalnego miodu oraz wanilii. Całą słodycz przełamuje kwaśna warstwa wiśniowa. Przepis jest banalnie prosty, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę. Deserek chia z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Deserek chia z wiśniami 101

Pyszny deserek chia na bazie mleka z dodatkiem naturalnego miodu oraz wanilii. Całą słodycz przełamuje kwaśna warstwa wiśniowa. Przepis jest banalnie prosty, a samo jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę. Deserek chia z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 140

Składniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa

Menu Zdrowia